"újonc kesserek", Puszkányék

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.Puszkányék válaszai:

-Honnan ismerted meg a játékot?

Barátaink, Tibióbudáék rángattak bele a „rosszba” 2005 őszén. Egy kincskeresésre invitáltak minket, de semmit sem árultak el a dologról, mindössze a találkozó helyszínét beszéltük meg. Arra kértek minket, hogy ne ítéljünk elsőre, majd a nap végén átbeszéljük az egészet. Szóval így kezdődött…
Akik megfertőztek minket

-Milyen motiváció hatására kezdtél el ládázni?

1-1,5 évig nem is foglalkoztatott, hogy hogyan épül fel a játék, de az idő múlásával egyre többet olvasgattam a fórumokat, nézegettem a megtalálásokat és rájöttem, hogy ebben a játékban önállóan is részt tudunk venni a szükséges eszközök beszerzése után. Miután megvettük a GPS-t már bárhol és bármikor tudtunk ládát keresni, önállóan is.

-Korábban volt aktív természetjáró gyakorlatod?

Korábban is szerettünk kirándulni, de mindenféle segédeszköz nélkül bóklásztunk országszerte. Mentünk az orrunk után…

Puszkányék

-Milyen kezdeti nehézségekkel találkoztál?

Jó műszaki érzékünknek köszönhetően a GPS használata néhány alkalom után már nem okozott gondot. A fórumok átolvasása után könnyen ment minden. Kezdetben a ládák felkutatása okozott gondot, de idővel rájöttünk, hogy milyen nyomokra kell figyelni.

-Kértél, illetve kaptál segítséget a fórumokon?

Többnyire igen, de a fórum nem az én világom, történnek ott furcsa dolgok… Ezért inkább a közvetlenebb telefonos, e-mailes kapcsolatot részesítem előnyben.

-Látogatod-e a fórumokat? Mi a véleményed hasznosságáról?

Tényleg csak látogatom, a témákhoz hozzászólni nagyon ritkán szoktam. A fórumok hasznosságát megítélni nem az én feladatom, számomra többet ér a friss levegő és a terep, mint a klaviatúra püfölése.

-Szerinted milyen egyéb segítségre lenne szükségük a kezdőknek, hogy minél gyorsabban a szükséges ismeretek birtokába jussanak?

Aki most ismerkedik a játékkal, és van türelme végigolvasni a korábbi hozzászólásokat, illetve tanulmányozza a SylverRat + Bogee féle FAQ-ot, akkor a kérdései nagy részére választ kap. Ha ezek után is marad még sötét folt, akkor a megfelelő fórumon segíteni fognak neki. A leghasznosabb eleinte egy tapasztaltabb kesserrel ládázni.

Terepszemle

-Van már saját rejtésetek?

Nincs. Kacérkodtunk a gondolattal, de a jelenlegi fórumos hercehurca miatt nem fogunk belevágni.

-Eddigi megtalálásaitok közül melyik tetszett a legjobban / legkevésbé?

Nem szoktuk rangsorolni a ládákat. Puszkányné az alapján rangsorolja a ládákat, hogy mennyi élőlénnyel találkozhatunk útközben, minél több, annál jobb. Nekem viszont a romos-múltidézős rejtések a gyengéim, szeretem őket, mert megőriztek egy darabot a történelemből és egy kis fantáziával el lehet képzelni, hogyan működtek a dolgok akkoriban.

A városi sokpontos multikat nem csípjük, főleg ha még meg is bonyolítják számtani, mértani és egyéb műveletekkel. Ezért ezeket a ládákat, mindig a „területtisztítás” végére hagyjuk.

Természetesen én cipelek mindent

-Mi a véleményed a ládák általános színvonaláról?

Egy új láda általában tartalmazza az alapvető eszközöket (toll, logbook, geocaching szabályzat) és ajándékot. Ritka a szépen feltöltött doboz. Érthető az is, hogy valaki nem akar több ezer forintos készlettel indítani egy edényt, hiszen a tapasztalataim alapján kb. az első 20-30 megtalálásig tartható ez a színvonal (ritka, de vannak kivételek), utána rohamosan csökkenni kezd. Eleinte még vittünk magunkkal csereajándékokat, de mostanra inkább már csak a ládatakarítás és alapeszköz pótlás maradt.

-Kerestek .com-os ládákat Magyarország területén, illetve a határokon túl is? Mi a véleményetek a határokon túl rejtett .hu-s ládákról?

Külföldi utazásaink alkalmával mindig lecsapunk néhány .com-os ládára, Magyarországon egyelőre a .hu-s ládákat részesítjük előnyben, van még belőlük bőven.

A határok nagy része már megszűnt, így a határon túli ládák könnyebben megközelíthetőek, ez jó dolog. A rejtések egy része viszont nagyon messze van, ezért inkább a .com-on lenne a helyük, néhány csésze gondozását pedig kétlem, hogy a rejtő megfelelően el tudná látni, és mégis zöld utat kapott.

Nyaralás alatt is…

-Voltatok már geocaching rendezvényen?

Még nem, de tervbe van véve.

-Milyen kütyüvel kezdtetek ládázni, változtattátok időközben a kellékeitek minőségét, mennyiségét?

Mivel bő két évünk volt kitalálni, hogy mi felelne meg leginkább az igényeinknek, így könnyen tudtunk elsőre jó döntést hozni. Regisztrálás óta egy 60csiksz + XDA II mini kettőssel bóklászunk. Így pontosan tudunk navigálni, és nem kell egy csomó papírral szaladgálnunk.


Időjárás nem akadály

-Milyen módszerrel közelítitek meg a ládákat?

Akár kettesben, akár közösen egy csapattal ládázunk első lépésben egy sorrendet alakítunk ki, és felfűzzük a ládákat. Letöltöm a leírásokat, átolvassuk a logokat, megjelöljük a parkolókat, aztán irány a cél. A Tuhu-nak köszönhetően szinte mindegyik pontot, ládát könnyen meg lehet közelíteni, nagy igazság, hogy nem mindig az egyenes a legrövidebb és legszebb út.

-Változik a „keresési módszeretek”, jobban észreveszitek az árulkodó jeleket a rejtés közelében, vagy csak a műszerre hagyatkoztok?

Eleinte kizárólag a műszerre hagyatkoztunk, de idővel megtapasztaltuk, hogy milyen rejtési módszerek vannak, most már többnyire elég csak a rejtek közelébe jutnunk és a jelek alapján hamar meg szoktuk találni a ládát. Az új rejtési módok okozhatnak némi fejtőrést, de a keresés adja a játék egyik érdekességét a sok közül.

Ha egyszer beindulunk

-Példa nélküli az a gyorsaság, ahogy elértétek ezt a több, mint 800 megtalálást! Gratulálok hozzá! Heti 15 megtalálással főfoglalozású kessernek számítotok ;) Mi motivál erre a sebességre, milyen céljaitok vannak a ládázással, illetve mit fogtok csinálni azután, ha már valamennyi pontot megtaláltátok? Ha így haladtok, ez körülbelül másfél év múlva bekövetkezik :-o

Nem tekintjük magunkat főfoglalkozású kessernek. Hét közben én vadászok le néhány ládát, hétvégén pedig baráti társasággal kirándulunk. Én annak a híve vagyok, hogyha elkezdünk valamit, akkor azt csináljuk „rendesen”. A megtalálások kiugróan magasak a tavasz és ősz közötti időszakban, télen azonban a legtöbben „visszavesznek” a tempóból, én viszont megpróbálom a felvett ritmust tartani, függetlenül az időjárástól.
Másrészt figyelemmel kísérem az „élbolyban” ténykedők munkáját és hozzájuk viszonyítom a teljesítményemet. Azért írom ezt egyes számban, mert Puszkánynénak és barátainknak a „pontok” nem fontosak, de elfogadják és megértik az eltökéltségemet.
Hogy mi lesz 18 hónap múlva… A kereshető ládák egyre távolabb lesznek, egyre nehezebben megközelíthető helyen, így nem félek attól, hogy nem lesz mit keresni. Már most is közel 50 láda van, ahol többször jártam, és van sok olyan hely, ahová vissza fogok menni, mert a láda csak egy része a játéknak
Egy biztos, a játék révén sok szép helyet fedeztünk fel, élményekkel lettünk gazdagabbak, az egészségünkről nem is beszélve.

Nincsenek megjegyzések: