Egy „modera”, Barbárka

A moderátorok jobban szem előtt vannak, mint a többiek, ezért nagyobb az érdeklődés is irántuk. Itt Barbárka válaszolt kérdéseimre. Köszönöm a közreműködését.



-Hogyan ismerkedtél meg a geokesinggel?


2002 őszén, amikor már amúgy egy ideje volt GPS-ünk (nemmondomkimilyendenemgarmin), egyszer mudman azzal jött haza (abban az időben együtt voltunk), hogy olvasott valamilyen újságban erről a mókáról és próbáljuk ki. Az első ládamegtalálásánál (Bajtemetés) nem voltam ott, de a másodiknál (Aluljáró Classic) már igen és már kész is volt a fertőzés. :) Az első három ládamegtalálásomban egyébként az Asztalterítő és a Kámor szerepelt még. Ezek nagyjából ki is jelölik a preferenciáimat...

-Annak idején hogyan lettél moderátor?

Kumin Feri (izé, elnök úr...) kért fel minket. Nem mertünk nemet mondani. :) Mudmannal kettőnknek van egy moderátori szavazata. Többnyire annak a véleménye a döntő, aki előbb moderál, de szerencsére általában egyetértünk. Van, hogy mindketten írunk véleményt.

-Milyen saját elvek szerint moderálod a ládákat?

Alapelvem, hogy ami nem ütközik szabályba, az mehet. Bár keresőként leginkább a Snake-típusú ládákat kedvelem, moderátorként azt mondom, a legtöbb láda valakinek tud örömet szerezni. A kesserek felnőttek, a leírás alapján képesek eldönteni, mit akarnak megkeresni és mit nem. Van elég láda, mindenki válogathat kedvére. Tőlem mehet az igényes és ötletes budapesti láda is, szóval én alapvetően liberális (fél) moderátor vagyok.

Általában akkor nyomok nem mehetet, ha veszélyes helyen (kutyatámadás) van a láda, ha nagyon trehányul kidolgozott, meg persze ha szabályellenes (beteg ládája van a rejtőnek stb.). Azért ilyenkor is igyekszem segítőkész lenni és konstruktív kritikát gyakorolni.

Ha ráérek, olykor arra is veszem a fáradságot, hogy a leírás helyesírási hibáit kijavítva elküldjem a szöveget a rejtőnek, ahelyett, hogy csak megjegyezném, hogy "javítsd a helyesírási hibákat". Meg szeretek "okoskodni": ha tudok a helyről valami extrát (általában ez biológia-geológia-természetvédelem támájú dolog), ami szerintem hasznos lehet a leírásban, akkor azt megírom a rejtőnek. Általában be szokták tenni, ilyenkor örülök. :)

Különös figyelmet fordítok a védett természeti értékekre, mindig szóvá teszem, ha úgy látom, hogy a láda kihelyezése, keresése mondjuk denevérek telelőhelyét vagy taposás érzékeny sziklagyepeket veszélyeztet.

-Milyen bizarr/extrém esettel találkoztál moderátorként?

Nagyon durvára nem emlékszem. Néha elképesztő, hogy mennyire nem veszi a fáradságot a (többnyire kezdő) rejtő, hogy utánanézzen, miről szól a ládarejtés, mi kell hozzá. Ilyenkor fura dolgok bírnak születni.

-Változott az életstílusod a kesing hatására?

Előtte is túráztam, csavarogtam, de a geocachinggel mudmant is jobban rá lehetett venni az erdőjárásra, így még többet mászkáltunk a ládázás kezdete óta. Aztán persze ahogy jöttek a kessertársak, egyre nagyobb volt az inspiráció.
Engem a kütyük sosem kötöttek le, úgyhogy nem kezdtem el mindenféle hárombetűs elektromos izéket gyűjteni. Továbbra is a hagyományos "lánytérkép" (gyk. papírtérkép) híve vagyok, ez nem változott.

-Változott az életstílusod moderátorrá válásod hatására?

Rendszeresebben rá kell néznem a honlapra. Bár ezt nem mindig teszem meg.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

HECT. :) Mert olyanok mint én. Szeretik a kilátást, a sziklákat, a sarat, az éjszakai erdőt, a becherovkát, a zsíros cupákokat, az irredenta nótákat. Nem rohannak ész nélkül a túrákon, de lehet velük teljesíteni, ha olyanjuk van. Az esték meg különösen sosem unalmasak velük. Olykor másokkal is voltunk kesselni, pl. Csuhással, Pupuval, ezek is jók voltak.
HECT-Milyen gyakran keresel ládákat?

Az elmúlt egy-másfél évben nagyon ritkán, mert szinte folyamatosan külföldön vagyok a munkám miatt (ez még 2008-ban is így lesz, utána remélem, ismét gyakrabban hódolhatok e szenvedélynek). Mostanság főleg HECT-túrákon és ládakarbantartás alkalmából keresek ládát. :/ Korábban (még a mudman felhasználónév alatt) szinte minden szabad időnket ládázással töltöttük.
A ládák engedélyeztetésével kapcsolatos dolgokat azonban igyekszem követni és ha időm engedi, részt is veszek az ezzel kapcsolatos tennivalókban (de azért ebben a témában az elért eredményekért főleg kuliszt illeti köszönet).

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

A természeti környezetben lévők a kedvenceim, azok közül is a ritkás füves-sziklás, görbefás hegygerinceken lévők az abszolút liblingek. De jöhetnek a kulturális látnivalók (különösen szeretem a templomromokat), az ötletes multik, a kevesek által ismert kis érdekességeket bemutatók is. Kedvelem az egy fénykép + egy koordináta típusú leírásokat is. Nem szeretem ha szájbarágós a ládaoldal. Szép fényképek vagy érdekességek persze jöhetnek. Általában a nevesincs horgásztavak, a túlbonyolított megamultik és a százoldalas leírások nem jönnek be. Az alapelvem különben: (mint sok minden másban) itt is a társaság számít. A HECT-tel minden keresés vidám. :)

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Moderátorként nem is tehetném, de amúgy se gerjedtem soha ilyesmire.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Igen, főleg Felvidéken és Erdélyben. Most épp a boszniaiakra fáj a fogam, járok arra gyakran, de a ládákat még nem vadásztam le.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

A legkevésbé sem.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Egyszer voltam trekkelésen, azt élveztem. Most nincs GPS-em, úgyhogy ez szünetel. Különben sincs türelmem a kütyü nyomogatásához, a fiúk dolga. ;)

-Miért rejtettél saját ládát?

Mert "ezt másnak is látnia kell". Van néhány ládánk (mudman név alatt), melyek szűkebb pátriám (Sopron környéke) érdekességeit mutatják be egy bennszülött szemével, mások "klasszikus" túracélpontok Erdélyben.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Megeshet.

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Kiválasztunk egy túracélpontot és a környéken lévő ládákat megkeressük. ;) Régebben csináltunk autós ládavadász ámokfutásokat, de évek óta nem vettem részt ilyenen.

-Hogyan szoktál oda utazni?

Tömegközlekedés, más autója, saját kocsi, mikor-hogy.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Nem emlékszem. ;)

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszarejtéskor?

Volt már olyan, hogy a fertődi ládát akartuk karbantartani és csomót kellett kóvályognunk, fényképezést mímelve, mert pont voltak a helyszínen, az mókás volt. De általában a vicces jeleneteket a kedves túratársak adják elő. Például a Szilicei-jégbarlangban a jégensízést vagy Kácson az éjszakai erdőben elalvás miatti elveszést...

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

Ezt a kérdést nem tudom igazán értelmezni. A kesing körüli közegen én a tőlünk többé-kevésbé független tényezőket értem, azt igyekszünk megváltoztatni (pl. hivatásos természetvédők hozzáállása a játékhoz).

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Mivel én főleg természetvédelmi szempontból nézem őket, nem támogatom a szaporításukat. Ellenőrizhetetlen a mozgásuk és kellemetlenségeket szerezhet az egész játékostársadalomnak, ha netán fokozottan védett területre pottyantja őket valaki. Ha lehet, ne legyen több belőlük...

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Sokat megkerestem, tetszettek. Ha valaki tudja vállalni a karbantartásukat vagy virtuálisként telepíti őket, akkor hajrá, szaporodjanak, ismerje meg minél több játékos a határainkon túlra került emlékeinket, a természeti látnivalókat.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Többnyire igen. Néhányszor hiányoztam csak, de mindig igazoltan (családi esemény, munka). :)

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Fényképezőgépet - Canon EOS 350D + SIGMA 17-70 (de azt amúgy is viszem mindig mindenhova) meg fejlámpát. A többi kütyütől idegbajt kapok, a GPS-t is beleértve. Mondjuk ők is tőlem: mind lefagynak a puszta érintésemre. Ezért csak analóg cucc jöhet szóba, papírtérkép és iránytű. ;) Hozza más a GPS-t. Kütyüparazita vagyok.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

A bosszúságokat hamar elfelejtem, úgyhogy ilyesmiről nem tudok beszámolni, pedig biztos volt...

Nagy élmény...? Rengeteg. Mindegyik börzsönyi kesselés, szülinapi túrák (Börzsöny, Zemplén, Mecsek), éjszakai bevetések, fogarasi ládarejtés, szilveszter a Gerecse tetején... Ládák: Kámor, Tarjánka, pilisi Snake-ládák, zempléni Pengő-kő...
Legutóbbi nagy élmény a Pádis tövében a GCBOGA láda keresése volt. A fennsíkon hó, lejjebb színes erdő, hatalmas szél, kilátás a Valea Rea-ra... gyönyörűség!

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

Élvezni tovább a játékot nyugodtan, úgy, hogy mindig legyen elég megtalálatlan láda, ami közül válogathatok.

Egyesületi tagként nagy örömömre szolgálna, ha sikerülne tető alá hozni egy minisztériumi szintű állásfoglalást a játékkal kapcsolatban, ami lehetővé tenné annak egységes kezelését és azt, hogy a turistautak mentén lévő virtuális ládákat csak bejelenteni kelljen, ne engedélyeztetni.

Ide kapcsolódik, de pont az ellenkező irányú cél, hogy szeretném, ha a játékosok igyekeznének a természetvédelem érdekeit is megérteni és nem csípőből tüzelni minden nemzetiparkos véleményre (tisztelet a kivételnek). Ha kicsit kedvesebb lenne a hangnem a gc fórumon, több időt töltenék az olvasgatásával és a természetvédelemmel kapcsolatos félreértések tisztázásával, az indulatok csillapításával.

-Milyennek képzeled a magyar geokesing jövőjét?

Úgy gondolom, hogy a geocaching elsősorban JÁTÉK és jó lenne, ha mindenki így tekintene rá. Nem kéne olyan véresen komolyan venni magát senkinek... :)
No, de hogy valami konkrétabbat is mondjak. A geocaching véleményem szerint már nem működhet az MGKE nélkül, a non-profit jelleg biztosítása és a hatósági ügyek miatt. Ugyanakkor az egyesület működése reformokra szorul, amelyek reményeim szerint hamar véghezvitetnek.

Amit (MAGÁNEMBERKÉNT) szeretnék másmilyennek látni:
- nagyobb szigor a ládakarbantartással és az elérhetőség megadásával kapcsolatban;
- jobb, intézményesített kapcsolat a .com-mal;
- az állandó moderátorok egyharmadának lecserélése támogató tagok közül való játékosokra, mondjuk féléves váltásban, forgószínpad-szerűen;
- több játék, kevesebb fórumozás... jó, tudom, ez szirupos mese... :(

Véleményem szerint sem az ultraliberális, sem az ultrakonzervatív irányzatnak nincs jövője. A demokrácia (népképviselet) itt is csak korlátok között működhet, van, ahol van helye (szabályok), van ahol nincs (hatóságokkal való tárgyalás). Továbbá jó, ha van egy megfellebezhetetlen tekintély, akinek a szava számít a nehezen eldönthető dolgokban. Szóval, jó, hogy végső kontrolként ott van Kumin Feri, akinek a személye biztosíték arra, hogy a játékkal kapcsolatos eredeti elképzelések és értékek (pl. non-profit jelleg) megmaradnak.

Nincsenek megjegyzések: