Két "kesserkutya", Bella és Kyra

Imádom a kutyákat, ezért várható volt, hogy előbb-utóbb ők is sorra kerülnek. Sőt, a képek szerkesztésével, vagdosásával is sokkal több időt töltöttem, mint általában. :)
Most
Kyra mesél a kutyáiról.


Fotók: Qtatom és Kyra


-Hány kutyával jársz kesselni?

1 fő malinois (belga juhász), 8 éves szuka , Bella


1 fő amerikai staffordshire terrier ("rettenetes harcikutya"), 6 éves szuka, Kyra

Melegebb időben, vagy hosszabb távra inkább csak Bella, mert jobban bírja a fizikai terhelést.
Drive-in ládák, városi ládák esetén inkább otthon hagyom őket.
A lányokkal a Nagy-Péter Mennykőnél
A lányokkal a Nagy-Péter Mennykőnél

-Mikor mennek veled?

Túrázós, hegyi sétás, vízpartos ládázáskor, ahol vélhetően nincs nagy tömeg, illetve ha nincs túl nagy hőség. Városi többállomásos multikhoz, műemlékekhez, templomokhoz, illetve erősen frekventált helyekre nem viszem őket, nincs értelme a kocsiban hagyni, vagy kikötve várakoztatni, és ilyen helyeken több a konfliktushelyzet is.

-Tudják előre, hogy kirándulni indultok?

Természetesen a sportruházat és a hátizsák látványa számukra egyértelműen jelzi hogy "nagy séta" következik. Nagy sporttáska pedig valószínűleg Bükköt vagy a Gömör-Tornai részt jelenti. Ezenkívül az állati 6. ösztön csalhatatlan, vigyázni kell arra is, mit mondunk, mert gyakran még csomagolás előtt rájönnek, mit tervezünk, Bella pedig különösen pörgős és indulásig azon izgul, hátha otthon hagyjuk.
Egyértelműen tudja, hogy bakancs esetén túra, futócipő esetén futás várható, ugyanígy meg tudja különböztetni az anorákot és a futónadrágot is, illetve felismeri a fürdőruha-törülköző kombinációt és nyilván a bicaj-pumpa is sokatmondó.

-Milyen plusz előkészületet kell végezned miattuk?

Semmi különös, egy flakon víz nekik egyedül a plusz teher, illetve oltási papírok, kutyaútlevél (ha határátlépés is várható). Teljes felszerelésben köd eseténHosszabb útnál előre kell számítani több megállásra, itatásra, nem árt eltervezni nyáron nagy melegben előre, hogy akad-e fürdési lehetőség nekik útközben. Többnapos utazásnál vagy kirándulásnál kiszámított a kutyaeledel mennyisége, tálkák, esetleg pléd szükséges.
Ha köd, sötétség várható vagy sűrű erdő és vadászveszély, akkor az erre a célra beszerzett rendkívül csinos zöld fényvisszaverős kutya - kukásmellényt is visszük. :-)

-Hogyan utaztok?

Bella a kocsi csomagtartójában, a kalaptartót levéve. Általában végignézelődi az utat, szemez az autósokkal, és ugatja az utcákon a kutyákat. Kyra a hátsó ülésen, pléden utazik, egy darabig figyel, de 15-20 perc után elalszik, és többnyire átdurmolja az unalmas autóutat.

Bella utazóhelye

Kerékpáros menet esetén - ez csak Bellával - természetesen a bicaj mellett fut szabadon, vagy hámban, eddigi rekordja 60 km volt egyhuzamban a Bükkben, folyamatos futással. A Nagymezőre felfelé tekerve ő hámban húzott, a bükki bicajosok irigykedtek is a láttán. :-)

Ha akad futva megközelíthető láda, annak nagyon örülünk, bár ilyen esetben ő ritkán fárad el, hiszen ha én futok, ő épp csak üget.

-Szájkosár, póráz?

Mivel évek óta vidéken élünk, és emberektől távol, töltésre, erdőkbe járunk sétálni, így nagyon ritkán használunk szájkosarat, ez csak állatorvoshoz menet kerül elő. Túrázáshoz sem viszek, hiszen nincs rá szükség, igyekszünk elkerülni a problémás helyzeteket, de eleve barátságos kutyák, tehát ha senki nem támad rám a túrabotjával, kizárt hogy a kutyáim "akcióznának". Hozzá kell tennem, hogy kiképzett, fegyelmezett, engedelmességi és munkavizsgával rendelkező kutyák. A póráz mindig nálam van, de Bella esetében terepen ritkán használom, hiszen nem azért viszem a természetbe, hogy másfél méteren rángassam. Ő keményen megtanulta, hogy a vad tabu és sérthetetlen, így nyugodtan el lehet engedni, ha szagot fogna, azonnal visszahívható. Kisebbik kutyámban erősen dolgozik a terrier-vér, így vadban gazdag helyeken egy 15 méteres hosszú pórázt használunk, így a mozgásban sincs korlátozva, de mégis kontroll alatt tartható, ha túl nagy a kísértés.
Természetesen, ha emberek között mozgunk, mindkét kutya pórázon jön, de inkább a békesség kedvéért, mintsem biztonsági okokból, hiszen el kell fogadni, hogy az emberek nem mind kutyakedvelők. Ettől függetlenül a legfegyelmezettebb viselkedés esetén is adódott már rá helyzet, hogy belénk kötöttek a kutya miatt.
Ezenkívül azért sem árt a pórázt elvinni, mert amolyan Snake-es ládák esetén inkább fához kötöm a kutyákat, amíg a ládával ténykedem. :-)

-Viszel nekik kaját, innivalót az útra?

2 liter friss vizet mindig viszek az útra, illetve ügyelek arra, hogy legyen közben kút, forrás vagy patak. Kaját egynapos túra esetén nem viszünk, de fejenként egy Sport szelet jár nekik, illetve általában úgyis kapnak a mi kajánkból, legyen az szendvics, csoki, vagy banán.
Többnapos kirándulás esetén több kiló Acana kutyatáp utazik velünk.

-A láda keresésében is részt vesznek?

Tudatosan nem, de adódott már rá
----Bükk a Gulicskáról
helyzet a GCIZGI-nél a Nagy Milicen, hogy Bella hamarabb felfedezte a HECT nyomait előttem, és jelezte, hogy egy bizonyos fatönknél valami van. Ez persze az akkori nyirkos időnek és a vastag avarnak volt köszönhető, hogy nyilván jobban tudott a HECT - szag konzerválódni. :-)
Valamint saját ládák karbantartásánál Bella pontosan tudja a rejteket és többnyire előre odamegy.

-Beleszimatolnak a ládába, rejtekbe?

Így van, bizonyára így lassan 5 év után még mindig képtelen megérteni, mit művelek a ládával. Miután benne matatok, többnyire beleszimatol, és a rejteket is jó alaposan megnézi. Mivel szeret ásni, néha vigyáznom kell, ne tágítsa ki a természetes üregeket, hiszen nehezen érti, hogy ha én kotorászhatok benne, ő miért nem.

-Veszítettétek már el egymást?

Szerencsére még nem, túlságosan kötődünk egymáshoz. :-)
Igazából, nekem elég nehéz "lerázni" a kutyáimat, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ha akarnám, sem tudnám. De Kyrával előfordult fiatalabb tapasztalatlan korában, hogy elragadták a szagok, és ilyenkor se lát, se hall. Egyszer a Bükkben, egyszer pedig a Zemplénben a Gergely-hegyen álltam ki komoly lelki megpróbáltatást, amíg arra vártam, hogy a kis kutyám megunja a szarvas nyomot és visszatérjen hozzám. Attól nem félek, hogy nem jön vissza, de közben baja eshet, vagy vadásszal is találkozhat, így inkább ilyen helyeken jön a hosszúpóráz.

-Ki fárad el előbb?

Testnevelés szakosként és sportolóként ciki azt mondani, hogy én, de ez az igazság. :-)
Bella esetében ez nem kérdés, mivel elsőrangú sportkutya, és gyalog képtelenség lefárasztani. Őt éppen ilyen céllal választottam, ezért futótársként, kerékpáros kísérőként, túratársként és úszópartnerként is remekül megállja a helyét. Nem tudom, akad-e még egy kutya, aki nyáron naponta reggel-este 3-4szer oda-vissza egymás után átússza a Tiszát (a gazdival persze). :-)
A 60 km bicaj melletti bükki futása után azért kicsit merev volt a lába este, de másnap reggel ugyanúgy várta a futást. Ezenkívül, igazi frisbee-bajnok, amit képtelen abbahagyni, amíg csak a frisbee bírja. Kyra alacsonyabb, testesebb, és bár nagyon izmos és kitartó, a hőséget nem bírja jól, és egy régebbi térdszalagsérülés miatt a meredekebb hegymenetek jobban elfárasztják, ezenkívül érzékeny a talpa, és sziklás terepen hamar lesántul. Ősszel Erdélyben sajnos volt is ebben részünk, az Isten-széke ládához vezető kövesút erősen megviselte, és mivel sikerült 25 km-esre varázsolni a túratávot, rendkívüli teljesítmény volt tőle, hogy féltávtól sántítva tette meg az utat, a talpa pedig több helyen elevenre kisebesedett. De hát egy kemény harcikutya nem panaszkodik. :-)

-Mindenhova elviheted őket?

Számukra kellemetlen vagy kényelmetlen helyzeteknek nem teszem ki őket. Oda sem megyünk, ahol bármilyen okból konfliktusforrás lehet a kutya, tehát ahol sok a gyerek, a kiránduló, nagy a tömeg, kicsi a tér. Tehát városi forgalomba, múzeumokhoz, templomokhoz, kastélyokhoz nem viszek kutyát. De itt is volt kivétel, pl. Szilvásváradon a Börtönmúzeumba nagyon szívesen beengedték Bellát, és neki is kimondottan tetszett a panoptikum. Általában várakba is bejöhetnek, ezeket nagyon élvezik. Meglepően jóindulatúan fogadják őket tavaknál, vízpartokon, de volt már rá példa, hogy vízszűkében idegen ajánlotta fel a saját ivóvizét nekik.

---Pancsoló kislány a Tiszában


Egyébként a gyerekeket nagyon szeretik, de a média gyakori hisztériakeltései miatt inkább csak távolról engedem a kicsiknek, hogy nézegessék őket. Egyébként Kyra, akitől a fajtája - gyakran szándékosan keltett - rossz híre miatt a szülők érthetően féltik a gyerekeket, nagyon sokszor bizonyította, hogy normális nevelés esetén teljesen megbízható és szívesen hagyja magát szeretgetni. Több kép készült róla kicsikkel, és a pár éve Harangodon szervezett keleti kessertalálkozón 2 kislány szinte órákon át "nyúzta".
Ugye hogy nem szörnyeteg?!

Bella kimondottan emberszerető, de mivel kicsit "hebrencs" és pörgős, képes feldönteni az embereket a nagy barátkozásban, így nála meg kell várni, hogy kicsit lelassuljon.
Abban az esetben, ha olyan a helyszín, hogy nem tanácsos kutyát vinni, inkább otthon vagy a szálláson hagyom őket.
Gyakran előfordul ládáknál, hogy mindenféle szedettvetett páriakutyafalkán kell átküzdeni magát az embernek az úton, ha ezt előre tudom, inkább nem teszem ki ilyesminek a kutyáimat.

-Volt, aki rossz szemmel nézte a kutyákat?

Természetesen volt, de ez a mindennapokban bárhol előfordul. El kell fogadni, hogy nem mindenki állatbarát. Amíg nem piszkálnak túlságosan, nem foglalkozom vele, de az értelmetlen macerálás, beszólogatás felbosszant. Különösen, ha tényleg nem adunk rá okot; sok embert egyszerűen maga a tény zavar, hogy más kutyát tart, esetleg felháborító módon még a kocsijába is beülteti. Ha provokatív és ok nélkül puffogó emberrel találkozunk, próbálom kerülni a balhét, de ha nagyon felbosszant vagy piszkálódik, nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy még rosszabb legyen a napja. De arra is volt példa, hogy -szintén a Szalajka-völgyben - 3 kutyás barátnőmmel és 4 kutyával egy rögtönzött engedelmességi bemutatóval úgy leszereltük az alkalmatlankodó kedves "turistát", hogy a végén szabályos közönségünk volt és megtapsoltak.Jólnevelt kutyák spontán bemutatója a Szalajka-völgyben

-Mennyire kell rajtuk tartanod a szemed?

Állatokról van szó, akiknél erősek az ösztönök, így a fél szemem örökösen a kutyáimon van túra közben. Aki velem túrázik, meg kell szoknia, hogy nem azért nem nézek rá menet közben gyakrabban, mert csúnyának találom, hanem mert a kutyatartás felelősség, és úgy tartom helyesnek, hogy mindig résen legyek és figyeljek. Ezenkívül állandóan pásztázom közben a környéket, főleg az erdőt, mert jobb, ha én veszek észre valamit hamarabb. Ez lehet vad, favágó, bottal játszó gyerek, másik kutya vagy ló, vagy éppen tökkelütött száguldozó quados, ezekre az esetekre mindig fel kell készülni, és lehetőleg hamarabb lépni, mint a kutya.
Egyébként ez nem olyan vészes, mint ahogy hangzik, ettől még nyugodtan tudom élvezni a túrát, és látnivalók szempontjából számomra is kedvezőbb ez a kiélezett figyelem.

-Nagyobb biztonságban érzed magad velük?

Egyértelműen. Az én kutyáim elsődlegesen házőrzők és testőrök, másodsorban kísérő- és túratársak. Mint említettem, magukat és engem hatékonyan megvédenek szükség esetén. Kerültem már olyan helyzetbe, helyre, ládázás során is, hogy a kutyáim tekintélye nagyban hozzájárult, hogy emelt fővel távozhassak. Olyan esetekben viszont, ahol sok a kóbor kutya, vagy a szabadon mászkáló házőrző -ilyenkor rövid pórázra veszem a kutyáimat - nagyon kellemetlen tud lenni, hogy többnyire nekem kell a más kutyáját megvédenem a sajátjaimtól, holott én viselkedem szabályosan. Eddig kivédtük az ilyen helyzeteket, de nem szeretném azt látni, hogy Kyra "rendet tesz" egy ilyen falkában, mert nem ő járna rosszul.
Manapság az erdei fatolvajok fénykorát éljük, így az sem mindegy, hogy ha ilyen találkozóba botlik az ember, megnyugtató érzés egy megbízható védelem az oldalán.
Qtatommal a Mátrában

-Más kutyákhoz, emberekhez hogy viszonyulnak?

Ők már nem fiatalok, így nem igénylik annyira más kutyák társaságát, illetve nagyjából kielégíti őket, hogy együtt vannak. Mivel domináns természetű szukák, más hasonló, karakteres szukával nem engedném össze őket, de a kanokkal még eljátszogatnak. Bár Bella remekül megvolt Togo Lulujával több alkalommal is.
Emberekről már beszéltünk, Kyra esetében kell figyelni arra, hogy tartózkodóbb fajta, és szeret ő közeledni és barátkozni. Őt nem szabad lerohanni és agyonsimogatni, hanem meg kell várni, hogy lépjen, szimatoljon, ismerkedjen, aztán határozottan jelzi, hogy minden rendben, jöhet a simogatás.

+1 érdekesség:
Van egy harmadik kutyám is, Foltos, aki befogadott kóbor kutya, helyesebben egyszer csak beköltözött, és azóta nálunk él. Ő nem jár se ládázni, se kirándulni, autózni se hajlandó, "csak" egyszerű hálás házőrző. Ezenkívül 5 macska él a legnagyobb békességben a kutyáimmal, hidegben melegforrásnak használva őket, időnként pimaszkodva, időnként hízelegve, de alaposan rácáfolva a "kutya-macska" barátságra.


Ha Téged is elkísér egy, vagy több kutya a ládázások alkalmával, akkor jelentkezz, hogy mi is megismerhessük hűséges társadat.

Nincsenek megjegyzések: