Szokatlan geoládák, feltűnőek (2)

A következő képeken olyan geoládákat, vagy egyéb tartozékokat láthattok, amelyek rendkívül feltűnőek. A szokványos geoládák célja a rejtőzködés. Nem akarjuk, hogy muglik meglássák őket, és esetleg magukkal vigyék. Az alábbi ládák esetében minden esély meg van rá, hogy valaki illetéktelen is észre vegye őket. Sőt! Némelyik olyan hivalkodó, csoda hogy valaki elkészítette.



Egy helyzetről tudok csak, amikor nem baj, ha egy láda ennyire feltűnő. Láttam már néhány olyan panziót a Neten, amelyik nagy területtel rendelkezik, és ott saját geoládákat rejtett el. A vendégek megkapják a koordinátákat és elindulhatnak keresgélni. Itt talán nem hátrány a feltűnőség.

Az első részhez hasonlóan, itt is van még néhány madár. Szerintem ezek vonzzák a tekintetet. Ha meg már valaki észrevette, akkor biztosan közelről is meg akarja nézni őket.





















Egy másik szárnyas, de legalább olyan feltűnő, mint az előzőek.



Mekkora szívókája van ennek a pillangónak!


Egy másik pillangó, ami azt „kiabálja”, hogy „itt egy érdekes valami, nézd meg!”









Nem csak szárnyasokat lehet fára akasztani…



Ez a szegény nyúl vajon mit vétett?







Na, végre valami, aminek fán a helye. A majomra gondolok.


A fejében bújik meg a geoláda.






Ismét egy koponya.



A mikroláda.







Ezt a drótón lógó szörnyűséget lehet, hogy nem sokan nézik meg közelről. Úgy működik, hogy a kesser alulról benyúl a ruha alá, és ott megragad valami szilárdat, majd megfeszíti a drótot. Ha biztosan fogja, akkor a másik kezével megemeli azt a maszkszerű valamit.


Az egész felcsúszik a dróton, és láthatóvá válik a geoláda.







Pókhálót is lehet fára akasztani. Gondolom abban a bábban van a logbook. Nekem jobban tetszik a szúnyoghálóból készült öltözékük.







Egy kedves WC-s kislány. Balra a logbook, jobbra a csereajándékok.







Ráadásul pirosra festették az ajtót! :)







Ez feltűnő, de nem sokan nézik meg közelebbről. A kígyó alatt látható a muníciós láda.



Csak egy gumikígyó, de otthon lehet rémisztgetni a családot a fotóval.







A mikroláda nagyon jól beleillik a környezetbe. Vajon milyen környezetbe illik bele ez a művirágcsokor?







Ezt a geoládát nem csak a mugliktól, hanem a kutyáiktól is félteni kell.

Egy GPS nélküli "újonc" - ERNO

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.


ERNO válaszai:


A "Sötétség szája" után fellelkesülve megmásztunk egy közeli hegycsúcsot.


-Honnan ismerted meg a játékot?

A Metro újságban olvastam egy cikket, utána megkerestem a neten és láttam, hogy a GCESET nagyon közel van hozzánk. Aznap este megkerestük a Lilla lányommal a láda kulcsát (ami egy mikroládában volt) és ez akkora sikerélményt okozott, mintha a legszuperebb ládát találtuk volna meg! Pedig akkor még nem is tudtuk, hogy maga a láda hol van :-)
Korábban volt-e aktív természetjáró gyakorlatod? Régebben is szerettünk kirándulni. Általában kiszemeltünk egy hegycsúcsot és megpróbáltuk megkeresni. Ez még Budán se volt mindig egyszerű (pl. a Kakukk hegyen). Később, hogy kedvet csináljak a gyerekeimnek, a kirándulások vége felé azt játszottuk, hogy elrejtek valamit az erdőben. Előrementem párszáz métert és eldugtam valami finomságot amit általában 5-10 perc alatt meg is találtak. Ezért aztán amikor az első geoládákra vadásztunk Anni lányom meg volt győződve róla, hogy azokat is én dugtam el :-) Nehezen tudtam meggyőzni.

-Milyen kezdeti nehézségekkel találkoztál?

A második keresgélés sokáig tartott, mert csak annyit tudtam, hogy egy kidőlt fát kell keresni aminek már nincs kérge (GPS nem volt nálunk) és valahol az Erzsébet ér közelében van (GCguba). De végül megtaláltuk és nagyon örültünk neki. A Kamaraerdőben viszont hiába kutattunk egy órán keresztül, lógó orral mentem haza (a gyerekeim egyáltalán nem szomorkodtak).

Ezt az előbukkanó vonatot nem volt egyszerű lefotózni :)

-Látogatod a fórumokat? Mi a véleményed azok hasznosságáról?

A fórumok nagyon hasznosak is tudnak lenni, de amikor késhegyre menő viták zajlanak benne azt inkább átugrom.

-Szerinted milyen egyéb segítségre lenne szükségük a kezdőknek, hogy minél gyorsabban a szükséges ismeretek birtokába jussanak?

Először is rá kellene vezetni őket, hogy hogyan lehet egy ládát GPS nélkül megtalálni. Előbb-utóbb úgyis majd megveszik a készüléket ha akarják, de ne érezzék úgy, hogy ez a "kötelező belépő" a játékhoz. Egy oldalra kéne gyűjteni néhány kezdőknek való ládát, részletes leírással, egyszerűen kereshető, de szép helyen legyen és szerintem hagyományos ládával érdemes kezdeni, nem mikróval, multival vagy virtuálissal.

-Van már saját rejtésed?

Nincs, mert Budapesten lakom és, mint tudjuk itt már nagyon nehéz ládát engedélyeztetni.
Utazgatni nem nagyon szoktunk, egyelőre Budapest környékét derítjük fel (néha Debrecenben is ládázunk).

-Eddigi megtalálásaid közül melyik tetszett a legjobban?

Vízesés, Buda Svájca, Roppant elmés, Séta a Nagyerdőn, Királyi panoráma

Megcsodáltuk a magyar Eiffel-tornyot Lakihegyen, majd a ládáját is.

-Keresel .com-os ládákat Magyarország területén, illetve a határokon túl is? Mi a véleményed a határokon túl rejtett .hu-s ládákról?

Keresek com-os ládákat, extra meglepetésnek tekintem őket :-)

-Milyen kütyüvel kezdél ládázni, változtattad időközben a kellékeid minőségét, mennyiségét? Elkapott a "kütyümánia"? Bővült a "fegyvertárad"?

GPS-em nincs. A felszerelésem egy fényképezőből, iránytűből, térképből és egy fejlámpából áll. A Google Earth és a tuhu nagyon sokat segít, na és persze a logok tanulmányozása. Próbálok minden apró részletet felírni, a képeken a hátteret is megfigyelni, hátha ott van egy árulkodó nyom.

-Változik a "keresési módszered", jobban észreveszed az árulkodó jeleket a rejtés közelében, vagy csak a műszerre hagyatkozol?

Legfontosabb árulkodó nyom a kesserösvény, vagy a jellegzetes fák, sziklák. Ha végképp nem találok támpontot akkor keresek a közelben egy poi-t, pl egy kutat, vagy kőkeresztet és ahhoz próbálok viszonyítani. Előfordul, hogy megpróbálok a rejtő fejével gondolkodni és így kikövtekeztetni, hogy merre is rejthette. Persze ez sem mindig válik be. Egyszer egy normál méretű ládát kerestem természetes rejtekhelyeken, fák, bokrok, kövek alatt és láttam, hogy van ott egy nagy trafószekrény-féleség, de azt kizártnak tartottam, hogy oda dugta volna a rejtő, hiszen ott a karbantartók bármikor észrevehetik. Na igen, mégis ott volt, de ehhez háromszor kellet visszamennem kutatni és még segítséget is kértem egy előző megtalálótól.

Ez emlékezetes nyomozás volt, háromszor vágtunk neki.

Szokatlan geoládák, A Puzzle

Ebben a sorozatban olyan geoládákat mutatok be, amelyekkel nem mindennap találkozhat a magamfajta kesser. A kizárólag külföldről származó, mások által készített fotók gyűjteményében találhatunk szellemes, meglepő, undorító és egyéb megoldásokat geoládák készítésére. Csoportokba gyűjtve mutatom be őket.


A geocaching.com oldalon található puzzle ládák három változatát mutatom be. Az egyik típusánál a kessernek különféle feladványokat kell megoldania ahhoz, hogy megtudja a koordinátákat. A második típus esetében a láda kinyitása a feladat. A harmadik pedig navigálásból adja fel a leckét.




Itt egy meglehetősen komoly puzzle ládát láthattok. A laminált lapokon található kérdések válaszait kell „betáplálni” a készülékbe.




A válaszoknak megfelelően gyulladnak ki a koordinátát jelző lámpák. Az majd csak a helyszínen fog kiderülni, hogy jók voltak-e a válaszok.



Az előzőhöz hasonló megoldás, de itt már digitális a kijelző.




Ez egy mechanikus puzzle. Arra kell rájönni, hogy lehet hozzáférni a logbook-hoz. El lehet vele babrálni egy darabig, ami esetleg a nem túl látványos környezetet hivatott ellensúlyozni.


Itt látható a láda sematikus rajza. A lényeg, hogy a több félrevezető megoldásból arra kell rájönni, hogy a lila vonallal és felirattal jelzett laprugót kell benyomni a fekete pálcikával. Ez a mozdulat szabaddá teszi a kék csavart, és így már leemelhető a kupak.



Itt már el van távolítva a kupak, és látható a laprugó.



Aki még nem látott ilyet, az gondolom, jól meglepődik. Az egész tákolmányból csak a lakat ismerhető fel. Ez is egy mechanikus puzzle. A feladat: megtalálni a lakat kulcsát. A lakat eltávolítása után ki lehet húzni azt a pálcát, ami rögzíti a fedelet. Minden más illesztés ragasztva van. Ha megrázzuk a műanyag „ládát”, akkor hallható, hogy van benne valami. A logbook, csereajándékok és a lakat kulcsa(!). Azt kell roncsolás-mentesen kiszedni.



Az előzőhöz hasonló puzzle-láda rajza (ha valaki építene egy ilyet itt találja a teljes útmutatót).

Jól látható, hány különféle átmérőjű és hosszúságú csőből készült. A legvastagabb rész középen el van választva két kamrára (12).

Itt látható, hogy milyen utat kell a kulcsnak megtennie a felső kamrából, amíg a kezünkbe foghatjuk. A rajz nélkül nem lehet egyszerű addig forgatni, rázogatni a „ládát”, amíg a kulcs elő nem bukkan. A végén be kell tenni a kulcsot a felső rekeszbe, és le kell lakatolni a kupakot.






Végezetül egy navigálós rejtvény. A kép csak illusztráció, de létező rejtés alapján készítettem. A láda weboldalán megadott koordináták egy ládához vezetnek (GCWWW). Ebben a ládában található a 4 pont koordinátája. A feladat az, hogy a kesser megállapítsa, hova esik a terepen a pontokat összekötő képzeletbeli vonalak metszéspontja (piros körrel jelöltem). Ezen a ponton van a valódi geoláda.
Nekem semmi ötletem nincs a pont megtalálására. Terepen nagyon nehéz lehet nyílegyenesen menni, így nem tudnám megrajzolni az egymást metsző két egyenest a GPS kijelzőjén. Szóval nem tudom, hogy fognék hozzá a metszéspont és egyben a láda megtalálásához.
Ha valakinek van ötlete, kérem, írja be a megjegyzésekhez.