Skandináviában ládáztunk
(jppj (J&J))

Az, hogy írni kellene valamit úgy kezdődött, hogy olvastuk Bolyak „Amerikában ládáztunk” című írását. És ekkor: Nem tudom volt-e már Bolyak életében múzsa, de virtuális puszit éreztem a homlokomon. Ilyet kellene nekünk is írni, mivel valamikor mi is jártunk arrafelé, sőt, még a Grand Canyon aljába is lesétáltunk („brrr...”☺☺☺). Csakhogy erről nem írhatunk kessersztorit, mert még nem volt geocaching.

Akkor írjunk a skandináviai túránkról, itt ládák is voltak. Egyesületünkben, a BEAC-ban rendszeresen, minden nyáron van valami komolyabb túránk. 2006 elején úgy gondoltuk, hogy meg kellene néznünk az éjféli napot Európa legészakibb pontján. Ez a hely a Nordkapp, Norvégia felső csücskében. Összegyűjtöttük mindenre elszánt társainkat, köztük Zahy-ékat, és hamarosan megszületett a döntés: megyünk. Persze, nem elsősorban ládát keresni mentünk a nagy útra, de ha már belebotlottunk valamelyik ládába, akkor csak nem hagyjuk ott.

Összesen 12-en, 3 kocsival indultunk. Az útvonal is adta magát: mivel már korábban jártunk Norvégia déli részén, meg kerülő is, arra nem megyünk, igy a Szlovákia- Lengyelország- Litvánia- Lettország- Észtország- Finnország- Norvégia útvonalat választottuk. Még leírni is sok, nemhogy megtenni...

Mivel különféle elfoglaltságok miatt csak július vége felé tudtunk elindulni, igencsak sietni kellett ahhoz, hogy még elérjük a naplemente-mentes utolsó napokat,: 6-8 napunk volt a 3400 km-re, és még a Tallinn-Helsinki kompátkelésre is kell időt hagyni. Végül július 21. péntek délután indultunk, és augusztus 20-n délben értünk vissza. Oda-vissza Kb. 7500 km-t tettünk meg autóval, és 9 gyalogtúranapot teljesítettünk, közte egy 3 napos utat. Megtaláltunk 4 ládát és Európa két extrém földrajzi pontját: a legészakibbat, és a közepét.

Tartalomjegyzék

1. A Dunától a Bugig
2. Át a Baltikumon
3. Az Északi Fény útján
4. A Jeges tengernél
5. A Lappföldön
6. Karélia és a tóvidék
7. Svédek Finnországban
8. Ismét a Baltikum
9. Itt a vége…...

Az alábbi térképen a kis képre kattintva megnyílik az adott területhez tartozó fényképes élménybeszámoló.






1. A Dunától a Bugig

2. Át a Baltikumon

3. Az Északi Fény útján

4. A Jeges tengernél

5. A Lappföldön

6. Karélia és a tóvidék

7. Svédek Finnországban

8. Ismét a Baltikum

9. Itt a vége…...

Nincsenek megjegyzések: