Egy "kesser", OldNat

-Hogyan ismerkedtél meg a geokesinggel?

A konkrét, "igazi" formájával "fertőzés" útján, mint talán a legtöbben. Egy kedves (magyarországi) barátom kért meg egy kis német nyelvi segítségre, amikor 2007. szeptember 2-án egy vándorbogarat (és egy geomacskát) kellett Ausztriába "deponálniuk". Az ide történt kirándulásuk alatt velük mentünk "ládázni". A "Rauhenstein" ládát nem találtuk meg (SiRF-III vagy hasonló érzékenység és spoiler kép nélkül gyakorlatilag lehetetlen), de a "Karstheide" dolment nem ők, hanem mi találtuk meg nekik :-) A következő héten (bosszantott a dolog) újra nekiestünk a Rauhensteinnek. Ugyan még akkor is csak a SiRF-II-es TomTom GO 500 volt meg (bár akkor már kiegészítve egy offroader szoftverrel), de meglett a láda. Azonnal büszkén felhívtuk Laciékat persze. A ládában egy geocoin is volt, mégpedig a "Send Pix!" Highly Addictive geocoin. Nos, igaza volt a kis tevének: ez a dolog RETTENETESEN fertőző. Azóta se hagytuk abba... A fél év alatt 80 fölé jutottunk már a megtalálásokban, és egyet rejtettünk is.

Ugyanakkor már nagyon régen "benne vagyunk" valami hasonlóban. Nagymamám Bécsben született, édesapám Erdélyben. Párom ősei is erdélyi szászok meg a volt Jugoszlávia területéről származnak. Óvodás korunkban tehát részben folyton vidéken, természet közelben nyaraltunk, részben meg már kétezreseket másztunk (nem vittek, másztunk). Aztán a "Kirándul a Család", majd a "Tájak, Korok, Múzeumok" sok stemplije és három aranyjelvénye következett, Bükk-50-nel és Kék Másféllmillióval fűszerezve. A letterboxing már majdnem igazi GC volt. (Tudtad, hogy Nagy-Britannia egyik legszigorúbban védett nemzeti parkjában, a Dartmoor-on több ezer (nem tévedés, több EZER!) láda van elrejtve? Több, mint száz éves is van köztük. És senkit nem zavarnak, senki nem bántja őket...
Ez a két TravelBug /GeoCoin volt az 'oka', hogy megfertözödtünk a játékkal: Bart Wayne Amerikából és Luuppis GeoCat Finnországból. Bart azóta hatzatért Amerikába, a geomacska a Gaisstein tetején sziesztázik.

-Változott az életstílusod a kesing hatására?

Intenzívebb lett. Eddig is nagyon sokat kirándultunk, fotóztunk (és szemetet is szedtünk). De a ládázás óta ez célzottabbá vált. Ez a hobbi zseniálisan egyesíti mindazt, amit eddig is szívesen csináltunk. Igaz rá a mondás: Az egész több, mint a részek összessége. És persze új barátokat is szereztünk. :-)

A bejárat a Rauhenstein ládához, ami az elsö önálló megtalálásunk volt.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

A házastársammal. Mert mindent vele szeretek csinálni! És nélküle semmit. Persze, ha szerét ejthetjük, és Laciékkal összejövünk, abból is ládavadászat lesz.

Az elsö ládáinkat még egy TomTom Go 500-assal kerestük.

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Amikor lehet. Hét közben kevésbé adódik lehetőség, de egy párat munka után is felkapkodtunk. Leginkább hétvégen vagy ünnepnap indulunk neki. De amikor a fogorvoshoz kellett Kőszegre utazni, betegszabadságon, visszafelé, fájó pofával, azért akkor is begyűjtöttünk egy adagot. :-)

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?
Leginkább (talán a letterboxing hagyomány miatt) a tradikat szeretjük. A letterbox hibridek is tradik (kevés van még). A mistery ládákat is kedveljük, sokat lehet tanulni belőlük, meg az agytorna is jót tesz. Az egyszerű multik is jöhetnek. A sok-köbgyökös, SirGalahad által remekül kigúnyolt ezerpontos multiládákat nem szeretjük, nem is keressük. Nem szabad, hogy a kirándulás l'art pour l'art ládázásba fulladjon. Nem szeretjük a virtuálisakat sem (itt nincs is). És kifejezetten kedveljük a sokak által utált, "muglicsiklandós" városi mikrókat. Egyik kedvencünk a Stephansplatzon elrejtett, gyűszűnél is kisebb nanó. :-)

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Nem hajtunk az "FTF"-ért. Egyrészt strapás lenne hirtelen éjfélkor elrohanni valahová (lusták vagyunk nagyon), másrészt van, aki kifejezetten erre hajt, hát legyen neki. :-). Találtunk már meg ládát elsőnek, de a logbook utolsó lapjára írtunk be, és a neten "bétatesztet" logoltunk - hadd örüljön X vagy Y barátunk, akiről tudjuk, hogy a "FTF" a mániája. :-) Ami a módszert illeti, egy shell script figyelné a "com" adatbázisát, és automatikusan bővítené a kis saját adatbázisunkat, amelyben az osztrák (és néhány bajor meg cseh, szlovák, magyar, szlovén) tradikat tároljuk - de nem fut a gép mindig. Így aztán péntekenként, kézzel a Groundspeak LoBot Mail alapján frissítünk a netről, és "tápláljuk" a scriptbe a heti bővítéseket. Az eredmény Google Earth, Garmin és TomTom formátumban jön ki a scriptből, azonnal tölthető a kütyükbe is.
A liechtenstein vár ládáját Laciékkal, a 'fertőzőkkel' vadásztuk le.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Tükrös-trükkös kérdés, hiszen a hu szempontjából mi "külföldön" élünk, és a megtalálásaink legtöbbje Ausztria területén volt. Tehát számunkra Magyarország a "külföld". :-) De természetesen magyar területen is logoltunk már dobozba. És ha úgy adódik, a szomszédok mind le lesznek vadászva. :-)
Ezt a ládát sokan ismerik Magyarországon is :-)

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Túlságosan nem. Ha olyat találunk, aminek segíteni tudunk, természetesen magunkkal visszük, de nem gyűjtjük őket. Tulajdonképpen, ha meggondolod, elég nagy felelősség! De van egy spéci darabunk, egy irdatlan nagy TB (a München-Budapest vonat hivatalos táblájából csinált egy salzburgi kesser TB-t), ami túl nagy ahhoz, hogy bárhova is le lehessen tenni, csak igazán nagy ládákba fér, és Bécsben már mindegyik ilyenben volt. A tulaj hozzájárulásával ezért "sétáltatjuk" magunkkal minden ládatúránkra, és persze minden találkozóra is. Itt lehet "discoverelni", és ha valaki el tudja rakni, természetesen átadjuk. Addig is mi egy "mozgóláda"-ként üzemelünk ezen TB számára. :-)

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

A grossvenedigeri kirándulásunkat elküldtük az openmap csapatának. A tuhunak persze nincs sok haszna belőlünk. :-) De mivel legtöbbször nem tisztán gyalog járunk ládázni, nemigen van értelme annak, hogy trackeljünk.
A Piano Expressben jól el volt dugva a doboz.

-Miért rejtettél saját ládát?

Egy láda kellett, mert egyrészt ez is egy pont azon a bizonyos "érjen valamit az életed" listán (építs egy házat, nemzz egy gyermeket, ültess egy fát, rejts egy ládát :-), és a láda még hiányzott; másrészt ideköltözésünk óta tiszteltük azt a mestert, akinek a tiszteletére a ládánkat rejtettük, és motoszkált bennünk az ötlet már régóta, hogy valamit kellene az emlékére tennünk - ezzel ezt az adósságunkat is le tudtuk róni.
Ilse, a kis gözös is egy láda!

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Nem hisszük. Talán túl komolyan vesszük a dolgot, de (szerencsére útba esik munkába menet) minden reggel és este aggódva figyeljük, hogy megvan-e még, rendben van-e... Naponta több, pláne távolabbi ládát lejárni nem tudnánk. Valahogy úgy vagyunk ezzel, hogy vagy 101%, vagy sehogy... Szóval egy elég. :-)

-Hogyan döntöd el, merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Vagy véletlenszerűen, vagy tudatosan. Ha valahova muszáj elmenni (lásd fogorvos), akkor az adott útvonalat böngésszük végig. A "szándékos" kirándulásainkat pedig "azóta" ládaorientáltan készítjük elő. Kinézünk egy érdekes ládát "valahol odébb", és a Google Earth segítségével megtervezzük a haza utat onnan, lehetőleg sok érdekes ládát beleejtve ebbe a hazaútba. Aztán ha egyik-egyik megvan, örülünk, ha meg valamiért nem jön össze, akkor is láttunk sok szépet. :-)
Sajnos Ausztriában is van szemét, itt is kell CITO...

-Hogyan szoktál oda utazni?

A bécsieket legtöbbször a kiváló itteni tömegközlekedéssel, illetve gyalog szedjük össze. Csak a távolabbi külvárosi ládákhoz megyünk autóval. A vidéki utak többnyire autóval történnek.
Egy tipikus rejtekhely Bécsben...
... és ilyesmi van benne.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Elvesztettem (de szerencsére visszatérve meg is találtam) kedvenc fekete töltőtollamat. Találni meg (már a ládákon kívül) egy világháborús légibombát sikerült egyszer...

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszarejtéskor?

Bécsben, a "duck" sorozatban kerültem "szembe" egy nagyon trükkös helyzettel. A láda annyira muglis helyen, ugyanakkor annyira szem előtt van, hogy abszolút elterelő hadműveletet kellett kidolgoznunk. Szabályosan "ki kellett vonulnunk" a helyszínre! Alulétrát, két piros-fehér bóját, piros-fehér műanyag szalagot, melósruhát, szerszámosládát és mobiltelefonon a "központtal" veszekedő "segédmunkást" kellett magunkkal vinni. "Lezártuk" a környéket, és több, mint egy órát tartott az egyperces logolás a mikróban! Aztán lehetett mindent hazacipelni...
Ennyire még nem kellett felkészülnünk, de a szalag és a bója a PowerDuck ládához innen lett 'kölcsönvéve'.

Egy másik alkalommal egy államhatárkövön ülve az egyik szokásos fajta ládát: az amerikai lőszeres dobozt tartottuk az ölünkben, amikor árnyék vetült ránk. Két Kalasnyikovos és két Steyr Sturmgewehr-es fiatalember nézte érdeklődve, mi az ördögöt csinálunk. Az egyik a négy közül végül megszólalt: "Netán hobbijukat űzik éppen, kérem?" Kissé melegünk lett. Szerencsére a pali (egyébként egy stíriai tehenészlegény) nem bírta tovább és elröhögte magát... aztán megadta további két közeli láda körülbelüli helyét (nálunk voltak a leírások egyébként). Ő is kesser volt!. Nem tudjuk, mi lett volna, ha bevisznek valami a határőrsre kérdezősködni, hónunk alatt a muníciós boxszal...
Sétáltatjuk az óriás TravelBugot.

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

Igen. Szeretném, ha a magyar és a nem-magyar kesserközeg békésen közelebb kerülhetne egymáshoz. Ha egyesek nem a különbségeket és a hibákat keresnék, hanem azt, ami összeköt, ami jó, amiben együtt lehet működni.
A háttérben a lámpatest formájú izé a láda :-)

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Nem találkoztunk még ilyennel, nem ismerjük igazán, tehát nem tudunk érdemben hozzászólni. Amennyit tudunk róluk, meg amennyire el tudjuk őket képzelni, nem tartoznának a kedvenceink közé.
Ez az óriás a Stephansplatzon van elrejtve.

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

A legfontosabb: jó, hogy vannak. De van olyan, ami a már régóta kint levő com-os ládától ötven méterre sincs. Van olyan, ami a com-on nincs bejelentve. A moderátorok itt nagyokat hibáztak. Szerintem alapvető udvariasság lenne, hogy ha a szomszéd kertjébe ültetek virágot, akkor körülnézek, és meg is kérdezem előtte. És nem taposom el esetleg eközben az övét...

Ez meg egy szivartok, egy szobortalapzat fúrólyukában van eldugva.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Soha. Mindenféle versenynek alapjában ellene vagyunk (lustaság :-) ). Szerintünk és nekünk a részvétel a fontos. De elfogadjuk, megértjük, ha valaki szívesen verseng. Ezért is nem abajgatjuk a friss ládákat sem elsőként. :-)
A repülöszerencsétlenség ládája, egy repülös TravelBuggal.

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Túl sokat :-) A TomTom GO 500 az autóban ketyeg. Kiszálláskor átveszi a szerepét a Garmin Vista HCx. Van egy Hermes300-as PDA-nk is, de nem vált be igazán sem "GPS"-ni, de információtárolónak sem (a papír jobban bírja az időjárást, a leesést, nem kell feltölteni az akkuját és jobban is látható). A jó kis honvédségi, 54 mintájú tükrös alkoholos iránytű. Két Leatherman. Természetes persze a mobiltelefon és a PMR meg az UHF-VHF amatőrrádió is. Nem elhanyagolható (már csak a súlya miatt sem) a Minolta D7 a hatalmas 18-200-as ormányával. Két LEDLenser a kulcstartónkon... meg persze a szokásos ládászpakk (Kötszertől szesztollon át pótládáig és csipesztől nejlonzacsin át centiig) - de ez már nem "kütyü" kategória. :-)
Egy 'külföldi' láda :-)

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/ bosszúságot?

A legnagyobb élményt a "YU-ADC" láda nyújtotta eddig. Egy nagyon szomorú apropójú, igen drámai leírású mistery-multi ez, ami húzós "back-office" internet-kutatómunkával és aztán rendesen ravasz terepezéssel járt - ráadásul egy vádli és agy boka teljes szétrúgása volt a "mellékhatása", a nedves őszi avaron mindketten párszor pofára esvén. Nagy csalódás volt a kétoldali mugli határőrség fárasztó, dörzsölt és végül sikeres kijátszása után az eltűnt "Staatsgrenze" ("Államhatár") láda, amivel "kilett" volna aznapra a tucat.

Ebben a kellemetes serfözdében jövünk össze minden hó harmadik péntekjén.

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kesinggel kapcsolatban elérni?

Szeretném, ha mind mi, mind a természet minden ládával jobban és jobban érezné magát, ha az emberek ezáltal is közelednének egymáshoz és az elhagyott "zöld bölcsőhöz"...
Itt leltek ránk a határörök, miközben a löszeres ládát zártuk éppen lefelé...

-Milyennek képzeled a magyar geokesing jövőjét?

Most lehet, hogy egyesek utálni fognak: de nem "magyar"-nak. Ne legyen magyar, osztrák, szlovén, hottentotta, amerikai geokessing. Legyen geokessing. Nem kell határ, nem kell útlevél. A kulturális különbségek a nemzetek között az egészen lévő díszek és ne az egyesek közötti választóvonalak legyenek! A geokessing kicsiben sokat tehetne azért, hogy a "nagy" világban is közeledjenek egymáshoz a dolgok.


Ne legyen határ! (A Lajta a Lukas' Bergrodel ládánál)

1 megjegyzés:

bk írta...

A PowerDuck nekem is több mint egy órámba került, és utána csak reménykedtem, hogy valamelyik közeli ablakból esetlegesen nézelödö nénike nem hívta a rendörséget a "terrorista" miatt aki valamilyen gyanús dobozt helyezett el a buszmegállóban.
(nincs hosszú ö-m)