A komáromi erődrendszer



Idén április 14.-én Komáromban az erődrendszer megtekintésére került sor, melyet Magyarország és Szlovákia együtt terjeszt fel az UNESCO világörökségi listájára. Először Észak-Komáromban néztük meg idegenvezetővel az Öreg- és Újvárat, majd Magyarországra visszaérkezve szabadon barangoltunk a Csillag és Igmándi erődben, végül a Monostori Erőd látogatása következett szintén vezetéssel.

A geo-esemény szervezői - Márta, Zsézsé és Gabor500 - válaszoltak kérdéseimre.


Fotók: Csigabiga
• Mit tennétek másképp, terveztek 3.0 verziót, mekkora az ideális „tömeg” egy ilyen rendezvényhez?


Márta: A 3.0 verziót - ha lesz rá igény -, minden további nélkül megszervezzük. Elmondhatjuk, hogy a 2.0 verzión sokkal többen voltunk, mint az előzőn, korlátozni is kellett a létszámot 100 főre. Szerencsére ebbe a keretbe pont belefértünk, akik csak tartalékba tudtak jelentkezni a visszamondások alapján, még részt tudtak venni.



Gabor500: A PRM rádió nagyon hasznos volt, aránylag kis területen voltunk, így jól hallható volt a történelmi előadás, az idegenvezetés.



Zsézsé: A létszámkorlátozás a komáromi erődben jelentkezik, mert 2 fő idegenvezető összesen 100-120 embert vállal be, így adott a jelentkezők létszáma. A „tömeg” kezelése csak az idegenvezetős látogatásokon okozhat gondot, mert az erődök között mindenki önállóan közlekedik, itt szervezési feladat nem jelentkezik

• Szükségetek van további segítségre, ha lesz 3.0? (Ugye lesz? ;)

Márta: Ez egy egész napos program volt, melyben a szervezést felosztottuk egymás között. Rutinosabbak voltunk, mint tavaly, tudtuk már merre és kikhez kell fordulnunk. Megszervezésére már hárman voltunk, ugyanis csatlakozott hozzánk gábor500 is. Zsézsé feladata volt a szlovák oldal megszervezése, gábor500-nak a szállást, a geoebédet és a parkoláshoz szükséges pénzváltást köszönhetjük, a monostori erőd rész, és a szlovák korona beszerzése volt az én feladatom azok részére, akiknek csak erre az alkalomra kellett volna koronát szerezniük. Úgy gondolom, hogy jól össze tudtunk dolgozni, volt, hogy gábor500 üzletében spontán találkoztunk.

Gabor500: Én még csak az idén kapcsolódtam be az erődtúra szervezésébe, de úgy látom, hárman le tudjuk bonyolítani a rendezvényt. Természetesen nagyon sok ismerős baráti hozzáállásának is köszönhetjük a gördülékenységet. Komárom egy viszonylag kis város, szinte mindenki mindenkit legalább látásból ismer. A régi ismeretségeknek, barátságoknak köszönhetően nagyon baráti, szinte fél áron kaptunk ebédet, szállást.

• Változtattok az eddigi menetrenden?

Márta: Az erőd látogatási sorrendje eléggé kötött. Célszerű volt a szlovák oldalon kezdeni, mert ez a rész csak bejelentkezéses alapon látogatható, az idegenvezetők a szabad hétvégéjükből áldozzák fel az időt a vezetésre. Ezután a Csillag és Igmándi erődnél megkaptuk azt a lehetőséget, hogy kinyitják nekünk a „kapukat” és szabadon járkálhatunk bent. A Monostori erőd bár 17 órakor bezárt, de maradhattunk tovább is. Jó páran éltek is ezzel a lehetőséggel. Úgy gondolom, hogy ez a menetrend bevált, nem változtatnánk rajta.


Gabor500: Szerintem is így volt optimális a látogatási sorrend.

Zsézsé: Ami nem szerveződött, de spontán kialakult, hogy mikor vége lett a Monostori erődben a programnak, akkor a csapat nagy része leült az erőd udvarán kialakított padokra. A gyerekek a szabadban önfeledten játszhattak, a csapattagok beszélgettek, további programlehetőségeket terveztek. És új barátságokat alakítottak ki. Nagyon tetszett!

• Milyen az együttműködés a múzeummokkal? (És itt mindkét országra gondolok.)

Márta: Elmondhatjuk, hogy mindenhol rendkívül segítőkészen, kedvezményekkel segítettek bennünket. A szlovák oldalon nagy sikert aratott immár másodszor is a PMR rádiós idegenvezetés. Szilvi, az idegenvezetőnk azonnal vevő volt rá. Komáromi oldalon a program szervezésében, többszöri egyeztetésében sok segítséget kaptunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni az erőd munkatársainak a rendkívül kedves hozzáállást.



Volt gond a határon? A határnyitás megváltoztatta a feltételeket?

Márta: Találkozónk a határ előtt volt, onnan mentünk át észak-Komáromba. Nem tudok róla, hogy bármilyen probléma is adódott volna az átkelésnél. A határnyitás még kedvezőbb feltételeket, fog biztosítani, az esetleges várakozások megszűnnek.

Zsézsé: Nekünk csak jó! Gyorsítja az egyik helyről történő átjutást a másik erődhöz, ezáltal több szabad idő lesz.

• Miben kellene figyelmesebbnek lenni a résztvevőknek? (időpontok tartása, fizetési „fegyelem” javítása, pénzváltás, előzetes jelentkezések komolyan vétele, ??? )

Márta: Úgy gondolom, hogy rendben lezajlott minden, a jelentkezések a honlapra és e-mailben jöttek, sokan értesítettek arról is minket, hogyha közbejött valami, és nem tudnak eljönni. Pénzváltások is rendben mentek, a legkésőbben érkező is éppen a kezdésre odaért.


• Milyen utólagos visszhangja volt az eseménynek? Megjelentek-e az örökké fanyalgók, akiknek soha nem jó semmi? (Sajnos mindig vannak ilyenek, név nélkül lehet üzenni nekik ;)

Márta: Fanyalgókról nem tudok. Vannak, akik mindkét látogatáson részt vettek, és jól érezték magukat. A visszhang megjelent a honlapon is, számomra a legfrappánsabb:

lebert63: Ez volt az első csoportos geo-eseményünk, de biztos, hogy nem az utolsó! Mert nagy igazság, amit az ismeretlen katona vésett a falra: „Ki nem látta, nem hiszi, ki látta, nem feledi”

Gabor500: Nem találkoztam fanyalgókkal, sokan mondták, hogy klassz találkozó volt, jövőre ugyanitt találkozunk!

Zsézsé: Van, aki mind a v1.0 és v2.0 erődlátogatáson részt vett, és kijelentette, hogy jön a v3.0-ra is, mert a csapat nagyon jó, illetve látni, hogy az eltelt egy év alatt milyen pozitív változások voltak ez erődrendszer megmentését célzó fejlesztésben.


• Ti milyen tanulságot vontatok le a szervezésből? (Sikerélmény vagy soha többé? Megérte a befektetett rengeteg energiát?)


Márta: Mindenképpen sikerélményként értékelem, a résztvevők száma, és a visszajelzések is ezt mutatták.

Gabor500: Először vettem részt ilyen esemény szervezésében, és nagy örömömet leltem benne. Remek társaság gyűlt össze, új barátságok, ismeretségek szövődtek, jól éreztük magunkat, és jó volt látni, hogy mások is jól érzik magukat. Ezért mindenképpen megérte! Jólesett a sok pozitív visszajelzés is.

Zsézsé: És nem utolsósorban megemlítendő, hogy olyan jelentkező is volt, aki nem is ismerte a geocachingot, de a sikeres regisztráció után jelentkezett a programra. Új embereket ismertettünk meg a geocachinggel.




Nincsenek megjegyzések: