Két „újonc kesser”, mjdgm

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.


Molnár József & Domján Gabriella Mirtill


mjdgm válaszai:

-Hogyan ismertétek meg a játékot, és milyen motiváció hatására kezdtetek el ládázni? ?

A keceli Pintér Művekről gyűjtöttünk adatokat a Neten, amikor a kereső behozta a GCARMA láda oldalát. Maga a Hadtörténeti Múzeum érdekesnek tűnt számunkra, de a többi információval –akkor még- nem tudtunk mit kezdeni. Nem ismertük a játékot, a játék lényegét nem láttuk át. Annyi maradt meg bennünk, hogy valakik csak azért autóznak, hogy leolvassanak egy gyári tábláról valamit. Ezt kissé gyerekes dolognak tartottuk, s nem is foglalkoztunk vele tovább. Pár hónappal később, a munkám miatt vásároltunk egy IGO-val felvértezett PDA-t. Ezt látva egy - nem kesser - ismerősünk azt kérdezte tőlünk: „Most már indultok ti is ládázni?” Kérdésével annyira felkeltette az érdeklődésünket, hogy ismét megkerestük a gc.hu-t, s regisztráltunk, így kapcsoltuk össze a PDA-t a geocaching-gel. Bemutatkozó oldalunkon azt írtuk, hogy megfertőződtünk a GC-vírussal. Ennek ékes bizonyítéka, hogy párom karácsonykor egy kis borítékban megkapta a nem létező GCDGM láda általam készített (és moderált) leírását, benne a karácsonyi ajándéka pontos koordinátáival, így azt neki kellett megkeresnie… :)

Párommal mindketten aktívan sportoltunk, ám az idő múlásával az aktív sport egyre inkább háttérbe szorult. Az évek pedig elkezdték zsírpárnákkal leplezni egykori sportos alakunkat. Ezt próbáltuk kivédeni a rendszeres túrázásainkkal. S amikor megvilágosodott számunkra, hogy a túrázást össze tudjuk kapcsolni a GPS-sel, máris nem volt kérdés, hogy jó-e a geocaching. Ezt a játékot nekünk találták ki! Nem egész 6 hónap alatt 300 feletti ládát találtunk meg. Ennek ellenére nem vagyunk pontvadászok, nem a pontokra hajtunk, hanem az élményt keressük, s igyekszünk azokat részletesen megfogalmazni, majd leírni a logokban is.

-Milyen kezdeti nehézségekkel találkoztatok?

Talán az volt a legnagyobb nehézségünk a játék kezdetén, hogy érvényes volt ránk a „Vak vezet világtalant” mondás. Ismerőseink között senki nem volt, aki egy picit is foglalkozott volna a geocaching-gel, így senkitől nem tudtunk segítséget kérni. Az első 20 ládánkat úgy találtuk meg, hogy a gyári beállítások szerinti „Útra illeszt” és „Személygépkocsi” volt beállítva. :) Az 50. megtalált ládánknál már arról is értesültünk a fórum oldalról, hogy mások a turista térképeket is rá tudják tölteni a PDA-ra! :) És útban a 82. ládánkhoz megtörtént a csoda! Találkoztunk egy igazi, élő kesserrel!!!

-Kértetek, illetve kaptatok segítséget a fórumokon?

Nem. Pontosabban: a kezdeti időszakban nem kértünk segítséget. Helyette inkább rengeteget olvastunk. Figyeltük, a feltett kérdéseket, s az azokra adott válaszokból tanultunk sokat. Egy esetben viszont egy tapasztalt kessertől kaptunk egy mailt, amelyben közölte velünk, hogy az általunk megadott koordináták formátuma nem jó, ugyanis nem coord-formátumot használtunk a ládánk bemutatásánál. Az igazsághoz tartozik, hogy ezt a levelet első olvasatban nem a segítő kategóriába soroltuk, inkább arra gondoltunk, hogy a kessertársunk cikizni akar minket, mivel a jégeső éppen a ládánknál kapta el! Aztán a következő levelénél világosodott meg: ő valóban segítőkész, s jó tanító! Köszönjük feri60-nak ezúton is a segítséget, ugyanis ő volt az, aki elszenvedte a jégesőt! :) Természetesen a ládánk leírásainál azóta a megfelelő formátumok vannak!
-Látogatjátok a fórumokat? Mi a véleményetek azok hasznosságáról?

A fórumok rendszeres látogatói lettünk, s elsősorban olvasóként vagyunk jelen. Nagyon érdekes dolgokat lehet olvasni az oldalon. Elmondhatjuk, hogy számunkra a fórum olyan volt, mint egy jól működő tanfolyam. A „kütyük” rovatból jutottunk el oda, hogy már van Russa a PDA-n, hogy a TUHU-s térképeket a frissítéssel egyidőben rátöltöm a PDA-ra, hogy a Stat. Nav-ot ki illetve vissza tudom kapcsolni stb. Összegezve: számunkra nagyon fontos és nagyon hasznos volt a kezdetektől a fórumok látogatása.

-Szerintetek milyen egyéb segítségre lenne szükségük a kezdőknek, hogy minél gyorsabban a szükséges ismeretek birtokába jussanak?

Murphy szerint: „Ha már minden próbálkozásod kudarcba fulladt, vedd elő a használati utasítást!” A geocaching.hu-n el kell olvasni a FAQ-ot, a Geocaching Cachikett-t és a Szabályzatot, ezekben megtalálható a „Hogyan”. A „Mivel” és a „Mivel-hogyan”-ra pedig sylverrat oldalát javasoljuk.

-Van már saját rejtésetek? Miért oda rejtettétek, ahová?

Igen, 4 és fél saját rejtésünk van. Az első ládánkat GCZOO lakóhelyünkön, kedvenc városunkban rejtettük el. Célunk az volt vele, hogy megmutassuk a Veszprémbe érkezőknek az Állatkert szomszédságában épült kilátót, s annak környékén épülő szabadidő parkot. A második ládánkat Márianosztrán rejtettük GCMAN0, hiszen az ottani Kopasz-hegyről letekintve nagyon megtetszett a Kálvária. S ha már ott jártunk, és más még nem tett oda ládát, mi kötelességünknek éreztük megmutatni mindenkinek ezt a mesés helyet. Úgy érezzük, saját rejtésű ládáinkat kedvelik a kessertársak, ezt jelzik a beírt logok, a feltöltött fényképek és az értékelések pontszámai. Éppen a napokban jelent meg (fél óra eltéréssel) két új ládánk, a GCVOTO és a GCKATO, ezekkel a ládákkal Balatonalmádi sokak által kevéssé ismert két városrészét akartuk bemutatni. Van egy fél rejtésű, azaz adoptált ládánk is, ez a GCJUH láda. Tavaly októberben fogadtuk örökbe. A WEB-es megjelenítést átszerkesztettük, a ládát és annak tartalmát újra cseréltük.

-Eddigi megtalálásaitok közül melyik tetszett a legjobban / legkevésbé?

Inkább az igazán élményt nyújtó ládákról beszélnénk. Egyik legnagyobb élményünk a Szlovák Paradicsomban volt, a GCHEAT multi pontjait kerestük fel. Szeretjük a dolgos, túrázós ládákat ( GCELKA vagy GCVGKV ) éppúgy, mint azokat a multikat, amelyek olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amelyre a láda pontok nélkül talán nem is figyelnénk fel. Erre jó példa a GCSIOF. A kezdetek óta őszintén leírjuk, hogy az adott láda, adott hely milyen élményt nyújtott. Nem szeretnénk senkit sem megbántani az általunk gyengébbnek minősített ládája miatt, megtalálásainknál úgyis bárki megnézheti, hogy melyik ládát hogyan értékeltük.

-Mi a véleményetek a ládák általános színvonaláról?

Több helyen olvastuk, hogy mennyire színvonalasak a magyar ládák. Örülünk, amikor egy láda értéket képvisel, amikor szép helyre visz , vagy új ismeretet ad. Örömünket az teszi teljessé, ha a láda rejtése, annak tartalma, állapota is jó. Az általunk meglátogatott ládák közül alig akadt egy-két olyan láda, amellyel nem tudtunk megbarátkozni.

-Kerestek .com-os ládákat Magyarország területén, illetve a határokon túl is? Mi a véleményetek a határokon túl rejtett .hu-s ládákról?

Találtunk már olyan ládát idehaza, amely csak a .com-on volt bejelentve, s kerestünk már határainkon túl is magyar ládákat. Nem igazán az érdekes számunkra, hogy hol jelent meg a láda, s ki rejtette, hanem a rejtő szándéka: Mit akar megmutatni nekünk, s azt hogyan teszi!

-Voltatok már geocaching rendezvényen, hogy érezted magad?

Igazi nagy rendezvényen még nem voltunk. A L.G.T szervezésében meglátogattuk a Váci Börtön és Fegyház-at, így elmondhatjuk: Vácon ültünk, s 0,0004566 év után szabadultunk. Hazafelé Akebono-val több ládát is útbaejtettünk, s közösen találtunk meg. Jól éreztük magunkat.

-Milyen kütyüvel kezdtetek ládázni, változtattátok időközben a kellékeitek minőségét, mennyiségét? Elkapott a "kütyümánia"? Bővült a "fegyvertáratok"?

Az előzőekben már ismertetett IGO+PDA-val kezdtük, amely készüléket mára már túra-kompatibilissé alakítottuk. Vettünk mellé egy „kis-sárgát” (Garmin 60 GPS) is, hogy párom kezében is legyen valami, amivel ő is keresheti a ládákat. Az eltelt fél év – bár nagy változáson ment keresztül a PDA - azonban bizonyította számunkra: Más készülék kell terepre, mint a kocsiba. Szóval – hamarosan - bővülni fog az arzenál!

-Milyen módszerrel közelítitek meg a ládákat (előkészületek, utazás, térkép tanulmányozása)?

Munkánkból kifolyólag elég sokat autózunk hét közben is. Hét végén meg pihentetésül! :) Ha hétvégeken hosszabb távokat vállalunk be, előtte természetesen megnézzük a térképet, és igyekszünk felfűzni az útba eső ládákat. Nem vagyunk pontvadászok, hanem inkább úgy fogalmaznék: szeretünk új dolgokat megismerni, s ebben vagyunk maximalisták!

-Változik a "keresési módszeretek", jobban észreveszitek az árulkodó jeleket a rejtés közelében, vagy csak a műszerre hagyatkoztok?

Ó, hogyne! Az elején csak és kizárólag a műszerre hagyatkoztunk, meg a láda leírásra. Szorgalmasan ki is nyomtattuk a leírásokat, s vittük magunkkal, a cél közelében pedig a képekről próbáltuk beazonosítani a rejteket. Az utóbbi időben viszont bízunk a szimatunkban. Nem viszünk kinyomtatott leírást. Bár a PDA tartalmazza az összes láda leírását, azokat sem igazán olvassuk már el, mert azért majdnem mindenütt van árulkodó jel. Persze télen, hó alatt ezek a jelek nem mindig árulkodnak.

Nincsenek megjegyzések: