Egy „ezres”, tudo

Az ezernél több találattal rendelkező kesserek jobban szem előtt vannak, mint a többiek, ezért nagyobb az érdeklődés is irántuk.
Itt tudo válaszolt kérdéseimre. Köszönöm a közreműködését.








Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

- Fiaimmal sokat jártunk kirándulni, gyalogosan, főként természetjárás, kulturális kincsek felkutatása érdekében. Lényegében az egész országot bejártuk turistatérképek segítségével. Persze akkor még aktívan sportoltam, és a séta egyfajta levezetésként is szolgált. Kisebbik fiam betegsége miatt pedig kötelező volt a jó levegőn tartózkodás, később a kerékpározás.

Sok helyen tanítok. Egy felnőttképzésen az egyik tájfutó apuka hívta fel a figyelmemet az akkor induló játékra. Abban az időben csoportokat is vezettem kirándulni, és az egyik gyerek rendszeresen hozott magával egy Garmin eTrex Legend-et. Nos, adva volt a képlet, kirándulás közben ládát kerestünk. A Rám-szakadék ládája nagyon tetszett, mert máshogy vitt fel a hegyre, mint ahogy ezerszer megszoktuk. És innentől kezdve belekezdtünk a játékba.

Nagyobbik fiam a barátaival iskola után keresgélte a pesti ládákat, én meg az akkoriban már egyre gyakoribb egyéni kerékpáros edzéseket kötöttem össze ládakereséssel, mert így mindig máshol edzhettem.

Változott az életstílusod a kessing hatására?

- Nem sokat. Feleségem a megmondhatója, hogy amióta megismerkedtünk (24 évvel ezelőtt), mindig is benne volt a pakliban, hogy életveszélyes körülmények között sportolok. A GC hatására annyiban módosult a dolog, hogy rendszeresen 3-kor kelek, hogy egy hajnali vonattal az edzés helyszínére érkezhessek.

Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

- Fiaiammal nagyon szerettem együtt ládázni, ők azonban már felnőttek, mennek a maguk útján. Mindig attól tartok, hogy valamelyik volt kerékpáros sporttársam megjelenik a GC játékban, és akkor megint kezdődnek az olyan edzések, hogy semmit nem látok a környezetemből, csak az előttem lévő hátát, lila ködöket, és csak a pulzusszámra, a légvételre és a pedálfordulatra figyelhetek. Éppen ezért egyedül szeretek ládázni, így sokkal nyugisabb, biztonságosabb. Semmi kedvem olyan bukásba keveredni, aminek oka valamelyik résztvevő kerékpározni nem tudása.

Milyen gyakran keresel ládákat?

- A kerékpáros edzések ütemezése heti legalább 200 km intenzív mozgást ír elő. Ehhez igyekszem tartani magamat. Ez éves szinten nagyjából 10.000 km, ennél azért több szokott összejönni. Nem annyi, mint aktív koromban (20.000 - 40.000 km/év), de tudomásul kell vennem, hogy 50 éves elmúltam.

Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát? Ha igen, milyen módszered van rá?

- Eszem ágában sincs elsőként ládát megkeresni. A ládakeresés ütemezése a heti edzésmennyiséghez, útvonal optimalizáláshoz és a vasúti menetrendhez igazodik.

Külföldön is kerestél már meg ládát?

- Igen, nagyon szeretek a Felvidéken és Ausztriában ládázni. Nyáron rendszeresen járok ebbe a két országba ládázni.

Érdekelnek a Travel Bug-ok?

- Csak annyiban, ha az én ládáim valamelyikébe érkezik TB. Igyekszem követni, hogy biztonságban tovább jutottak-e.

Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

- Minden korábbi trackem archivumban van éppen az edzések elektronikus naplózása miatt. Nagy segítséget nyújt az új Garmin Edge 305, amely szerintem (is) profi műszer. nem véletlenül használják a ProTour csapatok. A TuHu nagyon hasznos és szép kezdeményezés, ha valamilyen eltérést találok az én trackem és a TuHu között, akkor felteszem a TuHu honlapra a mért adatokat.

Miért rejtettél saját ládát?

- A városligeti láda (GCHIDE) nagyobbik fiam ötlete volt, mert a Szent Istvánba járt gimnáziumba - mára a láda folyamatos karbantartása maradt rám :-(. A Magyar Hajó- és Darugyár fejlesztő mérnöke voltam, ezért került láda a Hajógyári-szigetre (GSISTI). Végül Attyapusztán van egy kármelita rendház eldugott helyen. Szerettem volna, ha többen megismerik, és felkerül az elektronikus térképek adatbázisába a hely (GCOCD).

Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

- Nem valószínű.

Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

- Természetesen az említett okok: az edzéstervek, a vasúti menetrend korlátozások illetve a rendelkezésre álló időm. A Pest körüli ládákat igyekszem előadások között, fél napos edzésekkel teljesíteni, az egész napos menetek pedig tanításmentes napokra maradnak.

Hogyan szoktál oda utazni?

- Vonattal + kerékpárral.

Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

- Nem :-). Mindig tartok tőle, és eszelős módon ellenőrzöm a dolgaimat menet közben. (Egy szigorlati vizsga után, öltönyben, a 76-os trolin ellopták a pénztárcámat és a PDA-mat 2 évvel ezelőtt. GC közben vigyázok, erre a sötét, bűnös városban kifosztanak.) Azért hozzáfűzném, hogy 2006. júniusában GCMUHI-nál ellopták a régi téli bicómat. Nem "elvesztettem", hanem ellopták :-(.

Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

- Igen. Lásd a már megboldogult GCNEWS honlapját.

Szeretnél valamit megváltoztatni a kessinget körülvevő közegben?

- Lásd GCHIDE, Városliget, muglitömeg. Érdemes átnézni a láda honlapján a karbantartással kapcsolatos megjegyzéseimet. Más: a GC-versenyeken viszont tényleg rendet kellene teremteni, mert valakik azzal szórakoznak, hogy eldugják a palackokat :-(.

Mi a véleményed a mozgó ládákról?

- Jó ötlet, tetszik, szívesen csinálom. Azon szoktam kibukni, amikor valaki elviszi a ládát, és nem jelenti be a honlapon, ráül, napokig, hetekig nem lehet rábukkanni, hogy hol is lehet. Nem veszik komolyan egyes játékostársak a mozgó ládák keresésére és elrejtésére vonatkozó szabályokat.

Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

- Ha vonattal + kerékpárral egy napon belül meg tudok fordulni, akkor nagyon jó (ld. GCBROM, GCPOLJ). A többi hidegen hagy.

Részt szoktál venni a versenyeken?

- Igen, nagyszerű és nemes versengés, a fent említett kellemetlen szájíz mellőzésével. Sőt: nagyobbik fiammal ez az egyik olyan fő esemény, amelyen együtt részt tudunk venni.

Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

- Garmin Edge 305, Garmin GPSmap 60CSx, Fujitsu-Siemens PDA, Panasonic fényképezőgép, TopCom PMR, FalshVoyager 1 GB PenDrive, mobiltelefon.

Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

- GCBROM, GCPOLJ illetve GCAYUR, GCMAUT, GCNEWS.

Mennyire figyeled a pontszámok listáját?

- Meg szoktam nézni, mert rendkívüli módon bánt, hogy számos kessertárs a GC alapelveivel ellentétesen autóval megy a ládákig. Ezért következetesen, ahol csak lehet, felteszek olyan képet, ahol a kerékpár és a láda egyszerre látszik - meg lehet minden ládát keresni környezetbarát módon, nem autóval, nem papírra nyomtatott honlappal.
Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

- Edzeni változatos útvonalon, szép környezetben, tisztán (nem sárban, mocsárban, szemétben). A GC elegáns játék lehet, tele ötlettel, természet- és környezetbarát szándékkal. A GC szerintem a XXI. század sportja, tessék használni a legkorszerűbb technikát, és a saját fizikai adottságokat, ötleteket, tervezést, szervezést.

Nincsenek megjegyzések: