Egy „újonc kesser”, zsuzska74

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.


zsuzska74 levele:


-----Erős emelkedőn fel a
-Pest-hidegkúti kálváriára
------a plüss állatokkal.


A játékot hárman játsszuk: a férjem Robi, a négy éves kisfiam Balázs, és jómagam Zsuzsa.
Bemutatkozásként annyit szeretnék írni, hogy egy fiatal kisgyermekes család vagyunk, akiknek sajnos (vagy nem sajnos, nem is tudom) behatárolt idejük van arra, hogy a hétvégéket kirándulással töltsék el, és minél több ládát begyűjtsenek. Ettől eltekintve nagyon igyekszünk minél többet kirándulgatni, és kint lenni a szabadban.
Budapesten élünk, Zuglóban. Mindketten alkalmazottak vagyunk egy multinacionális vállaltnál, Balázs (4 éves) óvodába jár. Próbáljuk népszerűsíteni is ezt a játékot, családnak, barátoknak, sőt már az óvodás társak szüleit is elvittük ládázni. Az új közös sportunk kezd lenni a kesselésen kívül a síelés.
Az első évi tapasztalataink: Változatosan kerestük fel a ládákat hol hegyekbe hol a síkságon. Természetesen nem lehet összehasonlítani a két tájat. Tapasztalatunk az, hogy a rejtők általában nagyon színvonalas leírást, kutató munkát végeznek a rejtésekről. Komoly munkát végeznek és úgy gondoljuk, és a tapasztalatunk is az, néhány kesserrel találkozva a ládáknál, hogy nagyon segítő és igényes emberek játéka ez, akik a természetet élvezni akarják és nem lerohanni.

-Honnan ismerted meg a játékot?

Egy gazdasági főiskolára jártam és ott logisztika tantárgyat is hallgattam. A logisztikai órákat a Műszaki Egyetemi tanárok tartották meg a részünkre, és az egyik tanárom kedvenc időtöltése ez a játék. Ő beszélt nekünk pár mondatott a játékról, A honlap címét felírtam, majd otthon kényelmesen megnéztem. A tanárom TUDO becenévvel szerepel a geocaching honlapon. Valahogy megtetszett az a lehetőség, hogy kirándulni lehet úgy, hogy közben megismeri az ember a kis környezetét és más szemmel nézi ezután. Persze van egy kis ösztönzés is, hisz meg kell keresni egy pici dolgot egy nagy területen, amit a kisfiam is sikerként éli meg.
------------------ Valahol itt lesz a GCETR! A lelkes kesserek.

-Milyen motiváció hatására kezdtél el ládázni?

Szeretünk kirándulni, illetve szeretnénk úgy felnevelni a gyerekünket, hogy a körülötte lévő környezetet óvja, védje, szeresse, és ismerje is meg. Ebből kiindulva ez a játék remek dolog, hogy a természetbe elmenjünk sétálni vagy csak kiránduljunk a hegyekbe egy jót, s emellett meg tudunk keresni egy ládát, amiben sok-sok kincs van elrejtve.

-Korábban volt aktív természetjáró gyakorlatod?

Kedvtelésből jártuk a természetet a geocaching előtt is. Persze jártunk kirándulni vagy felmentünk egy-egy kilátóba, de nagy túrákat nem csináltunk. Most viszont nem csak kirándulunk, hanem informálódunk is a kirándulóhelyről.

-Milyen kezdeti nehézségekkel találkoztál?

Az első ládáinkat GPS nélkül kerestük meg, amit ha fénykép volt a helyszínről kisebb-nagyobb keresgélést után meg lehetett találni, (pl. Tündérszikla), de vannak olyan helyek ahol GPS nélkül ez szinte lehetetlennek tűnik. Bár vannak olyan kesserek, akiknek ez nem okoz problémát egyik ládánál sem. :-)
-A Veszprémi Állatkert után a nyaralóba visszafele útba esett a GCOROK.

-Kértél, illetve kaptál segítséget a fórumokon?

Még nem kértem illetve kértünk fórumokon segítséget, de ezentúl olvasni fogom azokat is.

-Látogatod a fórumokat? Mi a véleményed azok hasznosságáról?

A fórumok eddig elkerülték a figyelmünket, de meg fogjuk nézni.


-GCtrug eső utáni felkutatása.
-Gyönyörű volt innen a kilátás.


-Szerinted milyen egyéb segítségre lenne szükségük a kezdőknek, hogy minél gyorsabban a szükséges ismeretek birtokába jussanak?

Ez a hobbi szerintem olyan, hogy nem kell hozzá különösebb segítség, „csak” akarni kell a ládákat megkeresni és megtalálni, az első sikeres megtalálás után már a lelkesedés nem lankadhat. Most néztem meg az egyesület honlapját, nincs olyan mint „egyesületi élet”, ez hiányzik belőle!

-Van már saját rejtésed?

Nincsen. Kedvem lenne, rá de azt hallottam, hogy Budapesten már több ládát nem akarnak elfogadni a moderátorok, így erről a vágyamról most lemondtam.

-Eddigi megtalálásaid közül melyik tetszett a legjobban / legkevésbé?

Legkevésbé a XI. kerületben lévő Kánai apátság volt. Az valami szörnyű hely. Kóbor veszélyes kutyák, kosz, piszok mindenhol amerre nézel és rengeteg hajléktalan a környező hétvéginek mondható házakban.
A legjobban a Pilisben lévő Dera-patak szurdokvölgye (GCDERA) tetszett. De a Mátrában is találtunk nagyon szép helyeket.


Balázs unokatestvérével
-GCPike-nél, egy újabb
-beavatott ládavadász.

-Mi a véleményed a ládák általános színvonaláról?

Szerintem a ládák általában rendbe vannak tartva, néha szutykosak csak, amikor nincs az embernek kedve hozzá nyúlni, ez inkább eső után fordul elő. A rejtések nagyon ötletesek (pl.: Népsziget (GCNEPS).

-Keresel .com-os ládákat Magyarország területén, illetve a határokon túl is? Mi a véleményed a határokon túl rejtett .hu-s ládákról?

Sajnos még nem volt szerencsénk külföldi ládát megtalálni illetve külföldön sem ládáztunk. A nagy vágyunk Ausztriában lévő Medveölő szurdok. De ezzel még várnunk kell pár évet, mert 7 éves kor alatt nem lehet látogatni a szurdokot.

-Voltál már geocaching rendezvényen, hogy érezted magad?

Idén a 2007 Szilveszteri rendezvényre szerettünk volna elmenni, de mire megláttuk, addigra egy másik programra elígérkeztünk.

----- Kavicsot dobálva a vízbe haladtunk a GcWiz láda vízesésig.

-Milyen kütyüvel kezdél ládázni, változtattad időközben a kellékeid minőségét, mennyiségét? Elkapott a "kütyümánia"? Bővult a "fegyvertárad"?


-----Az időközben eltűnt igazi
----GCtav ládát is megtaláltuk.


Először GPS nélkül kezdtük majd egy egyszerű kis „kütyüt” vettünk, Robi nehezen ment bele. (Magellan [Explorist 200]) Majd ezen felbuzdulva hamarosan bővült az állományunk egy Airis típusúval, amin már a Russa, és még sok minden más is rajta van. A második kütyüt viszont már Robi akarta. Mostanában az a legnagyobb dolog így télen, hogy a legújabb IGO programon épp férfi vagy női hang beszéljen-e… :) Igen azt hiszem minket is - főleg Robit – elért a kütyümánia.

-Milyen módszerrel közelíted meg a ládákat, (előkészületek, utazás, térkép tanulmányozása)?

Általában ahova nyaralni, kirándulni megyünk mindig feltérképezzük előre milyen ládák vannak elrejtve. Általában az 1 és 2 nehézségi szintűeket nézzük meg, hisz egy 4 éves gyerekkel nem lehet hegyet mászni órákon át. Nehezebb terepen a ládák felkutatását csak a fél család csinálja meg a másik fele meg addig a patakba kavicsot dobál vagy labdázik. A kirándulás előtt turista térképen mindig tanulmányozzuk a helyszínt - olyan széthajtogatóson, mert én szeretem egybe látni a helyet. Természetesen megnézzük, hogy az adott helyen milyen érdekességek vannak, mit érdemes megnézni.


---Balázs a GCNMKK visszarejtésén
---dolgozik. Nem csak a megtalálás
---érdekli, rejteni épp olyan érdekes.


-Változik a "keresési módszered", jobban észreveszed az árulkodó jeleket a rejtés közelében, vagy csak a műszerre hagyatkozol?

Természetesen igen, már sok estben logikával ki lehet találni, hogy hova is kerülhetett ez a láda. Balázsnak is már kifinomult kesser szemei vannak, többször már néhány 10 méter távolságról szalad a rejtés helyéhez. Egyszóval felismeri a rejtek árulkodó jeleit. A ládák rejtekhelyeit Ő bontja ki és többnyire Ő is rejti vissza.

Nincsenek megjegyzések: