Zoliza válaszai

Mikulás javaslatára küldtem el zolizának (Zoltán és Aliz) kérdéseimet. A válaszokat Aliz írta.




-Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

Baggio barátunknak köszönhetően varázsolódtunk el, bár már voltak előzmények. Péter barátunk jóvoltából, persze akkor még csak a kütyüt hordozókhoz csatlakozva (GCFOGA) .

Az első igazi lökést a Vigyázó láda adta. Zoliza megteremtése ehhez köthető, ahol is olyan ládázós élményben volt részem, hogy ezután már nem élhettem nélküle

Zoli szerint megteremtettem a kesserek rémét a Zolizát, aki olyan helyekre rejti kincseit, ahol keményen meg kell küzdeni azért az „átkozott” pontért.

Hát hol is kezdjem, már ahogy feljutottunk a Vigyázó-csúcsára abban a brutális időben, az is szép teljesítmény volt. Persze Baggiot-t nem hagyta nyugodni a láda, mert hát egy ilyen csúcsteljesítmény után már nincs lehetetlen. Mégiscsak az lett. Ilyen időben, ahogy a többiek is tették, fűtött szobában a Meteos házban iszogattak és buliztak. Mi meg hárman Baggio, Mohapáfrány és én, Aliz a Zolizából sötétben, mínuszban, 90-100 km/h jeges szélben indultunk ládát keresni a méteres hóban. A lelkesedésünk 1 órán át tartott, kézzel-lábbal a háznál talált rossz lapáttal hánytuk a havat, majd mivel teljesen lefagytunk és már alig álltunk a lábunkon kénytelenek voltunk feladni. Azt hiszem itt döntöttem el, hogy azért is ládázni fogok.
-Változott az életstílusod a kessing hatására?

Lényegesen nem változott, mert eddig is minden szabadidőnket a természetben és a hegyekben töltöttük. Persze sok új barátunk lett és ez hétről-hétre bővül.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

Békéscsabán nem sok kessert ismerünk, de ha tehetjük Baggio és Galik barátainkkal. Jiimbo-val most ismerkedtünk meg, és úgy tűnik sok közös élményben lesz részünk.

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Havonta néhányat, ha túraútvonalunkba esik, feltétlen.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Nem vetünk meg egy ládát sem, ha utunkba kerül, de ami igazán megmozgatja az izmainkat az az igazi. Hasonlóképpen a saját ládáinkhoz, ami kihívást jelent jó kis túrával egybekötve, az nagyon bejön.

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Nem hajtunk ilyen babérokra. Mindenki első a maga módján.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Igen, a legtöbbet Erdélyben, a Kárpátokba járunk túrázni, és persze a továbbiakban is az a terv, hogy újra visszamegyünk a már többször bejárt helyekre, mert azóta láda is került oda, vagy amikor ott jártunk még nem ládáztunk. A lényeg, hogy újra eljussunk ezekre a csodálatos helyekre és begyűjtsük a ránk váró ládákat.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Hát még nem találkoztunk vele, csak @David zsákján láttunk egyet mászni.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Tracket gyűjtünk, de még nem küldtünk be.

-Miért rejtettél saját ládát?

Alig vártuk már, hogy meglegyen a 20 ládánk, és rejthessünk. Úgy gondoltuk ezeket a csodálatos, vadregényes helyeket, ahol túrázunk minél több embernek látni kell. Ha valaki begyűjti a ládáinkat, és végig járja ami ezek megtalálásával jár, akkor egy új világ nyílik meg előtte, amit utána egyre sűrűbben látni akar. Nekünk nagyon sokat adnak a hegyek, főleg a szabadság érzését és azt az értékrendet, amit ilyenkor érez igazán az ember, hogy mi szerint is kellene éljen. Jó érzés, ha valaki megtalálja a ládáinkat, ír róla, fotókat küld, infókat cserélünk, persze arra is kitűnő lehetőség a ládarakás, hogy hasonló érzésű emberkék megtalálják egymást.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Igen, rengeteg ötlet van és persze Erdély. Új tettestársakat ismertünk meg ez évben, így még inkább várjuk a jövő gc-s rejtő túráit. Még az idén is van tervben új láda. (GCSRKO)

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Ez nálunk szinte mindig túrához kötött, amerre mozgunk, arra gyűjtünk, persze ha van mit, ha nincs akkor teszünk az arra érdemes helyre, ez nagyon fontos! Inkább az olyan ládákat kedveljük és szeretnénk a jövőben is magunkénak érezni, ami hordoz némi kihívást (amit nagyon szeretünk), amihez jó erőnlét, kitartás szükségeltetik. A lényeg a jó társaság, jó hangulat és minél több mozgás.

-Hogyan szoktál oda utazni?

A környéken lévő ládákat kerékpárral érjük el, a többit persze autóval+gyalogosan+úszva mikor hogy.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

A Fogarasban találtunk egy kanalat, ami persze nem fért bele a ládába. Zoli egyszer nagyon pánikolt, mert azt hitte elhagytam a fotómasinát, egy pillanatra tényleg azt hittem vagy kettőre, de aztán, csak elbújt a zsákban. Baggio barátunk már nem volt ilyen szerencsés, erről tudna mesélni!

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

Hát az ember igyekszik ilyenkor észrevétlen maradni, és ez eddig sikerült is.

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Szerintem nagyon jók, játékban még izgalmasabb játék, csak kár hogy néhányan nem tartják be a játékszabályokat, vagy elég sajátos módon értelmezik.

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Főleg a történelmi Magyarország területére rakott ládákat díjazzuk. Van külföldön sok szép helyen láda, de inkább a com-ra valóak lennének. A lényeg, hogy legyen magyar vonatkozása, hisz ha valamihez, akkor ehhez hűnek kellene maradnunk.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Még nem vettünk részt versenyen, de szeretnénk az új gc-s barátainkkal együtt bulizni ott is.

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Általában amik nálunk vannak túrán, azok ládázásnál is, fotómasina, gps, mobil és ami a hátizsákba belefér.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

A Vigyázós láda egyben volt öröm és bosszúság. Túrabeszámoló
GCVIGY

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?
Kimozdítani az embereket otthonról, lássanak világot, ismerjék meg mi rejtőzik közel és távol, talán ezzel is többek leszünk magyarok.

Elérni, igen szeretnénk, hogy továbbra is eljussunk olyan távoli, különleges helyekre, hegyekbe, ahová rejthetünk vagy lelhetünk, társítva a túrát a kessinggel.

-Milyennek képzeled a magyar geokessing jövőjét?

Minél sokszínűbb és változatosabb annál jobb, persze ezt mind jól lefektetett alapokra építve lehet megvalósítani. Változik a világ olyan gyorsan, hogy sokan észre sem vesszük, de a lényeg, hogy ezt be kell tudni fogadni, és tudni kell előre lépni, vagy ha nem megy, akkor tudni kell visszalépni is. Nagyon sok ember megmozdul, kimozdul a saját kis mókuskerekéből a ládázás kedvéért, ami nyitottabbá, aktívabbá teszi és talán befogadóbbá vagy éppen lázadóbbá, a fontos, hogy játszik felnőttként is, és ez nagyon ráfér az emberekre.



Ha van olyan kesser, akinek Te is szívesen olvasnád a válaszait, akkor szólj nekem, vagy egyből el is küldhetsz neki egy kérdéslistát. A sajátodat is lehet.

Nincsenek megjegyzések: