Egy „kesserkölyök”, Vera

Sziasztok! Vera vagyok. Közel két éve ládázgatok apáékkal (Vucsi), amikor csak tehetem. Mivel már 7 éves komoly iskolás vagyok, ezért gyakorta én vezetem a szüleimet (na jó, nem az orruknál fogva). Legjobban a hegymászós ládákat szeretem.
És akkor Apa kitalálta, hogy mostantól ládászunk. Az első „találmány”(GCGocs).
Hóban, fagyban, szélben – nem tántorít vissza minket semmi Göcsej legmagasabb pontjától. (GCKDKO)


Eljött a tavasz, éled a természet és a kíváncsiságom is. (GCHIHO)
Ave Savaria! Ezt is begyűjtöttük a karnevál forgatagában. (GCIzgi)
Az őszi megmérettetés Apátistvánfalván.
Még csak szemléljük az eseményeket. (GC10FV)
„Április 4-ről szóljon az ének…” (GCtank)


Ki is próbáltam, hogy Apának igaza van-e. Tényleg a nyelvemhez ragadt a bauxit. (GCBaux)

„Csömödéri falu végén, ha egy (geo)láda volna…” (GCCSMD)


Kiköptük a tüdőnket Révfülöpön, ahol én vittem a kütyüt.
Igaz, most ez sem segített… (GC23A7)


Aki keres, talál a porták táján geoládát. (GCFPOR)

Erdély - Torockó-túra, 2. rész
(Akebono)


Bélavár3. nap
A mai nap programja meglepetés volt, ládarejtéssel összekötve. A reggeli induláskor derült ki, hogy a közeli Bélavár nevű hegyre fogjuk rejteni a geoládát (GCBelV). Parkolás egy kis településen és már indult is felfelé a csapat. Eleinte könnyed léptekkel haladtunk a gyenge emelkedőn, aztán egyre meredekebb lett az út, miközben az előttünk meredő hegyóriásokról kiderült, hogy oda kell felmenni. A táv felénél már alaposan szétszakadozott a társaság, olyannyira, hogy féltávnál egy gyülekező pihenőt kellett tartani. Addig viszont el kellett jutni valahogy nekem is, ami nem volt könnyű, mivel a Mount Everest taktikát alkalmaztam: 5 lépés felfelé, utána 5 perc pihenő.

Mikor újra együtt voltunk, ismét elindult felfelé a tömeg. Kisebb-nagyobb kitérők után, de végül épségben felérkeztünk a hegyre, ahol közösen gyönyörködtünk az elénk táruló panorámában, miközben jól megérdemelt falatozásba kezdett mindenki.

Némi tanakodás után a geoláda is végső helyére került, igaz előtte egy óvatlan pillanatban a tréfás kedvű résztvevők a bekészített kincseket, hagyományos, magyar geoajándékokra (papirzsebkendő, használt buszjegy, toboz, stb.) cserélték, MikiCache legnagyobb elképedésére. A csoport egyik fele egy másik úton indult tovább, a többiek, pedig visszamentek a kocsikhoz, hogy felvegye őket a megbeszélt találkozási ponton. A mi kocsinkban mindenki együtt volt, úgyhogy kicsit előbb értünk vissza a szállásra, mint a többiek, volt időm (és erőm) még kicsit szétnézni a faluban is estefelé.
4.nap

A Rozsda-szakadék (GCRozs) meglátogatása volt a mai első feladat. Reméltem, hogy nem kell annyit mászni, mint eddig és úgy is lett. A szakadék megközelítése azért nem volt piskóta, mint mindig, itt is felfelé kellett főleg menni egy patak mellett, de szerencsére nem sokat. A szakadék mellett a geoládát is megkerestük, és türelmesen kivártuk, míg mindenki beírja magát a logbook-ba. Majd vissza a kocsikhoz és irány a Szkerisórai-jegesbarlang (GCSCJB).

Ahogy már itt megszokhattuk, a parkolás után irány a hegy. Kiadós kaptatókon kellett megint felfelé haladni, mire megérkeztünk a barlang bejáratához. Itt csoportokban lehetett leereszkedni a mélységbe, hogy megcsodálhassuk a barlang belsejét is. Ahogy a vaslépcsőkön egyre beljebb haladtunk, úgy lett egyre hidegebb. Szerencsére volt nálam meleg ruha, nem úgy, mint a sóbányában. Azért itt sem úsztam meg baki nélkül, mert a barlang aljában többször is s***re huppantam a jeges, havas ösvényen. Mivel kezemben tartottam Marcsi kameráját is, ezen jeles események videón is megtekinthetők a beavatottak számára.
Azért innen is élve kijutott mindenki, hogy aztán egy kényelmes, immáron lefelé tartó sétával visszatérjünk a kiindulási pontra. Újabb szép napot hagytunk magunk mögött, nem beszélve a két megtalált geoládáról.

5.nap

Ma nem kellet korán kelni, mert a túra kiindulópontja szálláshelyünktől 50 méterre volt, ugyanis mai első célpontunk a Székelykő megmászása volt.

SzékelykőMíg a csapat nagyobbik fele megérkezett a Torockó vendégházból Csapdokival mi is kényelmesen megreggeliztünk és elindultunk a falu határába, ahonnan a turistajelzés vezet a hegyre. Természetesen a legnehezebb útvonal felől kezdte meg a társaság a hegy meghódítását, és ahogy az lenni szokott, hamar szétszakad a csoport. Útközben gyakran kellett pihenőt tartani, mert még a tegnapinál is nagyobb szintkülönbséget kellett leküzdeni rövidtávon belül. A jelszót megmutató ponton rövid pihenőt tartottunk és közösen gratuláltunk ozekinek és HZ-nak 500. megtalálásukhoz. Innen még várt ránk egy kisebb emelkedő a csúcsig, ahol aztán lehetett gyönyörködni a látványban és erőt gyűjteni a visszaúthoz, ami nem volt semmivel sem könnyebb, mint felfelé jönni. A faluba visszaérve megrohantuk a helyi kocsmát és nagy mennyiségű folyékony kenyérrel készültünk a Toroczkay vár megtámadására.
Toroczkay vár
A szomszéd faluba Torockószentgyörgyre kocsival mentünk át, majd, mivel úgy tűnt, nagy vihar közeleg, gyorsan mindenki elindult a vár felé gyalogszerrel, hogy még időben visszaérjen. A vihar elmarad, viszont a várba mindenki gond nélkül feljutott, ahonnan gyönyörű kilátás nyílott az imént megmászott Székelykőre. Visszatérve Torockóra már várt minket az előre megrendelt, igazi, házi készítésű erdélyi kürtöskalács.

6.nap
Elérkezett remek kirándulásunk utolsó napja. Fájó szívvel vettünk búcsút szállásunk két dolgozójától, akik minden nap nagyon kedves és kitűnő vendéglátásban részesítettek minket a Dr. Demeter Béla vendégházban. Csak ajánlani tudom másoknak is, ha ide tévednek. A másik szálláshelyen is összecsomagolt mindenki, hamar felsorakozott a hazafelé tartó autókaraván. Első megállónk a Királyhágón volt, ahol, azok, akiknek még maradt román pénzük, egy helyi specialitásból falatozhattak. Nem volt rossz, de a szívünk már hazafelé húzott. Következett Nagyvárad, ahol még egy geoláda várt arra, hogy megtaláljuk. (GCOrad).


A lepusztult váradi várban tartott séta után, ennek a doboznak sem kegyelmezett a csapat. Itt még tartottunk egy rövid megbeszélést és mindenki elbúcsúzott a többiektől, mikor meglepetésre mihul és szakica jelent meg, hogy ők is levadásszák az imént visszarejtett geodobozt.


Innen aztán már szétszakadozott a csoport, hogy aztán Magyarországra érve még egyszer összefusson a néhány résztvevő az útbaeső geoládák körül.

Budapesten én is elbúcsúztam útitársaimtól és némi várakozás után a vonattal hazafelé vettem az irányt.

GeoSzilveszter 2007
(Avranella )

GeoSzilveszter 2007, avagy a vers (Sir Galahad) és a próza (jómagam) találkozása


Újszülöttnek minden vicc új – én így voltam GCXM07-tel, és bizonyos mértékig GC2007-tel is. Az első GeoSzilveszterem . Vagyis összehasonlítási alapom megint csak nincs, de nem is hiányzik – remek volt! Köszönet a szervezőknek, maradéktalanul jól sikerült .

GCXM07 össznépi megtalálása után már biztos voltam benne, hogy a szilveszteri játékban is szeretnék részt venni. Egy aprócska bökkenő volt csupán, de – mint később kiderült – ezt is csak én értettem félre. Tudatlanként valamiért azt hittem, hogy a 10 óra este tízet jelent… Ebben az esetben ütközött volna egy (akkor még) fergetegesnek ígérkező partival (utólag nagyon nem volt az, de nem is bántam már, a délelőtt megalapozta a jó hangulatomat ), aztán Juju felvilágosított, hogy napközbeni a program, így aztán ez a gond is megoldódott.

Most is a bátyámmal közösen jöttünk – ismét egy „testvéri” program . Sokat köszönhetünk a GC-nek így „családilag” . Taxte csatlakozott még hozzánk, aztán kis csapatunk végül négy főre duzzadt, de erről majd később.

Azt hiszem, csupán cca. 5 percet késtünk a reggeli találkozóról, ami végül is bocsánatos bűn . Mármint az „Osztyapenkó”-tól, ahol felvettük Taxte-t. A helyszínre hármasban érkeztünk; bár lehet, hogy az egy méter hosszú csokoládé még egy főnek számít… Köszöngetés és a méteres csoki leparkolása után szétnéztünk. Alig pár perc után odalépett hozzánk egy kedves úriember, és így szólt:
- Sziasztok, hadd mutatkozzam be, Sir Galahad vagyok.

Valószínűleg rögtön fülig szaladt a szám, hiszen ki ne ismerné frappáns költeményeit, a karácsonyi eposzról nem is beszélve! Mint utóbb kiderült (azóta élénk levelezésben vagyunk a költemények csokorba szedése kapcsán ), Ő a sapkámról ismert meg. A karácsonyi beszámoló után a téli kiránduló „outfit”-em alapján elég könnyen beazonosítható lettem . (Igaz, ami igaz, a sapka elég egyedi. Ez a kedvenc fejfedőm; még viszonylag új. Az elődjét már csak GCSZEK-hez logolt fotóimban fedezhetitek fel, ugyanis sajnos azon a túrán elveszítettem… Most már nem bánom, az utódjával is teljesen elégedett vagyok - bárminemű hasonlóság nem a véletlen műve .)

Egymás lelkes üdvözlése és a kölcsönös bemutatkozás után invitáltuk, hogy tartson velünk, így bővült négyfősre alkalmilag verbuválódott csapatunk:

--------ó------ Csapatunk: JujuTaxte – Avranella – Sir Galahad

Teát és forralt bort kortyolgatva vártuk a történéseket. A megrakott asztal impozáns látványt nyújtott, Juju és Taxte kóstolgattak is lelkesen.

Jeleztem a többieknek, hogy kezdő kesser lévén én majd csak úszom az árral . Szerencsére Juju bombabiztos ismeretekkel rendelkezik a különféle kütyükkel kapcsolatban . Alapfelszerelése állandó részét képezi a GPS (Garmin cucc, nem holmi szimpla PDA-val szaladgál, mint egyes piros sapkás nőszemélyek ), plusz(!) PDA és még egy PMR is, úgyhogy Benne vakon bízhattunk.


------------ Juju és a kütyük
--------------(Taxte fotója)


Sir Galahad kb. 450 megtalálásával szintén nem sorolható a kispályások közé. Taxte-nek GC2007 lett a jubileumi 15. ládája, tehát az „esélytelenek nyugalmával” érkezhetett (és mégis hogy távozott!). Én ugyebár még kezdőnek érzem magam, de attól tartok, lassan a 70. megtalálásom felé már egyre kevésbé takarózhatom ezzel. Nincs mese, fel kell kötnöm az alsóneműt .

A nap egyetlen bosszúságforrását a fényképezőgépem aksijai jelentették – nagyjából egy óra alatt hatot megevett a kis holmi, gyanús, hogy régóta álltak feltöltve… A végén Taxte mentette meg a hazát, a program hátralévő részére kaptam Tőle egy használható garnitúrát.


„Valaki” lelcache-en
--dokumentál


Közben egyre gyűltek és gyűltek a játékra vágyó kessertársak, míg végül elérkezett a pillanat, hogy szembesüljünk a ránk váró feladattal. Lelcache és scele fellebbentették a fátylat a titokról – vagyis leeresztették a koordináta halmazt felsoroló posztert.

---------Indul a játék


Kilenc pontot kellett megtalálnunk szabadon választott sorrendben, és mindegyiknél begyűjtenünk egyet az ott található „valamikből”.
A következő percek vad másolással - diktálással - kütyünyomkodással teltek, amíg ki-ki elmentette a megadott pontokat.


-----------------Komoly koncentrációt igényel a feladat!---A bázist sok helyről láthattuk –
-----esélyünk sem volt elveszni
Itt szeretném megregadni az alkalmat, hogy méltassam a szervezőket: előzetes tapasztalatok, vagy szimpla megérzés, nem tudom, de fantasztikus ötlet volt pont egy ilyen területen megrendezni a játékot!

Az összes látványsport erre apellál – sajnos, ami nem nézhető, az gyakran el is vérzik a népszerűségért vívott és a szponzorok utáni hajszában. Szerencsére ez a kedves hobbisport nem erről szól, mégis, nagyon jó volt belátni a terepet, a többieket (és GCBUKA-t, hogy aztán már szinte keresni se kelljen… ), össze-összetalálkozni mindenkivel. Lehet, hogy ez máskor is így van, én most voltam először ilyen jellegű eseményen ( a karácsony más volt ), és nagyon tetszett ez a megoldás. Vérbeli profikra vall, ami a szervezőket elnézve magától értetődik .


-------------------A „Dream-Team” a GC2007 mögött

A jól belátható, nyílt terepnek köszönhetően végig együtt lehettünk mindannyian, még ha külön csapatokat alkottunk, akkor is. Ráadásul kölcsönösen segítettünk egymásnak – ezt is nagyon jó érzés volt megélni .

A pötyögés után Juju javaslatát: - Mindenki az elejével kezdi. Mi menjünk fordítva! - egyhangúan elfogadtuk, és a bázistól pár lépésnyi távolságra meg is találtuk az elrejtett zacsit a megadott koordinátáknál. A tasakból egy négyzet alakú papírszeletke került elő, amit néhány vonal szelt át. Mi lehet ez…

--------------- -„Népvándorlás” az egyik pont környékén-- Rövidebb út az erdőn át
-------- Taxte igyekszik
-------a bozótból kifeléA szervezők tanácsa – amit a feladat kihirdetésekor többször ki is emeltek – az volt, hogy csak utakon közlekedjünk, a saját érdekünkben…. A bal oldali képen látható, hogy kis csapatunknak ezt mennyire sikerült betartania .

A pontok felkeresésének sorrendjében a továbbiakat illetően elvesztettem a fonalat, de szerencsére Juju tudta, merre járunk, én csak fényképeztem, loholtam utánuk, fényképeztem, aksit cseréltem, loholtam, fotó, aksicsere és így tovább… Az egyes helyszíneken nagyon keresnünk sem kellett a „rejteket” – több ízben egymás kezébe adtuk a kis tasakokat, de olyan is volt, hogy egyvalaki „osztott” az épp egyszerre érkezőknek.----------------------Tessék csak, tessék! (Taxte fotója)--No merre menjünk?

Ahogy minden ponton begyűjtöttünk egy újabb cédulát, Juju rövidesen kettőt már össze is tudott illeszteni – kiderült, hogy egy térkép lesz majd belőle, amely szintvonalakat és track-logokat ábrázol. Egyes részleteken kis fekete pontokat fedeztünk fel, ezekre vonatkozóan az általunk utoljára felkeresett állomáson kaptunk instrukciót: illesszük össze a térkép darabjait, és mozduljuk rá a fekete pontra!

Térképünk – sok kessertársunkéhoz hasonlóan - kissé foghíjasra sikerült. Az egyik tasak visszarejtése lelcache megfogalmazása szerint „túl jól sikerült” valakinek, így aztán egy szikla alatti üregben landolt, amely sziklát 6-8 markos férfiember együttes erőfeszítése sem tudta kibillenteni a helyéről. Valószínűleg emiatt láttunk ezen a helyszínen nagyobb tömeget csoportosulni…


----Sok kicsi sokra megy – de az a fránya szikla mégis erősebb volt!

Röpgyűlést tartottunk gyorsan, és miután úgy gondoltuk, hogy betájoltuk a térképet, rövid tanakodás után elindultunk a két legmesszebbinek ítélt pont irányába. Ez természetesen egy domb megmászásával járt. Felérve tapasztaltuk, hogy az egyik pontnál máris kisebb csapat fésülte át a völgyet, így egyértelműen a másikra koncentráltunk. Juju tanácsára kettéváltunk: Taxte és Ő a bozóton keresztül, Sir Galahad és jómagam alulról támadtuk a vélelmezett helyszínt. A szimatunk nem csalt, mert – a bozóttal való rövid hadakozás után, amiben alulról közelítve nekünk is részünk lett végül – egy kis réten az oldalban összetalákoztunk itt is egy kisebb tömeggel (vonósok, mudman, magpet és még néhányan ).

------------------------Vérszagra gyűl az éji vad-- Egy kesser térképe, aki mindenre gondol
------(de legalábbis vette a fáradságot,
-----és visszament a bázisra közben )


A rét közepén egy sűrű (és tüskés!) bokrokkal övezett nagyobb szikla uralta a terepet, ezt próbáltuk minden irányból „bevenni”, de ha sikerült is itt-ott közelebb férkőznünk, ajándékot nem találtunk sehol. Közben vethettem egy pillantást mudman térképére – a bázison találtak celluxot, és összeragasztották a darabokat . Egy kevés természetes összetevőt is sikerült hozzátenniük – egy fűszál beleragadt a celluxba a hiányzó térképrészlet helyén.

Közben magpet PMR-en próbálta kipuhatolni a szervezőbizottságtól, hogy vajon jó helyen vagyunk-e egyáltalán, és ha nem, merre mozduljunk?


A kommunikáció nem volt zökkenőktől és félreértésektől mentes… A réten, ligetesben vagy erdőben van-e a rejtek kérdésre a „fás” választ kaptuk . A következő, kicsit konkrétabb érdeklődésünk „az objektum melyik oldalán található?” volt, erre alulról való megközelítést javasoltak a szervezők. Miután még mindig eredménytelen maradt a kutatásunk, magpet végül is megkérdezte, hogy mégis „a szikla melyik oldalán van?”. Rövid csend a túloldalon, majd „ott nincs is szikla!” hallatszott. Hm… Így azért nem könnyű megtalálni.


--------Magpet tisztázza a dolgokat (a mosolygósat Taxte fotózta)
--------------Aki keres, talál –
----------Taxte és a nyereménye

Jujuék is odaértek a bozóton keresztül, szintén üres kézzel. Valahogy kiderült, hogy merre kellene cserkésznünk, és az erdőbe vetve magam, találtam is néhány ígéretes rókalyuk-bejáratot, de sajnos egyik sem rejtett kincset… Aztán egyszer csak Taxte kiabálta kicsit odébbról, hogy lát valamit, és valóban – megtalálta az utolsó(nak hitt) ajándékot, egy fejlámpát . A kezdők szerencséje!

Némi fotózkodás és örvendezés után - addigra a szervezők is odaértek – elindultunk vissza.

---- Egy messziről hívogató cache,
------GCBUKA (már játék közben
--------kinéztük magunknak )Illetve mégsem .

Juju megkérdezte, hogy vajon a hiányzó térképrészleten is volt-e pont, vagyis ajándék? Scele-ék mondták, hogy volt bizony, de azt már együtt gyűjtöttük be, és nem tudom, hogy végül mi lett a sorsa (egy kölyökpezsgő volt egyébként).
A bázisra visszafelé menet Taxte és én igyekeztünk fűzni Jujut, hogy GCBUKA-hoz még látogassunk el. Először ki akarta húzni Magát a dologból, mivel Ő már járt ott réges-rég, de aztán mégis elkísért bennünket. Előbb persze iszogattunk és beszélgettünk még egy kicsit a bázison, majd nekilódultunk.

GCBUKA-nál rekord-mennyiségű megtalálás születhetett a mai napon, mi is többekkel találkoztunk, a ládát vissza sem rejtettük, mert jött a következő csapat . Fájdalom, hogy a hűtőmágnesek már elfogytak belőle, de talán valahol összeakadok majd eggyel.

------------------------Feri60 és Juju GCBUKA-nál
------- Magasra csaptak a lángok –
------ bár ezt már kevesebben láttuk
A ládától visszafelé beköszöntünk a bázisra még egyszer – a forralt bor és a tea helyén most már igazi tábortűz lobogott a vonósok jóvoltából.

Természetesen egy ilyen nap nem múlhat el „levezetés” nélkül – hazafelé még levadásztuk GCORBA-t, GCNKOV-ot és Juju megkereste rugy-ék által az utóbbi láda közelébe rejtett meglepetés-karácsonyi ajándékát, egy cd-t vicces fotókkal. Ezek egy része az oldalán már megtalálható .-------Kilátás GCNKOV felé menet – ezzel a ládával zártam az évet

Szeretném megköszönni a szervezőbizottságnak ezt a remek napot! Csak úgy, mint GCXM07 esetében, itt is minden jel arra mutat, hogy a tapasztalt és elkötelezett kesserek kiváló rendezvényszervezők . Ha az Új Év is ilyen lesz, mint ez a nap volt, akkor nem is akarom majd, hogy véget érjen.

Bár… GCXM08 és GC2008 érdekében talán mégis . A többi ládász-eseményről nem is beszélve…
Boldog Kesser Új Évet Mindenkinek!

Avranella