Izlandon ládáztunk (3/8)
(jppj (J&J))

1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész

Snaefellsnes

Az eddig megtett utunk


Az itt hagyott TB meghozta a jó időt, a ragyogó napsütésben hamarosan feltűnik a Snaefellsjökull 1400 méteres hegye, a tetején a gleccserrel.

Út a Föld középpontjába

A ragyogó időben nagyszerű a táj,

Kitárul a táj

és szinte hihetetlen látvány a narancsszínű homokkal borított „strand”.

Strandidő 12 fokban

A Snaefellsjökull nemcsak látványos, de hires is: Verne regényében innen lehet lejutni a Föld középpontjába. Erről kapta a nevét a Journey to The Centre of Earth láda, amit mindjárt meg is keresünk. Ez pont jó lesz a Pingvin Travel Bug-unknak, itt aztán nézheti a Snaefellsjökull jegét amíg csak tovább nem viszik. Na de nem maradtunk Travel Bug nélkül: a ládában egy puzzle darabja volt, ami a többi (4) darabot keresi.

Pacific Canada Geocaching Zone Geocoin

Persze esélytelen lenne a nagyvilágban, ezért csak Izlandon mozoghat. Elvittük, még van időnk újrarejteni.
A tengerpartra sziklafalak között visz le az út.

Sziklák között a parton

És sziklák a vizben

A parton egy 60 évvel ezelőtti hajótörés nyomai, rozsdás lemezek, alkatrészek. A rézből készült félméteres hajókürt is itt van még, errefelé nem szokás a fémlopás...

A félsziget csúcsán világítótorony őrködik.

Világitótorony

Parti panoráma

Innen már a félsziget északi partján fordulunk visszafelé, a Kverna kempingig. A mai szállásunk minimál stílusban van berendezve: egy birkalegelő. A tulaj maga is birka: a kempingben egyetlen zuhanyozót épített, a parányi helyiség másik sarkában a WC. Ez még 17-ünknek is szűkös, még jó, hogy senki másnak nem jut eszébe itt táborozni.

Naplemente

Vacsora a kemping éttermében :)

Na, felmegyünk?

Másnap hatan kísérletet teszünk a Snaefellsjökull megmászásával, míg a többiek a környéket derítik fel.
Felszerelésünk van a gleccsermászáshoz, csak út nincs.. A GPS térkép jelöl valami ösvényt, menni is lehet arra, de útnak nincs nyoma.

Hol itt az út?

Talán erre?

Így jutunk fel hófoltok között 1200 m-re, itt már igazi gleccser kezdődik, jókora hasadékokkal.

De biztos nem erre…

Mivel semmi nyom nem látszik köztük, rövid tanakodás után feladjuk: túl kockázatosnak látszik. Amekkora itt a forgalom, lehet, hogy csak néhány ezer év múlva kerülnénk elő valamelyik hasadékból....


A kilátás viszont innen is pompás, egy kicsit napozunk, majd visszatérünk a birkák közé.

Ott a hegy csúcsa

Napozás a csúcs alatt

Kék, fehér, vörös

És a part fentről

A lenti csapat, aki ezalatt a környéket járta, javaslattal áll elő: ne autózzuk körbe a félszigetet, arra már úgyis kevés érdekesség van. Inkább a Stykkisholmur- Baldur kompot vegyük igénybe. Az ötlet jó, így hajnali fél hatkor kelünk (ez Izlandon különösen durva, 9 óra előtt fel nem kel senki helybeli) és hamarosan a kikötőben vagyunk, ahol el is érjük a hajót.

Na, nem ezekkel megyünk :)

A napsütés ellenére cudar hideg van, még a szél is fúj. Bemanőverezünk a kocsikkal a raktérbe, majd a fedélzetről készítek néhány fotót.

Indulás

Távolodik a part

A jeges szél elől azonban gyorsan lemenekülök a többiekhez a társalgóba, ahol sütikkel és forró csokival vészeljük át az utat. Útközben kikötünk Flatey szigeten, néhány utas kiszáll, de minek?

Az abszolút semmi

A túlparti Baldurban már egész meleg van (talán 14 fok…), gyorsan összeszedjük magunkat és indulunk nyugat felé a Nyugati Fjord félszigeten.


1. rész
2. rész
4.rész

Nincsenek megjegyzések: