flektogon válaszol

Flektogon 2008 január 10-én 22:37-kor lemondott az összes funkciójáról, alapítói, és pártoló tagságáról a moderátorok fórumán, majd miután ezt a nyilvános fórumon is közzétette, felmerült a lehetőség, hogy néhány olyan kérdést tegyek fel neki, amelyet azelőtt nem is próbáltam volna. Megkértem feri60 kessertársunkat, hogy Ő is álljon elő néhány kérdéssel a „több kesser többet kérdez” elv alapján. Itt olvashatjátok a kérdéseinkre adott válaszokat.
Köszönöm flektogonnak, hogy feltárta számunkra az egyesület oly gondosan őrzött „titkait”.



-Hogy nézett ki a magyar geocaching az egyesület megalakulása előtt? (ID=12082)

Jól.:) Egy szabad internetes közösség volt, kisebb a mainál, így sokkal áttekinthetőbb. Abban az időben alakult ki az oldal jelenlegi formája, Kjr-nek köszönhetően. Az első komoly áttörés a tatai verseny volt, legtöbben ott szembesültek a nickek mögötti arcokkal. Utána jöttek a további versenyek, így alakult ki a jelenlegi társulat magja. Első geocaching ismerőseim Kumin Feri, MagPet, és Kjr voltak, még 2001-ben. Emlékszem, amikor egyszer Ferivel beszéltem, örömmel állapítottuk meg, hogy már 50 geoláda van...

-Kik kezdeményezték egy egyesület megalakítását, és milyen okból, céllal? (ID=12082)

Az egyesület megalakulását megelőzte egy NP határozat, amivel le akarták büntetni Feri cégét, mivel az övé volt a geocaching.hu domain. A további ilyen eseteket megelőzendő merült fel a gondolat, hogy a geocaching váljon önállóvá. A nonprofit, és szabad jelleg (ne kelljen fizetni az oldal használatáért) megőrzése miatt lett közhasznú egyesület. Bár pontosan már nem emlékszem, nyilván Feri ötlete volt, és a meghívottakat is ő választotta ki, velünk egyeztetve.

-Milyen viszonyban voltál akkor ezekkel az emberekkel? (ID=12082)

Akiket közelebbről ismertem, azokkal jó viszonyban, de a többiekkel szemben sem voltak fenntartásaim. Mindannyian azt gondoltuk, hogy az egyesület megalakítása a legnagyobb jó, amit a geocachinggel tehetünk.

-Hogy történt az egyesület létrejöttének bejelentése, mi volt a többi kesser reakciója? (ID=12082)

Hát erre már tényleg nem emlékszem. A zárt egyesületet azért hoztuk létre, hogy biztos védelmet tudjunk nyújtani a Feri által létrehozott értékeknek. Én legalábbis így gondoltam akkoriban. Biztos voltak sokan, akik nem örültek, hogy kimaradtak az alapítók közül, megint mások jókor voltak jó helyen, így bekerültek.

-Kik működtetik, és milyen alapokon az egyesületet? (ID=12082)

Az egyesület működésének pénzügyi fedezete nagyrészt a felajánlott 1%-okból jön létre. Közhasznú egyesület lévén nem folytathat profittermelő tevékenységet, így bevételi forrásai pályázatokból, és adományokból állhatnak össze. Ezekről időszakonként elszámolást készít tagjai számára. Működtetésének egyik alapja a székhely, a beérkezett küldeményeket ebből adódóan MikiCache dolgozza fel, és teszi láthatóvá a többi alapító tag számára. Másik, a játékosok számára sokkal jobban látható dolog a ládákkal kapcsolatos adminisztráció. Ezt a feladatot szinte kizárólagosan Kulisz végzi jelenleg. NP ügyekben amikor ideje engedi, Barbárka is részt vesz. A fórumokon még KiVi, és Mudman szokott nagyobb aktivitást kifejteni.

-Kinek milyen beleszólása van a döntéshozatalba? (ID=12082)

Az alapító tagok rendszeresen tartottak összejöveteleket, ahol a következő időszak döntései megszülettek. Kiemelkedő jogosultsága van az elnökségnek, melynek összetételét a geocaching.hu-n bárki megtekintheti. A probléma eleinte általában a végrehajtással volt, később már a személyes ellentétek is akadályozták a közös munkát.

-Alakultak ki csoportok az alapító tagok között? Kik a vezéregyéniségek? (ID=12082)

Az egyesületben három fő csoport alakult ki: rendpártiak, liberálisok, és inaktívak. Ezek a csoportok részben átjárhatóak, és van olyan inaktív, aki pl. liberális, csak nincs sehol. :) Vezéregyéniségek azok, akiket nem lehet megkerülni, illetve akiknek több admin joguk van. Egy döntéshozatalnál nem megkerülhető MikiCache, hiszen az ő lakása a székhely, és Kulisz, mivel ő a gyakorlatban azt tesz a ládákkal, és kesserekkel, amit csak akar. Kjr mint az oldal fejlesztője, szinte örök jogosultságokkal rendelkezik.

-Milyen a csoportok közti viszony, kik alkotják őket, és milyen céllal? (ID=12082)

A liberális csoport én meg MagPet (olykor KiVi és Mudman) voltam. A rendpárti "tengely" MikiCache, (néha Snake) Kulisz, és ÉSK, bár utóbbi csak verbálisan, mert más feladata nincs a moderáláson kívül. :)

-Mikor volt érezhető, hogy nem teljes az egység az alapító tagok között, vagy sohasem volt az? (ID=12082)

Az admin jogok egyenlőtlen elosztása tette lehetővé, hogy egyes tagok a saját képükre kezdjék formálni a geocachinget. Így születhetett meg a "virtuális útikönyv" kifejezés, illetve a sokat bírált "GO". Ami engem illet, az első komoly megingásom két esethez fűződik. Az egyiknél pár moderátortársam lenéző szavakkal illetett egy játékost, gyenge ládarejtése kapcsán. Megnéztem a neten, ki is ez az ember? Hát egy négy nyelven beszélő egyetemi tanár, akinek szerte a világon megjelent publikációinak csak a címei négy oldalon jöttek le... No comment. A másik fájó eset, amikor a kisgyerek letesz egy ládát a falujuk határában. Persze hamar elküldik szegényt, nem fér a cucc a virtuális útikönyvbe, bocs. Az ilyen és hasonló dolgok is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre kevésbé éreztem vállalhatónak az egyesület működését.

-A belső fórumnak mi a szerepe, és hogyan használják? (ID=12082)

A belső fórum eleinte jól működött, a napi teendők, versenyek, gyűlések megbeszélése zajlott rajta. Az utóbbi időben pontosan úgy funkcionál, mint a többi: egy érdekcsoport támad egy másikat, és viszont. :)

-Milyen aktív Kumin Ferenc a napi feladatokban? (ID=12082)

Az egyesület létrehozása azért is történt, mert a hétköznapi dolgok megsokasodtak, így a megalakulással Feri szerepe is lecsökkent. Előterjesztésekkel, újító gondolatokkal mindig is élen járt, bár az utóbbi időben javaslatai már nem tudtak érvényesülni. Aki figyeli az aktuálpolitikát, sejtheti, hogy a meló sem 8 óra ott, ahol ő dolgozik...

-A belső fórumot is olyan ritkán használja? (ID=12082)

... így nem is csoda, ha a belső fórum olvasgatására kevesebb ideje jut. Én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az utóbbi idők belső kudarcai miatt nem is tartozik a kedvenc olvasmányai közé a moderátorok fóruma. :) Erről azonban már őt magát kellene megkérdezni.

-Mi vitt erre a komoly döntésre? (feri60)

Az egyesületben semmilyen admin jogom nem volt, az elnökségnek sem voltam tagja. A napi munkában a moderáláson kívül az utóbbi időben nem vettem részt, mivel az egyesület jelenlegi (2008.01) irányvonalát teljesen tévesnek tartom. Mivel ez így nagyon rosszul hangzik, a döntésem egyik oka az, hogy szeretném normalizálni kapcsolatomat a közösség azon tagjaival, akik pont az egyesületi tagságom miatt voltak fenntartásokkal irántam. Vannak köztük moderátorok, de van pár emblematikus, gyűlölt figura is. Ilyen pl. Csuhás, akivel évek óta még csak nem is találkoztam, de nemrég jó hangulatban rejtettük újra a klónozott GCNEWS-ot. Döntésem másik oka, hogy szeretnék pár olyan dologgal is foglalkozni, ami a geocaching miatt kicsit háttérbe szorult. Ilyen pl. az analóg fényképezés, amit 15 éve hol jobban, hol kevésbé, de folyamatosan művelek. Harmadik oka pedig a „vájf”: határozottan javasolta, hogy addig lépjek ki, amíg hajlandó visszafogadni az igazi közösség. :) Ennyire szerencsére nem súlyos a helyzet, de megfogadtam a tanácsot. Természetesen nem tűnök el, továbbra is aktívan fogom keresgélni a ládákat.

-Komolyan gondolod, hogy rövid időn belül bármi megváltozik az egyesület háza táján? (feri60)

Távozásommal ezt szerettem volna elősegíteni. A rendes tagoknak tilos a véleményüket külső fórumon megjelentetni, így gyakran összemoshatóak a jelenlegi irányvonallal. Többet tehetek az ügyért kívülről, mert így legalább az egyszerű júzer is látja, hogy valójában mit szeretnék. Illúzióim azonban nincsenek. Az egyesület nem fog érdemben nyitni, pár alapítónak sokkal fontosabb a megszerzett hatalom, mint a közösség érdeke. Egy komoly tisztújítás, és ésszerű határok közti rendes tag bővítés lenne az első amivel kezdeni kellene. Utána a feladatok teljes újraosztása, lehetőleg hozzáértési, és nem kihalásos alapon. Időszakonként ismételt választásokkal, hogy ha valami nem jól megy, le lehessen vonni a személyi konzekvenciákat.

-Mi a véleményed a jelenleg is érezhető halogató, időhúzó, jó-ez-így taktikáról? Milyen irányba változtatnál?(feri60)

Ez nem taktika, hanem tehetetlenség. Természetesen nem tartható örökké, előbb-utóbb teljes megújulásra lesz szükség. Tagság kibővítése, új tisztségviselők, akár új elnök. Feri pedig lehetne tiszteletbeli elnök, mondhatna szép beszédeket a versenyeken, és senki nem piszkálná, hogy miért csak az ország ügyeivel foglalkozik.

-Mi a véleményed a moderáció jelenlegi formájáról? (feri60)

Amikor elkezdtük, még egész jól ment. Most viszont pár moderátor már túl okosnak képzeli magát. Ezért a moderációt átadnám az egyéb funkciókkal nem rendelkező, tapasztaltabb játékosok kezébe, a Barbárka által is említett rotációs alapon. Annyi kiegészítéssel hogy egyetlen eredeti moderátort sem hagynék meg. Viszont ők is választhatóak lennének, így amennyiben van bizalom, bekerülhetnének a testületbe. A létszámot 5-7 főre csökkenteném, annyi ember bőven elegendő egy láda objektív megítéléséhez, és a holtversenyes szavazás is kizárt. Na persze egy pillanatig sem képzelem hogy megvalósul...

-Hogyan ítéled meg a moderátorok személyét és tevékenységét? (feri60)

Vannak páran, akik teljesen inaktívak, nekik át kellett volna már adniuk a helyüket olyannak, aki tud is foglalkozni a dologgal rendszeresen. Mások mindenáron a saját elveiket erőltetik, a szubjektív tényezők túl nagy szerepet játszanak döntésikben. Megint mások akkora egóval rendelkeznek, hogy a kesser csak olvassa, és nem hiszi el. És van egy réteg, aki teszi a dolgát, nem locsog feleslegesen, ami szabályos és nem értelmetlen, azt átengedi.

-Mit szólnál egy olyan változtatáshoz, amely rotációval cserélné a modikat? (feri60)

Ezt a kérdést feljebb már taglaltam. A baj az, hogy ilyenre csak egy jól működő egyesületben van mód, ahol nincsenek másodrendű tagok, hanem mindenkit szívesen látnak, aki pénzével vagy tetteivel támogatni akarja az egyesületet.

Köszönöm a kérdéseket, mindenkinek további sikeres ládázást kívánok!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

sokmindennel egyetértek, talán egyedül a távozásoddal nem... :-)
pár kérdés plusszban bennem is megfogalmazódott:
- ez a látszólagos nyitás (virtuális pozíciók kiosztása a "nép" között, az egyik hétvégén elkészült néhány dev.null-os fejlesztés) szerinted vmi változás kezdete? vagy csak az indulatok csillapítására szolgál, és semmi tartalom nincs mögötte? (hiszen az irányítás, döntéshozás így is a vezetőség (4 ember) kezében marad, az újaknak esélyük sincs ellenük a létszámukból adódóan...)

Névtelen írta...

Én ezt az egész microsoftos egyesületesdi sóhivatalt nem értettem soha. Keresgélem a ládákat és örülök nekik. Amúgy linuxos open módon...