GPSGames

Az alapötlet

GPS-szel játszani jó, ezt nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kellene. A GPS-es játékok alapesete a pontkeresés (ld. geocaching), ami azért szintén tartalmazhat különféle csavarokat. Magyarországon is előfordulnak trükkös rejtések, de főleg külföldön lehet olyan "ládákkal" találkozni, ahol a helyszín kevésbé érdekes, a lényeg inkább maga a rejtés, egy kis furfang, vagy egyszerűen a GPS nyomogatása által születő játék-élmény. Itthon a geocaching.hu oldal szellemiségébe ezek kevésbé férnek bele, ott a lényeg a látnivaló. De ha valaki szereti a kalandokat, akkor miért vonjuk meg tőle ezt a fajta lehetőséget? Röviden innen ered a GPSGames ötlete.
Kezdetben kicsit tartottunk attól, hogy a GPSGames-ben néhányan egyfajta "ellen-geocaching"-et fognak látni. Szerencsére nem így lett: a Games amolyan alternatív felületként működik, ahol a "mászkálós" játékok mellett még egy kis indoor (szobában ülős) guglizás is belefér. Ennek talán egy olyan kellemes mellékhatása is van, hogy a geocaching körül keletkező konfliktusokat ("miért nem rejthetek ide ládát?") egyszerűen levezeti. A GPSGames.hu-n ugyanis semmilyen megkötés nincs: mindenféle játék bejelenthető, és majd a játékosok "szavaznak" azáltal, hogy megkeresik vagy nem, illetve megírják véleményüket a fórumokon.

Nyitóbuli Gánton

Eléggé kézenfekvőnek tűnt, hogy egy tavasszal induló, GPS-es játékokkal foglalkozó oldal nyitó eseménye ne egy pláza pincéjében kerüljön megrendezésre. Az ötlettel megkerestük az érintetteket, és mindannyian elsőre velünk voltak: a GPSGames fő támogatója, a Garmin, Gánt polgármestere, a terület erdészeti vezetője, valamint további szponzorok. Innen már csak egy kis munka volt hátra, majd május 3-án lezajlott a - megkockáztatom: sikeres - 1. Garmin GPSGames Műhód Fesztivál. A gyalogos pontkereső játék mellett igyekeztünk úgy alakítani az eseményeket, hogy a bázison ne lehessen unatkozni. Szerveztünk egy rövid autós futamot, bemutattuk a Wherigo játékot, a kicsik a bázis közvetlen közelében kereshettek kincset, stb. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a "rendezvényszervező üzletág" nyugodtan üldögélne a babérokon: követtünk el hibákat, amiket legközelebb már szeretnénk kihagyni. A verseny sem lesz mindig ugyanaz: újabb versenyszámokon törjük a fejünket. A következő Műhód Fesztivál előkészítése már javában folyik, hamarosan kitűzzük az időpontot is, érdemes figyelni az oldalt! :)

Mit tud jelenleg a GPSGames.hu?

Regisztráció után bárki létrehozhat új játékot bármely kategóriában, illetve logolhat, bejelentheti meglévő játékok teljesítését. A klasszikus pontkeresésen túl játszhat inverz-kessinget, ahol a pontot "analóg" leírás alapján kell felkutatni, az ott mért koordináta maga a jelszó. A track-követés egy útvonal mentén tartalmaz feladatot, az adventure kategóriában pedig a több pontot érintő, rejtvényeket és furfangokat tartalmazó kihívások gyűlnek. Ha valakinek egyik meglévő kategória sem felel meg, akkor az "egyéb" műfajt gazdagíthatja, gyakorlatilag bármilyen jellegű játékkal. Ha ezáltal új játék-típus születik, akkor annak szívesen létrehozunk saját kategóriát. így történt ez pl. az indoor kategória születésekor.
Minden hír és játék saját fórum-topikkal rendelkezik, de természetesen egyéb témák is szabadon indíthatók, bármely regisztrált játékos által. A játékokat és a fórumokat csak annyiban moderáljuk, hogy azok a hatályos törvényeket ne sértsék. Érdekesség, hogy ilyen jellegű moderátori beavatkozásra még nem volt szükség.

További tervek az oldal körül

A fejlesztés folyamatos, még ha ez nem is mindig látványos kifelé. A GPSGames.hu vezető fejlesztője Gábor (szg), aki civilben is hasonló dolgokkal foglalkozik, amik - tekintve hogy ún. "munkahely"-en teszi mindezt - időnként magasabb prioritással szerepelnek az időbeosztásában. Ezt kezdetben megbeszéltük, nem is ért senkit meglepetés. Az oldal indulása óta nagyon sokan nagyon sok hasznos ötlettel segítették a fejlesztést, sőt, akadt, aki komplett program-darabkákkal bombázta Gábort, amiket csak helyükre kellett illeszteni. A GPSGames.hu eredendően egy - divatos kifejezéssel élve - közösségi szellemiségű oldal szeretne lenni, tehát mindenkitől mindent szívesen fogadunk, legyen az egy ügyes szkript, vagy akár egy esemény-terv.
Amit biztosan szeretnénk kialakítani az oldalon: egy egyszerű blog felület, egy apróhirdetés-szekció (készülékek, közös túrák, stb.), valamint a hírszerkesztés "részleges kiszervezése". Ez utóbbi annyit tesz, hogy a megfelelő ambícióval rendelkező játékosok egy-egy hírkategória felelősei lehetnek. Például közelgő GPS-es vagy túra-események, technikai újdonságok, stb.
Ezen nagyobb lélegzetvételű fejlesztések mellett persze zajlik az "apróságok" építése is: képfeltöltés loghoz és fórumba, országos áttekintő térkép, stb.
A GPGames.hu jelen állapota tulajdonképpen "csak" egy váz, ami már működik, de a véglegeshez közelítő (mert kész oldal ugye nincsen...) formát és funkciókat a játékosokkal közösen szeretnénk kialakítani.

Mindenkit szeretettel várunk a GPSGames.hu oldalon, aki szeret kirándulni, városban sétálni, GPS-t nyomogatni, rejtélyeket megoldani, beszélgetni, játszani...!

magpet