Egy "új modera", BiharyG

Több mint 1 hónapja megbízást kapott 3 kessertársunk a moderátori feladatok ellátására. A tapasztalataikról kérdeztem Őket. Itt BiharyG válaszait olvashatjátok.

-Minden moderálásra bejelentett ládát megnézel?

Igen, hiszen a moderáció legalább 48 óra, annyi idő alatt mindig jut legalább néhány percem erre a feladatra. Az mondjuk előfordult, hogy egy teljesen egyértelműen elutasított ládára a 9 "nem mehet" mellé nem nyomtam rá a tizediket is, döglött oroszlánt nem rugdosunk... :)

-Mi a véleményed a benyújtott ládák minőségéről?

Változó. A többség megfelelő, van néhány egészen kiváló is. Kevés az, ami valami miatt egyáltalán nem felel meg.

-Ha utasítottál el ládát, akkor azt miért tetted?

Volt néhány ilyen, ahol már az ötlet sem volt megfelelő. Példákat nem akarok mondani, de van, ami abszolút nem geocaching.

-Adtál javaslatot a módosításra?

Természetesen. Ha egy láda alapjaiban jó lenne, de van egy-két rossz megoldás benne, akkor az esetleges elutasítás után is ránézek gyakran, és ha a javasolt módosításokat elvégezte a gazdája, akkor máris mehet.

- Milyen saját elvek alapján moderálsz?

Igyekszem a szubjektív véleményemet nem belevinni a moderálásba, és a leírt elvekhez tartani magam. Hiszen én hiába nem szeretem mondjuk a horgásztavakat (és van is már rengeteg ilyen láda), de ha a feltételeknek megfelel, mehet.
Az adott területen lévő nagy ládasűrűség sem kizáró ok, hiszen lehet, hogy a közelben van másik láda, de az teljesen más mutat be. Ezzel kapcsolatos, hogy azért más szemmel nézem egy olyan rejtő munkáját, aki már felkereste az adott környék összes ládáját, ismeri a környéket ilyen szempontból is. Előfordult, hogy azért került volna egy új láda egy régóta meglévő közelébe, mert az elrejtő nem is tudta, hogy ott már van...

-Mi a véleményed a budapesti rejtésekről?

Talán az egyetlen vidéki moderátor vagyok, nekem innen nézve pont ugyanolyanok, mint a többi... Ha van jó hely, és/vagy jó ötlet, miért ne?

-Snake írta a fórumon, hogy Ő először megnézi vannak-e a közelben más ládák. Te milyen módszer szerint haladsz az elbírálásban?

A közeli ládákat én is megnézem, de ha az új tényleg valami újat tud mutatni, akkor a közelség nem kizáró ok. Először az oldal egészét szoktam megnézni, hogy mennyire kerek a leírás, van-e eleje és vége, vannak-e olyan fotók, amik kedvet csinálnak a hely felkereséséhez. Nem ragaszkodom a szájbarágós leíráshoz, de a lényeg azért legyen benne. A formázása sem annyira fontos, egy jól tagolt plain text szöveg szerintem többet ér, mint sok oldal csicsás html kód. A multi- és/vagy segédpontokat megnézem a térképen, egy-két koordináta elírást már sikerült így időben észrevenni.

-A többi moderátorral megvitatod a döntéseket?

Nem, mindenkinek megvan a saját véleménye.

-Kommunikáltok egymással a döntések meghozatala során?

Ez sem jellemző, de azért előfordul néha.

-Ha elutasítasz egy ládát, akkor adsz javaslatot a rejtőnek?

Ha van esély a megoldásra, akkor mindenképpen.

-Ha igen, akkor később megnézed, hogy elvégezte-e a javasolt módosítást?

Természetesen.

-Mire hívnád fel a potenciális rejtők figyelmét?

Gondolják végig, tényleg tetszik-e majd a többségnek az új láda, nem okoz-e csalódást esetleg a sok-sok kilométerről érkezőknek? Ha tényleg jó, akkor csak a szabályokat kell elolvasni, és mehet a rejtés.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a fórumban említett
(http://geocaching.hu/forum.geo?action=thread&id=tmod&message_id=155078)
+0/-9-re végzett láda oldala itt található:

http://sylverrat.hu/geocaching/20080322-moderalt-lada.xhtml