Egy „kesser”, jppj (J&J)

Vannak olyan kesserek, akik nem a találataik számával, vagy a hivatalos megbízatásukkal tűntek fel nekem. Ők a hozzáállásukkal, a fórumokon tanúsított magatartásukkal, logjaikkal hívták fel magukra a figyelmemet. Őket is megkérdeztem, mert érdekel a véleményük erről a játékról. Itt jppj (J&J) (432 megtalálás) válaszolt kérdéseimre. Köszönöm a közreműködését.


Rögtön azzal kezdem, hogy az “egy kesser” az kettő, mivel feleségem, Júlia is aktív ládász. Ezért is választottuk logónknak Jancsi és Juliskát, és a J&J betűkombinációt (a jppj egy régi e-mail cím maradványa).
Szinte minden ládát együtt keresünk, és amíg én meredten nézem a GPS-t, ő már elő is kapja a ládát.
Praga_GCG02R -Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

Ez pont fordítva volt, mint a ládázók többségénél. Még diákkorunkban kezdtünk túrázni a BEAC-ban. Rengeteg helyet bejártunk, előbb a itthon, majd egyre távolabb, a Mont Blanc-tól a Taurus-ig. (Sokszor kissé bosszankodva nézem a megjelenő új ládákat: a fene egye meg, itt is voltunk, csak akkor még nem volt geocaching).

2001 júniusában (kb ekkor helyezték el az első hazai ládát) az USA-ban voltam egy konferencián, és szokás szerint benéztem egy túrafelszerelés-boltba. Itt láttam a Magellan310-t, ami kissé már idejétmúlt volt, de alaposan le volt árazva. Milyen jó lenne ez a túrázáshoz! (a nagy erdei tévelygések során mindig ábrándoztam valami csodaszerkezetről, amely mutatná, hogy járunk körbe, pedig a közelben van az út!) Szóval GPS-sel jöttem vissza, de jó lett volna tudni, hogy is működik. Így találtam 2001 őszén a gc.hu-t. Regisztráltam, innen az „előkelő” ID, és december elején megkerestük első ládánkat az Ingókő-nél. Persze elfelejtettük megnézni a jelszót, így az első hivatalos találatunk Buda Svájca 2002 januárban.

-Változott az életstílusod a kessing hatására?

Én azt hiszem, hogy nem, de külső szemlélők szerint elhatalmasodott rajtam a ládamánia :). Továbbra is sokat túrázunk, de nem szívesen megyek el egy új láda mellett, így a túratársaink kissé unatkozva várják, hogy előmásszunk valami tüskés bokorból. (Na, mi van, :( már megint valami ládát kerestek ???)

Eleinte nem sokra becsültük a városi ládákat, vagy két évig nem is foglalkoztunk velük. Most már előfordul, hogy útnak indulunk, csak a ládakeresés kedvéért is.
Ja, és sokkal több időt töltök a számítógépnél, a logok, fotók, túraleírások feltöltése és egyéb adminisztrációk miatt :).
Otztali Alpok-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

A fentiekből következik, hogy BEAC-os barátainkkal keresünk a leggyakrabban, akik közül Mágnes50, (piroska és aZahy család regisztrált játékosok.
Mivel az egyesületben szinte minden hétvégén van túra, így másra nemigen jut idö. Azért voltam már keresgélni SagiK-val és L@zy-val is.

Több ládászt a ládaelőtti korból ismerünk, pl. Pupu annak idején az általunk szervezett Szuper8 teljesítménytúrák koronázatlan királya volt, Jalso-val évekig közös munkahelyen dolgoztam, Pilis50-t a XI. Kerületi Természetbarát Szövetségből ismerem. Jó néhány kesserel a ládáknál futottunk össze. A ládázás révén találkoztunk Fonte-val és Tiborral (Nogacsalad) akik a segítségünkre voltak, mikor szükségünk volt rá.

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Hétvégén szinte mindig. Persze, gyakran csak egyet-kettőt, amennyi a túrán útba esik. Amíg sok bp-i láda volt elérhető közelségben, néhányat kora reggel munkába menet kerestem, de ezek mostanra elfogytak.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Hát nem szeretjük azokat a multikat, ahol nincs megadva minden pont koordinátája. Igen bosszantó, ha egy 20 km –es túra 18-adik km-énél találunk egy koo-t, hogy a következő pont mellett már a 13-dik km-nél elhúztunk. Efféle már többször volt. Nem szeretjük azokat a “ládákat”, ahol nincs mit keresni, pl. GCPAAI, vagy ahova csak jegyváltással lehet bemenni, főleg, ha a látnivaló szerény. Ezeket lehet, hogy kihagyjuk. Ja, és a vízen megközelíthető ládákat se szeretjük.

Rábaszentmiklósi Körtemplom (GCkrte) Mit szeretünk? A hegyeket, erdőt, szép kilátást: és ilyen sok van. Az ötletes rejtést, meg az olyan eldugott helyeken levő csodákat, mint pl. a GCKRTE.

Végül, amit nagyon nem szeretünk: az egész országban növekvő szeméthegyeket, amelyek a ládakeresés közben még szembetűnőbbek, és a legszebb, legérdekesebb helyeket is tönkreteszik.

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Soha, nincs is első megtalálásunk.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Természetesen, határon túli gc.hu-s ládákat Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Erdélyben, de nem idegenkedünk a gc.com-tól sem. 24 olyan megtalálásunk van, ami a gc.hu-n nem szerepel. A gc.com-on is bejelentett magyar ládákat ott csak abban az esetben regisztráljuk, ha Travel bug-ot találtunk benne, és annak a bejelentéséhez ez kell.

Talán legkülönlegesebb com-os megtalálásunk a Kirkenporten, amely gyakorlatilag a kontinentális Europa legészakibb pontján található, a 71 fok felett.
Kirkenporten -Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Igen, bár nem szoktunk pont a TB-ért ládát keresni, de mindig átfésüljük a láda tartalmát, hátha van benne TB vagy coin. A megtalált utazókat lefényképezem, és sorsukat követem. Egyébként ritkán veszünk ki ajándékot a ládákból.

Két TB-t magunk indítottunk. Ebből egy Ausztráliáig jutott, onnan vissza Magyarországra, ahol nagy bánatunkra elveszett. A másik még úton van, jelenleg az USA-ban. Talán majd még indítunk újat is…

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Nem, ennek technikai oka volt, a korábbi Magellánokkal ez problémás. Most, hogy Garminunk van, gyűjtöttem track-et Horvátországban az OPENMAPS részére, csak tudjam feltölteni...

Viszont gyűjtjük érdekesebb túráink során a POI-kat, és bemutatkozó lapunkon olyan túraleírásokat próbálunk összeállítani, amelynek alapján mások is megismételhetik az utat. Van már erdélyi, kárpátaljai, horvátországi leírásunk, és hamarosan kész egy Alpok túra is.

-Miért rejtettél saját ládát?

Azért, hogy olyan jó helyekre csábítsuk a kessertársakat, ahová enélkül valószínűleg nem jutnának el. Azt, hogy vannak ilyen helyek, saját tapasztalat alapján állíthatjuk: annak ellenére, hogy már vagy 30 éve túrázunk, egy-egy láda kapcsán néhány nagyon különleges, szép helyre bukkantunk, amiről korábban nem is hallottunk.

Ládáink elhelyezésekor nem szempont, hogy könnyen elérhetőek legyenek, inkább az érdekes helyeket választjuk.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Nem valószínű
Egyrészt a moderáció következetlensége eléggé csökkentette a rejtési kedvünket, másrészt 6 hagyományos ládánk van lakóhelyünktől átlagosan 80 km-es távolságban. Ezek rendben tartása elég feladatot jelent….

-Budapesti ládák rejtéséről mi a véleményed?

Nem tetszik az a merevség, hogy a városhatáron 10m-rel kívül lehet, belül nem lehet. Elsősorban a pesti külső kerületekben, ahol kicsi a ládasűrűség, szívesen látnánk új ládákat

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákatCesky Krumlov GCXC3M
egy-egy alkalommal?

Ez nagyon sok tényezőtől függ, nehéz meghatározni

-Hogyan szoktál oda utazni?

Sokszor tömegközlekedéssel (Bp-en szinte mindig), de amióta ilyen drasztikusan drágult a vonat, és a turistaszakosztályok 50% -os kedvezményét is megszüntették, egyre többször kocsival. Tíz év kihagyás után újra elkezdtük a biciklitúrázást, az idén már jó pár biciklis megtalálásunk volt.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Eddig csak ládát találtunk :), de a GPS-t mindjárt második találatunknál a GCBZSI-nél elvesztettem. Elkezdtünk kutatni a hegyoldalban, és szerencsére egyik túratárs megtalálta. Ez egy sörömbe került, de megérte :).

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

A közelmúltban a GCKDO keresése közben meg kellett várnunk, amíg a csepeli főtéren egy hajléktalan bevégezte a dolgát, pedig az elég nagy volt. Ez egyszerre volt kellemetlen, és vicces....

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kessinget körülvevő közegben?

El tudnék képzelni demokratikusabb MGKE-t is ...

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Mozgó ládából már többet is találtunk, és lehetne több is belőle. Ha még rejtenénk, akkor éppen ilyen ötletünk van. Mivel rögtön nem tudjuk bejelenteni, hogy elvittük, mindig hagyunk a helyszínen egy „bocs” cetlit, és egy héten belül újrarejtjük. Persze, olyan is volt, mikor lecsúsztunk róla....

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Szerintem a világ nem ér véget egy képzeletbeli vonalnál. A magyar történelem, a történelmi tájak nagy része ezen a vonalon túl van, de ez a vonal megszűnőben van. Úgyhogy csak szaporodjanak a felvidéki, erdélyi ládák. De a távolabbi ládákat sem ellenzem, feltéve, hogy a rejtő gondoskodik a karbantartásról. El tudnám képzelni azt, hogy pl. egy Ny- Európában vagy az USA-ban élő magyar kesser a com-on kívül a hu-n is bejelentse a ládáját....

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Mindig ütközik valamilyen más programmal. Egyszer majdcsak összejön....

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Természetesen GPS-t, (a Magellán 310 és SporTrek után ez a harmadik készülékünk, egy eTrex Vista Cx), valamint fényképezőgépet (Konica Minolta A200), mivel lehetőleg minden log mellé töltünk fel képeket, és néha PDA-t is. A mobiltelefontól idegenkedünk, és nincs is.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/ bosszúságot?

Csengersima Hát több szempont is van, ami szerint rangsorolhatunk. Nagyon tetszettek Brogan és Lelcache szellemes rejtései: GCCSRI, GCHOKN, GCPECA, vagy a GCAYUR, ami hosszú volt, de új oldaláról mutatta Budapestet. Tetszett a GCXMAS ötlete is, amelyet 2 alkalommal kerestünk, de az idén is meg fogjuk keresni. A GCHECT meg akkora ökörség, hogy ilyet kitalálni saját magunknak is becsületére válna. Nagy élmény volt a nemrég megtalált GCLIK, amely régi kocabarlangász korunkat idézte vissza.

A teljesség igénye nélkül: Nem tetszett pl. a GCMVRS, amit elég rossz rejtésnek tartunk, a GCBZLK, ahol csak belépőjeggyel érhető el a jelszó, pedig sok alternatíva lenne, ráadásul a belépőjegy híján a rejtő nem fogadta el a megtalálást, pedig fotókkal igazoltuk, hogy ott jártunk. A GCLYME is inkább csak didaktikai, mint ládászati értéket képvisel.

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

Különleges cél nincs, a közeljövőben szeretnénk elérni az 500-dik megtalálást, és eltüntetni a Bp. térképről a meg nem talált (és keresésre érdemes) ládákat.

-Milyennek képzeled a magyar geokessing jövőjét?

A játékosok száma még jó ideig növekedni fog a GPS technika terjedésével, de ez a növekedés nem korlátlan, mivel sokan akkor sem fognak ládázni, ha lesz GPS-ük. A kihelyezett ládák száma is telítődésbe megy, de mindig lesznek új kesserek, akiknek minden láda új. Meg lehet, hogy a technikai fejlődéssel olyan uj játékot találnak ki, ami most még eszünkbe se jut, hiszen hol volt tíz éve geocaching?

Nincsenek megjegyzések: