Kincsásás a hó alól

VP egy nem mindennapi ládakereső kalandról számolt be egyik logjában. Aki még nem olvasta, most megismerheti milyen egy kitartó kesser. Az eredeti log-bejegyzés és a képek után még olvashattok egy kicsit bővebben a körülményekről, mert VP válaszolt néhány kérdésemre is.


1118. Kedvelt helyeink (GCM002)


----------------------VP
Ennyit még nem dolgoztam egy ládáért! De szeretem a kihívásokat, és nehezen adom fel. Kétszer mentem fel a helyre, összesen legalább 3 órát ástam a havat. Másodszorra sikerült.(Nem volt a legjobb ötlet október közepén olyan helyre rejteni a ládát, ahol fél éven át több méter hó fedi.)


2008.02.18 16:00 Első, amatőr próbálkozás.


-----------------Nagy a hó

WAP nélkül általában lemaradok a mozgókról, így egyre ritkábban nézem, hol járnak. Egész nap Csorbatón sífutottunk, és eszembe jutott, hogy mintha itt lenne a közelben a láda. A Hotel FIS-ben van internet (jó drága), megnéztem, tényleg csak 4 km a láda. Délután egy skating (korcsolyázó) sífutóléccel indultam neki a jól ismert útnak. Ez a léc - aki ismeri tudja - nem a szűk, meredek szűzhavas ösvények bejárására van kitalálva, így felfelé inkább a kezemben volt. A friss porhó alatt nem látszott mindenhol a régi taposás, ahol melléléptem, rögtön combig süllyedtem a hóban.A hely hamar meglett, vastag törzsű fa is volt - igaz 15-20 méterre egymástól három is. És hó, hó, hó, ... Néhol 5 méter mély!

------Itt kezdtem, de rossz helyenEgy darabig kotortam egy hatalmas, teljesen behavazott sziklatömb oldalában, de hamar rájöttem, hogy esélyem sincs így. Lefelé már szürkületben, sílécen. A Poprádi-tóig némi bátorsággal a szűk ösvényen, onnan (már félig sötétben) jutalomszáguldás le a Poprádi-tó villamosmegállóig.

2008.02.22 12:00 Második, profi próbálkozás.------ Hótalpon – a léc a háton


--------Lécen – hótalp a háton
-----------Munkagödör

Most már hótalpakkal és egy frissen vásárolt szétszedhető hólapáttal érkeztem. A villamostól a Poprádi-tóig sífutóléccel síeltem fel, majd cseréltem kiránduló bakancsra és hótalpra. Gyengén esett a havas eső, és nedves volt a hó. Előtte a rejtőt is felhívtam (de szinte semmi érdemleges információt nem kaptam tőle), és az egy szem képet is tanulmányoztam. Aszerint a fa egy sziklán áll, ezért először rossz helyen kezdtem keresni (ez is csak 20 méterre volt a megadott koordinátától). Itt jó fél óra után feladtam, és átmentem ahhoz a fához, ami legközelebb volt a megadott helyhez (6 m). A fa a hóból "nőtt ki", szikla nem látszott. Elkezdtem ásni, a fa alsó oldalán, félkörben.

-Barlang a hó alatt, de üres

Két méter mélyen a hó alatt egy ígéretes sziklahasadékot találtam, valóságos kis barlangot, de sajnos üres volt. A hó alól lassan kibontakozott a fa törzse, és mindenhol sziklák, hasadákok - de mind üres. Végül az utolsó szóbajöhető helyen, újabb 2 óra ásás után, két-két és fél méterrel a hó felszíne alatt egy lyukra akadtam. Ekkor már szinte teljesen széttört a vadi új lapát, kesztyűvel kotortam ki a fél méter mély havat, és - az eredeti hófelszín alatt 3 méterrel - feltűnt az amúgy utált, de most kedves teszkószacskó! Hótalppal fel a piros-kék elágazásáig, majd vissza a Poprádi-tóig. Onnan megint léccel le a villamosig, és fel a Csorba-tóhoz.
----------Ott, mélyen lent!

-A lapát már eltörött, de megvan!

-Nem próbáltál valakit elhívni segíteni az ásásban?

A családommal voltunk kint a Tátrában. Őket nem hívtam. Első alkalommal egész napos sífutás után indultam neki, a végére már be is sötétedett. Egyedül azért sokkal gyorsabb vagyok. Második alkalommal már tudtam, hogy nem lesz könnyű. Hótalpunk még csak egy van, így a többiek ezalatt inkább sífutottak Csorba-tónál. Utána ott találkoztunk.

-El merted mesélni nem-kessereknek, hogy mennyit dolgoztál egy műanyag dobozért, amit ráadásul nem is tarthattál meg?

A családnak persze, és a sítájfutó barátaimnak is. Megszokták már az őrültségeimet.

-Felmerült benned, hogy olyan helyre rejtsd a ládát, ahol a következő kessernek is meg kell dolgoznia érte?

A ládát újra Szlovákiában, Szkalka közelében rejtettem el. A parkolótól másfél-két km sível vagy gyalog (ha elolvad a hó, akkor terepbiciklivel is elérhető). Szóval ez sem drive-in rejtés. De azt értelmetlennek tartanám, hogy beásom a hó alá. Most egy könnyen megtalálható helyen van. (Persze, ha esik egy méter friss hó - ami most már ott nem valószínű - akkor hó alá kerülhet.)
Nyilván az előttem lévők se direkt dugták ilyen mélyen a hó alá, de október közepén azért a Tátrában tudni lehet, hogy ott fél éven át nagy hó lesz.


-Volt már valamilyen hasonlóan nehéz megtalálásod?


Másféle nehézségekkel. Talán a Teljesítménytúrázó láda (általam) első megtalálása illik ide (2005. november 15.) Idemásolom a logot:


Nagyon kalandos megtalálás!
Majdnem 30 km gyaloglás, ebből kb. 20 a Kinizsi 100-as útvonalán - de csak 1200 méterrel vittem odébb a ládát.


09:20
Vége az órámnak az iskolában, ellenőrzés a neten: a láda a helyén. Busszal Pilisszántóra (10:30), onnan ismerős ösvényeken, majd a régi, megszűnt jelzésen fel majdnem a csúcsig. Sűrű köd, de ismerem a helyet. A láda előtt 250 m-rel ki a zöldre, gyors találat...
11:15
... lenne, ha Pupu nem előzött volna meg másfél órával. Mobilom nincs, PMR-t hoztam, de bekapcsoláskor kiderült, hogy lemerült. Maradt az "üldözés". 11.50-kor elmegyek a láda új helye mellett, de nem veszem észre (pedig pár jónak látszó rejtekbe bekotortam útközben, de ide nem). Le a Pilis-nyeregbe, tovább a Kétágú-hegyre, le Kesztölcre, egyre kevesebb reménnyel. Még a kesztölci kocsmában bíztam, hátha ott várja Pupu a buszt... De a busz 5 perccel előttem elment, így tovább Dorogra. Ott - szerencsére - épp lekéstem a vonatot, így be a városba. Internetcafé: megvannak az új koordináták. Épp jön egy busz, amivel elmegyek Piliscsévig. Onnan 5 km, majdnem 500 m újabb szinttel - Pilis-nyergen át - a láda. 1 óra alatt felérek.
15:50
Végre megvan a láda. Vissza a Pilis-nyeregbe, tovább még jó 800 m-t, hogy meglegyen az 1 km. Sötétedik.
16:05
Rejtés az út jobb oldalán, az úttól 10 méterre egy fatönk odujába. N 47° 43,111' E 18° 50,324' 580 m.
Vissza Pilis-nyeregbe, fel a zöld kereszt elágazásáig - ma negyedszer teszem meg ezt a darabot. Le Kéttbükkfa-nyeregbe. 16:40, sötét és sűrű köd. Két stoppal - csodával határos módon - fél óra alatt Békásra, onnan HÉV, villamos. Most a Millenáris parkban a gép előtt.
További részletek és egy kép az új rejtésről holnap.
VP


A Kinizsi 100-ast 1982-ben és 1983-ban teljesítettem. 1982-ben a hasammal volt baj, Dorogon majdnem feladtam, de olyan hányingerem volt, hogy nem tudtam felszállni a buszra - így inkább továbbmentem. A végére egész jól belejöttem (kb. 22 óra).


1983-ban sikerült az egyéni célkitűzés: 6 km/h-s átlagtempóban mentem végig (ez 16 óra 40 percet jelent). Ez akkor jobb idő volt, mint az előző két év legjobbjai, de 83-ban már csak a 6. helyre volt elég. Igaz: az előttem beérkezőket kísérők segítették, én voltam az első bakancsos, hátizsákos, segítség nélküli beérkező.
Akkor úgy gondoltam, ennél jobbat úgyse tudok menni, így többször nem vágtam bele. (Én inkább a magam feje után, sokszor úttalan utakon kirándulok.)

Persze órás- másfélórás reménytelen kotrás volt bőven - de azok inkább bosszúságot okoztak. Ez igazi, nekemvaló kihívás volt. Főleg a Tátrában, ahol most jártam 45. alkalommal.


Eddig tartott VP beszámolója. Most jöjjön az én „bűnbánásom”. :) Talán más rejtő tanul belőle. Itt is VP volt az "áldozat".

Egyszerre rejtettem el a 2. (GCAba) és 3. (GCSopo) ládámat, így nem volt sok tapasztalatom a rejtés terén. Az abai ládának nagyon rossz helyet választottam. Már az első néhány megjegyzés egyértelművé tette, hogy jobb helyre kell áthelyeznem. De hova? Minden lehetséges helyet megvizsgáltam a faluban már első alkalommal is, de nem találtam alkalmas rejteket.
A láda első megtalálóját, Kessinger Pált hívtam fel, hogy segítsen új helyet keresni, ha már a mostani nem tetszik neki. Kocsival kivittem Abára, és körülnéztünk. Keresztül-kasul bejártuk a multi másik két pontjához közeli környéket, de nem találtunk semmilyen jó és biztonságos helyet. Végül egy a falun kívül lévő odvas fa mellett döntöttünk. Ez sem az igazi, de sokkal jobb, mint az előző hely.
Minden rendben is lett volna, de valamiről elfeledkeztem (feledkeztünk). Nem hagytam egy cetlit az új koordinátákkal a régi helyen. A mulasztás következményét VP logjában olvashatjátok.

Ráadásul két másik tévedésemre is Ő hívta fel a figyelmemet.

Íme:

VP 2007.05.06 06:00 - Megtaláltam környezet: 3.5, rejtés: 1.5, web: 3.5, átlag: 2.83, súly: 4.07

Tájfutó Éjszakai Országos Bajnokság a Bakonyban (a Középső-Hajagon, esőben, mindent beborító medvehagymában) előtte utána 3-3 ládával.
Éjjel kettőkor ért véget az eredményhirdetés, elállt az eső is, így nem rohantam egyből haza.
Az első két pont simán megvolt (bár az illető nem 51, hanem 81 évet élt - 51 évig töltötte be a posztját (ami nem egy foglalkozás).
A ládáért pedig jó sokáig túrtam a csurom vizes jellegtelen akácost, térd fölé érő gazban - hiába.
Utólag tudtam meg, hogy a láda áthelyezésre került. Én pénteki infók alapján mentem vasárnap kora hajnalban... Ilyenkor illik otthagyni egy cédulát a láda új koordinátáival! (Az utólagos telefonos infót köszönöm.)

Szokatlan geoládák, egyéb (1.)

A következő képeken olyan geoládákat, vagy egyéb tartozékokat láthattok, amelyek valamiért eltérnek a szokványos rejtésektől.
Lee van der Bokke (nick: TeamAlamo) éppen megtalálja a huszonötezredik geoládáját 2007. november 11-én. Ezzel a találattal egyértelműen Ő lett a világ legeredményesebb kessere a megtalálások számát tekintve.

A láda az Ő tiszteletére és a huszonötezredik találatának lett kihelyezve.

TeamAlamo finds 25,000 - National Landmark GC1781T
A ládát elhelyezők "Mi, akik méltatlanok vagyunk" (We Who Are Not Worthy) nick alatt regisztráltak.

Ezt az emléktáblát tették a ládát rejtő villanyoszlopra.

Talán nem túl meglepő, hogy 2008. jan. 6-án egy kesser a megrongált emléktáblát egy közeli bozótban találta meg. Maga a rejtek még március 22-én is háborítatlan volt.
Egy szépen megmunkált „fiók”.
Turistaút mellett található jelzőoszlop.
Egy mágneses mikro.
Egy elektromos szekrénynek tűnő TB „hotel”. A beavatatlanok számára ez egy „Travel Bug Vezérlő Eszköz”. Azt nem tudtam megállapítani, hogyan lehet a lakat kulcsát megszerezni. Valószínűleg a környéken van elrejtve.
Egy kiszuperált postás-láda átalakított ajtaja.
A tapasztalatom szerint reggel egy kocsival körbejárják a postások egy-egy körzet ehhez hasonló ládáit, és feltöltik a környékre érkezett küldeményekkel. A kézbesítő postás busszal, taxival "kiballag" a körzetébe, odamegy egy ilyen ládához, feltölti belőle a vállra akasztható táskáját, és kézbesíti a leveleket. Majd egy újabb fémládából megint tölt, kézbesít, stb.
Egy elektromos elosztószekrény?

Mégsem. Egy méretes geoláda. Egy veszélyre figyelmeztető matrica is került a láda oldalára.
Melyik a geoláda?

Ez.
Még egy patkány. Állítólag nem egy leszúrt patkányról készült a kép, hanem egy jól(?) álcázott geoládáról.
Valamilyen jelzőcövek betonból.

A nyitott láda.


Én egy egyszerű filmes dobozt rejtettem volna ide.

Ez azonban sokkal érdekesebb/megdöbbentőbb.Fakéreg rögzítése mágnessel.
Egy szépen felújított híd.

Gyanús doboz. Az előző képen látható, hogy a hídon nincs világítás, sem egyéb elektromos eszköz. Akkor mit keres itt ez az elosztódoboz?

Hát persze. Egy geoláda! Igen ám, de mi van, ha nincs a kessernél csavarhúzó, kés, vagy egyéb megfelelő szerszám. Előfordulhat, mert van, aki tollat sem visz magával.
A rejtő nagyon alapos munkát végzett, mert ha eltávolítjuk a műanyag csövet…

…találunk benne egy csavarhúzót (amíg el nem lopják).


A felirat szerint „Vadászni tilos!”.


Kivéve, geoládákra.

Skandináviában ládáztunk
(jppj (J&J))

Az, hogy írni kellene valamit úgy kezdődött, hogy olvastuk Bolyak „Amerikában ládáztunk” című írását. És ekkor: Nem tudom volt-e már Bolyak életében múzsa, de virtuális puszit éreztem a homlokomon. Ilyet kellene nekünk is írni, mivel valamikor mi is jártunk arrafelé, sőt, még a Grand Canyon aljába is lesétáltunk („brrr...”☺☺☺). Csakhogy erről nem írhatunk kessersztorit, mert még nem volt geocaching.

Akkor írjunk a skandináviai túránkról, itt ládák is voltak. Egyesületünkben, a BEAC-ban rendszeresen, minden nyáron van valami komolyabb túránk. 2006 elején úgy gondoltuk, hogy meg kellene néznünk az éjféli napot Európa legészakibb pontján. Ez a hely a Nordkapp, Norvégia felső csücskében. Összegyűjtöttük mindenre elszánt társainkat, köztük Zahy-ékat, és hamarosan megszületett a döntés: megyünk. Persze, nem elsősorban ládát keresni mentünk a nagy útra, de ha már belebotlottunk valamelyik ládába, akkor csak nem hagyjuk ott.

Összesen 12-en, 3 kocsival indultunk. Az útvonal is adta magát: mivel már korábban jártunk Norvégia déli részén, meg kerülő is, arra nem megyünk, igy a Szlovákia- Lengyelország- Litvánia- Lettország- Észtország- Finnország- Norvégia útvonalat választottuk. Még leírni is sok, nemhogy megtenni...

Mivel különféle elfoglaltságok miatt csak július vége felé tudtunk elindulni, igencsak sietni kellett ahhoz, hogy még elérjük a naplemente-mentes utolsó napokat,: 6-8 napunk volt a 3400 km-re, és még a Tallinn-Helsinki kompátkelésre is kell időt hagyni. Végül július 21. péntek délután indultunk, és augusztus 20-n délben értünk vissza. Oda-vissza Kb. 7500 km-t tettünk meg autóval, és 9 gyalogtúranapot teljesítettünk, közte egy 3 napos utat. Megtaláltunk 4 ládát és Európa két extrém földrajzi pontját: a legészakibbat, és a közepét.

Tartalomjegyzék

1. A Dunától a Bugig
2. Át a Baltikumon
3. Az Északi Fény útján
4. A Jeges tengernél
5. A Lappföldön
6. Karélia és a tóvidék
7. Svédek Finnországban
8. Ismét a Baltikum
9. Itt a vége…...

Az alábbi térképen a kis képre kattintva megnyílik az adott területhez tartozó fényképes élménybeszámoló.


1. A Dunától a Bugig

2. Át a Baltikumon

3. Az Északi Fény útján

4. A Jeges tengernél

5. A Lappföldön

6. Karélia és a tóvidék

7. Svédek Finnországban

8. Ismét a Baltikum

9. Itt a vége…...