Egy „kesser”, Patikus

Kedves Patikus!

ID=12082 kolléga megbízott, hogy a Kessersztori számára készítsek egy riportot Veled, mint a ládászok egyik "korelnökével".

Megtisztelve éreznénk magunkat, ha megosztanád velünk néhány ládázással kapcsolatos gondolatodat.

Fotók: Patikus


-Milyen motiváció hatására kezdtél el ládázni túl a hetvenen?

2004 őszén már nyugdíjban voltam. Egyik hétvégén Gábor fiam szólt, hogy nem lenne-e kedvünk velük elmenni egy kirándulásra, ahol megmutatnák új hobbijukat, amiről eddig csak homályos fogalmunk volt: valamit valahol valamivel keresnek. A Balaton zalai oldalán egy nap kilenc ládát kerestünk meg. Így fertőződtünk meg. Az internettel is csak akkoriban kezdtünk foglalkozni. Télen felkészültünk és kora tavasszal önállóan nagy lelkesedéssel kezdtünk keresgélni. Szerencsére feleségem, Erzsi szintén kedvet kapott, így legtöbbször kettesben ládázunk.

Mallorka Mallorka, ládahely


-Korábban volt aktív természetjáró gyakorlatod?

Édesapám földrajz, természetrajz és testnevelő szakos tanár volt, gyermekkoromtól fogva mindig elvitt minden iskolai kirándulásra. Később is szabadidőnkben szívesen jártuk a hegyeket, majd amikor lehetett később a Magas Tátrát, az Adriát, majd a távolabbi országokat.

-Melyik a kedvenc saját rejtésed?

Talán az első. A kőröshegyi völgyhíd építése akkor kezdett látványosabb szakaszába lépni. Ilyen nagyszerű műszaki alkotás építése különleges élmény. Ezt keresték meg a legtöbben, eddig 369-en.

Természetesen van még több kedvencem, például a Horvátországi Krk szigeten. Több mint húsz évig nyaraltunk minden évben a szigeten Baskán.

Baskán
Az Adria egyik gyöngyszeme, csodálatos öblök, stb.
Baskán
Itt rejtettük el második ládánkat, hegyoldalban, páratlan kilátással a többi szigetre. 75 com-os látogatója volt eddig, ebből csak 20 magyar. Kedvencem még az utolsó, a tizedik is. A tolnai dombvidék egyik legszebb részén, Annafürdő. Parkerdő, tanösvények, tó, csend, nyugalom.

-Tényleg patikus a foglalkozásod?

Igen. Negyven évet dolgoztam Siófok Kiliti gyógyszertárban, 70-éves koromig, akkor mivel sajnos a családban nem volt szakmabeli utód, átadtam a patikát egy kollegának és megkezdtem a nyugodtabb, de aktív nyugdíjas életet. Alkalmanként, ha szükséges, szívesen helyettesítem kollégáimat.

MallorkaMallorka, ládahely


-Mit teszel a szemmel láthatóan jó kondíciód megőrzése céljából a ládázáson kívül?

Régen nagyon sokat sportoltam, ifjú koromban versenyszerűen is, többféle sportágban. Később sajnos a munkám miatt ritkultak a lehetőségek, de az úszás, kirándulás maradt.

Múlt év óta, egy váratlan betegség miatt könnyítenem kellett a túrákon, a nehezebb, sok emelkedőt kívánó ládák kimaradnak.

-Tudomásom szerint sokat jársz külföldre. Keresel com-os ládákat a határon túl is? Mi a véleményed a külföldi ládákról?

Utazni mindíg is szerettem. Az utóbbi tíz-tizenöt évben módom volt bejárni sok országot Európán kívül is, de ládakeresésre csak két év óta került sor, utazás közben.

Horvátországban aránylag sok a mikroláda.HorvátországbanSzlovéniában kevés láda van, pedig sok gyönyörű hely lenne még. Spanyolországban Mallorkán az idén hét ládát tudtunk megkeresni, néhány nagyon szép helyen volt. Minőségben Magyarország mindenképpen vezető helyen van.

-Nem vagy túl bőbeszédű a fórumokon. (Eddig összesen öt hozzászólásod volt.) Ennek ellenére figyelemmel kíséred azokat?

Nem jellemző rám a bőbeszédűség, inkább gyakorlati ember vagyok. Heti egy-két alkalommal azért megnézegetem a fórumot, de a vitákat nem szeretem. Inkább csak tájékozódom, milyen vitás kérdések vannak, merre vannak problémák, stb.

MallorkaMallorka, ládahely

Nincsenek megjegyzések: