Szokatlan geoládák, kövek

Ebben a sorozatban olyan geoládákat mutatok be, amelyekkel nem mindennap találkozhat a magamfajta kesser. A kizárólag külföldről származó, mások által készített fotók gyűjteményében találhatunk szellemes, meglepő, undorító és egyéb megoldásokat geoládák készítésére. Csoportokba gyűjtve mutatom be őket.


A környezettől függően a "kőládák" hasonlíthatnak egy kődarabra, sziklára, betonra, vagy akár egy földrögre is.

Egy konyhai doboz betonná alakításához ennyi alapanyag kell.


Először a nagyobb darabokat érdemes felragasztani.


A kisebb darabokkal kitölthető az üresen maradt terület.


A láda kihelyezés után.Másmilyen kövek is használhatók, ha a környezet úgy kívánja. Itt valamilyen sűrű ragasztót használtak, majd a mohás hatás kedvéért lefújták zöld festékkel.Az Amerikaiak kedvence a lőszeres láda. Ezt először vastagon bekenték valamilyen autókarosszéria javító masszával, majd a még nedves ládát meghempergették azon a talajon, ahova kerül. A piros és a fehér szín, valójában homok.Ha a környéken hasonló alakúak a kövek, akkor nem feltűnő ez a gömböc sem.


PUR-habot nyomtak egy fém edényre, majd megszáradás előtt kentek rá a rejtekhelyen található talajból.Valódi követ is lehet használni álcázásra. Megfelelő szerszám kell hozzá.


A beültetett mikroláda.


A lefordított kő teljesen beolvad a környezetbe.Ha nincs kéznél alkalmas fúrószár, akkor egy alaphelyzetben lyukacsos kő is megteszi.


Még egy kis tájékoztató szöveg is elfér rajta.Kényelmesebbek (lustábbak) az Internetről kész ál-követ rendelhetnek.Melyik a geoláda?


Valamilyen habos anyaggal kenték be a ládát, majd lecsiszolták, hogy hasonlítson a betondarabokhoz. A nyíl a fedél megfelelő pozícióját mutatja.Az igazi kő fenn, középen látható. A követ több rétegben bevonták azzal a sárgás anyaggal, így kapták az öntőformát.Egy filmes doboz lett beleöntve ebbe a műkőbe.Melyik a geoláda?


A színe talán elárulta, amúgy jól eltalálták az alakját ennek a gipsz „kőnek”.A kihúzható „felesleges” tégla belső felére van ragasztva a geoládika.Egy terepasztalra való műmohával álcázott doboz. A moha alatt pedig kőre hasonlító textília van.


A zsinór azért kell, mert a rejtő egy kútba ereszti le a ládát.Nem könnyű kiszúrni az egészen kicsi geoládikát.


Így már látod?


Ez a boboz volt a földön. Föld és egyéb törmelék lett ráragasztva.A lőszeres láda így nem túl eredeti.


Itt már inkább az. Egy sírkőnek álcázták. A rejtő szerint annyira jól sikerült, hogy az elhagyott temető kitakarításakor a dolgozók ezt a „sírkövet” is a helyén hagyták. Mivel azonban kivágták körülötte a bozótot, a rejtő megszűntette a ládát.
A felirat: „Itt nyugszik Geo. Cash”A következő műköveket talán kerámiából lehet a legkönnyebben elkészíteni.

Ezt a műkövet nem geoládának használták, hanem 2006-ban hallhattunk róla az orosz-angol kémbotrány kapcsán.

Ki mit rejt?
( Sirgalahad versei)

Kedves Ládásztársak!

Legfrissebb témánk, a különleges rejtések kapcsán jutott eszembe egy-két érdekesség.
Mondandómat két témakörbe gyűjtöttem:

- Ki mit rejt? - avagy újabb ötletek rejtésekhez
- Ki mint rejt? - avagy ki hogyan csinálja

Az alábbi versikék besorolása önkényes, ugyanis némelyik akár mindkét kategóriába is besorolható lenne, némelyik viszont egyikbe sem. Ennek ellenére – vagy tán épp ezért – remélem ez nem csökkenti a művek befogadásának élvezeti értékét.


Ki mit rejt?

Gyógyszerész

Ránézésre púpos toboz
Megfogva már kúpos doboz


Asztalos

Tégy egy nagy fa alá dikót
Alá rejtsd a faládikót


Pincér

Felszolgálók szószólója
Elrejtve a sószórója
(alacsonyabb nívónál
megteszi egy szívószál)


Palackozó üzem dolgozója

Mondjátok bár: mafla, konok
Kedvenceim a flakonok


Órás

Azt gondolja rólatok
Tetszene egy óratok


Vadász

Nem vonzó, de ettől tény
A rejtése egy töltény


Postás

Vidáman lép most a lába
Új rejtése: postaláda


Áldozatkész

Legyen akkor tényleg csésze
A családi készlet része


Gondolatom a geo-mű-kutyaszarról

Gusztustalan, ha egy hurka
Fekszik ott, mint láda burka


Tekebajnok

Jó rejtés a kugli golyó
Ám:
Elsodorja mugli folyó


Hentes felesége kérdi:

Nem lesz nagyon kínos, Ödön,
Hogy a láda zsírosbödön?

Miközben a kutyája

Bokor alá beosont
Nincs-e ott egy geocsont?


Tehenész

Füles kannát rejt el, mer’ ő
Főállású tejtermelő


Találóskérdés: mi ez a rejtek? (segítség – a szokatlan mikrók közt ott van!)

Ez már csak a holt váza
Pedig annak volt háza
Ki a nyálkán lassan csúszott
Ám a léttől elbúcsúzott


Konkrét ötlet új rejtésre (köszönjük)

Helló haver, szevasz, figyusz!
Legjobb lesz egy geo-bigyusz!Ki mint rejt?


Precíz építész

Azzal tölti a napot
Kőből épít alapot
Arra tesz négy falapot
Ágból fon rá kalapot


Hanyag

Vízállóság nem érdekli
Geoláda – papundekli


Szadista

Csak oda rejt, hol az ág
Tövise jól odavág


Naív

Embereknek nagy barátja
Oda rejt, hol bárki látja
De:
Számításba azt nem veszi
Első mugli zsebre teszi


Szerencsétlenkedő

Először elejti
Majd mégis elrejti
Hova? – elfelejti


Nőgyógyász

Szűk rés, kell a felkészülés
Előszedni nehéz szülés


Matematikus

Számítása nagyon pontos
Szoroz, kivon, interpolál
Az elmélet, csak az fontos
Így nem tudja, ippeg hol áll

-----------------------------------------------------------------

Kategórián kívüli bónusz versikék:

Kráter cache

Ládász vérem űz: hány óra?
Induljunk a tűzhányóra!


Kincsvadász kérése

Nem zavar a hőség, szar út
Csak találjak bőségszarut!

"újonc kesserek", Puszkányék

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.Puszkányék válaszai:

-Honnan ismerted meg a játékot?

Barátaink, Tibióbudáék rángattak bele a „rosszba” 2005 őszén. Egy kincskeresésre invitáltak minket, de semmit sem árultak el a dologról, mindössze a találkozó helyszínét beszéltük meg. Arra kértek minket, hogy ne ítéljünk elsőre, majd a nap végén átbeszéljük az egészet. Szóval így kezdődött…
Akik megfertőztek minket

-Milyen motiváció hatására kezdtél el ládázni?

1-1,5 évig nem is foglalkoztatott, hogy hogyan épül fel a játék, de az idő múlásával egyre többet olvasgattam a fórumokat, nézegettem a megtalálásokat és rájöttem, hogy ebben a játékban önállóan is részt tudunk venni a szükséges eszközök beszerzése után. Miután megvettük a GPS-t már bárhol és bármikor tudtunk ládát keresni, önállóan is.

-Korábban volt aktív természetjáró gyakorlatod?

Korábban is szerettünk kirándulni, de mindenféle segédeszköz nélkül bóklásztunk országszerte. Mentünk az orrunk után…

Puszkányék

-Milyen kezdeti nehézségekkel találkoztál?

Jó műszaki érzékünknek köszönhetően a GPS használata néhány alkalom után már nem okozott gondot. A fórumok átolvasása után könnyen ment minden. Kezdetben a ládák felkutatása okozott gondot, de idővel rájöttünk, hogy milyen nyomokra kell figyelni.

-Kértél, illetve kaptál segítséget a fórumokon?

Többnyire igen, de a fórum nem az én világom, történnek ott furcsa dolgok… Ezért inkább a közvetlenebb telefonos, e-mailes kapcsolatot részesítem előnyben.

-Látogatod-e a fórumokat? Mi a véleményed hasznosságáról?

Tényleg csak látogatom, a témákhoz hozzászólni nagyon ritkán szoktam. A fórumok hasznosságát megítélni nem az én feladatom, számomra többet ér a friss levegő és a terep, mint a klaviatúra püfölése.

-Szerinted milyen egyéb segítségre lenne szükségük a kezdőknek, hogy minél gyorsabban a szükséges ismeretek birtokába jussanak?

Aki most ismerkedik a játékkal, és van türelme végigolvasni a korábbi hozzászólásokat, illetve tanulmányozza a SylverRat + Bogee féle FAQ-ot, akkor a kérdései nagy részére választ kap. Ha ezek után is marad még sötét folt, akkor a megfelelő fórumon segíteni fognak neki. A leghasznosabb eleinte egy tapasztaltabb kesserrel ládázni.

Terepszemle

-Van már saját rejtésetek?

Nincs. Kacérkodtunk a gondolattal, de a jelenlegi fórumos hercehurca miatt nem fogunk belevágni.

-Eddigi megtalálásaitok közül melyik tetszett a legjobban / legkevésbé?

Nem szoktuk rangsorolni a ládákat. Puszkányné az alapján rangsorolja a ládákat, hogy mennyi élőlénnyel találkozhatunk útközben, minél több, annál jobb. Nekem viszont a romos-múltidézős rejtések a gyengéim, szeretem őket, mert megőriztek egy darabot a történelemből és egy kis fantáziával el lehet képzelni, hogyan működtek a dolgok akkoriban.

A városi sokpontos multikat nem csípjük, főleg ha még meg is bonyolítják számtani, mértani és egyéb műveletekkel. Ezért ezeket a ládákat, mindig a „területtisztítás” végére hagyjuk.

Természetesen én cipelek mindent

-Mi a véleményed a ládák általános színvonaláról?

Egy új láda általában tartalmazza az alapvető eszközöket (toll, logbook, geocaching szabályzat) és ajándékot. Ritka a szépen feltöltött doboz. Érthető az is, hogy valaki nem akar több ezer forintos készlettel indítani egy edényt, hiszen a tapasztalataim alapján kb. az első 20-30 megtalálásig tartható ez a színvonal (ritka, de vannak kivételek), utána rohamosan csökkenni kezd. Eleinte még vittünk magunkkal csereajándékokat, de mostanra inkább már csak a ládatakarítás és alapeszköz pótlás maradt.

-Kerestek .com-os ládákat Magyarország területén, illetve a határokon túl is? Mi a véleményetek a határokon túl rejtett .hu-s ládákról?

Külföldi utazásaink alkalmával mindig lecsapunk néhány .com-os ládára, Magyarországon egyelőre a .hu-s ládákat részesítjük előnyben, van még belőlük bőven.

A határok nagy része már megszűnt, így a határon túli ládák könnyebben megközelíthetőek, ez jó dolog. A rejtések egy része viszont nagyon messze van, ezért inkább a .com-on lenne a helyük, néhány csésze gondozását pedig kétlem, hogy a rejtő megfelelően el tudná látni, és mégis zöld utat kapott.

Nyaralás alatt is…

-Voltatok már geocaching rendezvényen?

Még nem, de tervbe van véve.

-Milyen kütyüvel kezdtetek ládázni, változtattátok időközben a kellékeitek minőségét, mennyiségét?

Mivel bő két évünk volt kitalálni, hogy mi felelne meg leginkább az igényeinknek, így könnyen tudtunk elsőre jó döntést hozni. Regisztrálás óta egy 60csiksz + XDA II mini kettőssel bóklászunk. Így pontosan tudunk navigálni, és nem kell egy csomó papírral szaladgálnunk.


Időjárás nem akadály

-Milyen módszerrel közelítitek meg a ládákat?

Akár kettesben, akár közösen egy csapattal ládázunk első lépésben egy sorrendet alakítunk ki, és felfűzzük a ládákat. Letöltöm a leírásokat, átolvassuk a logokat, megjelöljük a parkolókat, aztán irány a cél. A Tuhu-nak köszönhetően szinte mindegyik pontot, ládát könnyen meg lehet közelíteni, nagy igazság, hogy nem mindig az egyenes a legrövidebb és legszebb út.

-Változik a „keresési módszeretek”, jobban észreveszitek az árulkodó jeleket a rejtés közelében, vagy csak a műszerre hagyatkoztok?

Eleinte kizárólag a műszerre hagyatkoztunk, de idővel megtapasztaltuk, hogy milyen rejtési módszerek vannak, most már többnyire elég csak a rejtek közelébe jutnunk és a jelek alapján hamar meg szoktuk találni a ládát. Az új rejtési módok okozhatnak némi fejtőrést, de a keresés adja a játék egyik érdekességét a sok közül.

Ha egyszer beindulunk

-Példa nélküli az a gyorsaság, ahogy elértétek ezt a több, mint 800 megtalálást! Gratulálok hozzá! Heti 15 megtalálással főfoglalozású kessernek számítotok ;) Mi motivál erre a sebességre, milyen céljaitok vannak a ládázással, illetve mit fogtok csinálni azután, ha már valamennyi pontot megtaláltátok? Ha így haladtok, ez körülbelül másfél év múlva bekövetkezik :-o

Nem tekintjük magunkat főfoglalkozású kessernek. Hét közben én vadászok le néhány ládát, hétvégén pedig baráti társasággal kirándulunk. Én annak a híve vagyok, hogyha elkezdünk valamit, akkor azt csináljuk „rendesen”. A megtalálások kiugróan magasak a tavasz és ősz közötti időszakban, télen azonban a legtöbben „visszavesznek” a tempóból, én viszont megpróbálom a felvett ritmust tartani, függetlenül az időjárástól.
Másrészt figyelemmel kísérem az „élbolyban” ténykedők munkáját és hozzájuk viszonyítom a teljesítményemet. Azért írom ezt egyes számban, mert Puszkánynénak és barátainknak a „pontok” nem fontosak, de elfogadják és megértik az eltökéltségemet.
Hogy mi lesz 18 hónap múlva… A kereshető ládák egyre távolabb lesznek, egyre nehezebben megközelíthető helyen, így nem félek attól, hogy nem lesz mit keresni. Már most is közel 50 láda van, ahol többször jártam, és van sok olyan hely, ahová vissza fogok menni, mert a láda csak egy része a játéknak
Egy biztos, a játék révén sok szép helyet fedeztünk fel, élményekkel lettünk gazdagabbak, az egészségünkről nem is beszélve.

Szokatlan geoládák, feltűnőek (1.)

Ebben a sorozatban olyan geoládákat mutatok be, amelyekkel nem mindennap találkozhat a magamfajta kesser. A kizárólag külföldről származó, mások által készített fotók gyűjteményében találhatunk szellemes, meglepő, undorító és egyéb megoldásokat geoládák készítésére. Csoportokba gyűjtve mutatom be őket.
A következő képeken olyan geoládákat, vagy egyéb tartozékokat láthattok, amelyek rendkívül feltűnőek. A szokványos geoládák célja a rejtőzködés. Nem akarjuk, hogy muglik meglássák őket, és esetleg magukkal vigyék. Az alábbi ládák esetében minden esély meg van rá, hogy valaki illetéktelen is észre vegye őket. Sőt! Némelyik olyan hivalkodó, csoda hogy valaki elkészítette.

Egy helyzetről tudok csak, amikor nem baj, ha egy láda ennyire feltűnő. Láttam már néhány olyan panziót a Neten, amelyik nagy területtel rendelkezik, és ott saját geoládákat rejtett el. A vendégek megkapják a koordinátákat és elindulhatnak keresgélni. Itt talán nem hátrány a feltűnőség.


Első ránézésre nem is tűnik fel, hogy mi itt a megoldás.


Az összetaposott dobozra van erősítve a földbe helyezett filmes doboz kupakja. A gyanútlan szemlélő csak egy eldobott és összenyomott üdítős dobozt lát, azonban mindig akadhat egy „elvetemült” ember, aki fel akarja venni a szemetet.

Egy nagyobb doboz is befedhető így.
A „láda” készítője darázsfészek-hasonmásnak képzeli az alkotását.Ki ne akarna közelebbről is megnézni egy mókust?

Ez egy kicsit jobban rejtőzködik, de akkor is egy „MÓKUS!!!”.Egy szépen kivitelezett mikroládika.

Itt azonban már csak egy begyűjtendő szarvasagancs.

Nem is egyedi esetről van szó. Itt egy másik látható.
Fára akasztva igazán vonzza a kíváncsi tekinteteket.

A Big Brother nevű láda. Feltűnő, de a kamerák mégis csak nyújthatnak valami védelmet, amíg azokat is el nem lopják.

Jól el kell rejteni ezt a ládikát, mert még az állatok is érdeklődhetnek iránta.Sűrű bozótban lehet, hogy megfelel ennyi álcázás is.
Nem ismerek olyan embert, aki ne akarná közelebbről megnézni ezt a szörnyűséget, ha észreveszi. (Talán egy-két hölgy ismerősömet leszámítva) A ládika a fekete halálfejes doboz.
Egy madár. Nem lenne túl rossz ötlet, ha a testében lenne elrejtve a doboz.

A szárnyai között van!!!
Ez a kenyérpirító-fejű bábu nem a láda. Csak az utat mutatja a láda felé.
Készül egy geoláda.

Jópofa.

Ebben a nagy, jól látható dobozban lakik. Elképzelem a gyanútlan kessert, amint felhajtja a doboz fedelét…
Erről a postaládáról messziről lerí, hogy micsoda. A piros jelben látszik a lakat, amivel le van zárva. A lakat számkombinációját kell összegyűjteni a megadott koordinátákon.
Vajon hány napig marad egy ilyen doboz a helyén?
Pókkal „díszített” fémdoboz.

A kihelyezett doboz.

A béka is jó díszítő elem.

Sőt. Mindenféle csúszómászó megteszi.
Ha én gyerekkoromban találtam volna a bozótban egy ilyen labdát…

…meglepődtem volna.
Némi álcafestés, hogy ne legyen egy számítógép túl feltűnő az erdőben.

No comment.
Ez mi?

A moha és a festés is mutatja, hogy nem akarja a rejtő egy lyukba bedugni a telefonját.
Feltűnő és szellemes megoldás.
Egy elegáns, minden felesleges felhajtást nélkülöző megoldás.


Ez a doboz már több éve a helyén van. Nem a logbook van benne, hanem a valódi láda koordinátája. Aki nem hiszi nézze meg a honlapját :GC64D9