Szokatlan geoládák, A Puzzle

Ebben a sorozatban olyan geoládákat mutatok be, amelyekkel nem mindennap találkozhat a magamfajta kesser. A kizárólag külföldről származó, mások által készített fotók gyűjteményében találhatunk szellemes, meglepő, undorító és egyéb megoldásokat geoládák készítésére. Csoportokba gyűjtve mutatom be őket.


A geocaching.com oldalon található puzzle ládák három változatát mutatom be. Az egyik típusánál a kessernek különféle feladványokat kell megoldania ahhoz, hogy megtudja a koordinátákat. A második típus esetében a láda kinyitása a feladat. A harmadik pedig navigálásból adja fel a leckét.




Itt egy meglehetősen komoly puzzle ládát láthattok. A laminált lapokon található kérdések válaszait kell „betáplálni” a készülékbe.




A válaszoknak megfelelően gyulladnak ki a koordinátát jelző lámpák. Az majd csak a helyszínen fog kiderülni, hogy jók voltak-e a válaszok.



Az előzőhöz hasonló megoldás, de itt már digitális a kijelző.




Ez egy mechanikus puzzle. Arra kell rájönni, hogy lehet hozzáférni a logbook-hoz. El lehet vele babrálni egy darabig, ami esetleg a nem túl látványos környezetet hivatott ellensúlyozni.


Itt látható a láda sematikus rajza. A lényeg, hogy a több félrevezető megoldásból arra kell rájönni, hogy a lila vonallal és felirattal jelzett laprugót kell benyomni a fekete pálcikával. Ez a mozdulat szabaddá teszi a kék csavart, és így már leemelhető a kupak.



Itt már el van távolítva a kupak, és látható a laprugó.



Aki még nem látott ilyet, az gondolom, jól meglepődik. Az egész tákolmányból csak a lakat ismerhető fel. Ez is egy mechanikus puzzle. A feladat: megtalálni a lakat kulcsát. A lakat eltávolítása után ki lehet húzni azt a pálcát, ami rögzíti a fedelet. Minden más illesztés ragasztva van. Ha megrázzuk a műanyag „ládát”, akkor hallható, hogy van benne valami. A logbook, csereajándékok és a lakat kulcsa(!). Azt kell roncsolás-mentesen kiszedni.



Az előzőhöz hasonló puzzle-láda rajza (ha valaki építene egy ilyet itt találja a teljes útmutatót).

Jól látható, hány különféle átmérőjű és hosszúságú csőből készült. A legvastagabb rész középen el van választva két kamrára (12).

Itt látható, hogy milyen utat kell a kulcsnak megtennie a felső kamrából, amíg a kezünkbe foghatjuk. A rajz nélkül nem lehet egyszerű addig forgatni, rázogatni a „ládát”, amíg a kulcs elő nem bukkan. A végén be kell tenni a kulcsot a felső rekeszbe, és le kell lakatolni a kupakot.






Végezetül egy navigálós rejtvény. A kép csak illusztráció, de létező rejtés alapján készítettem. A láda weboldalán megadott koordináták egy ládához vezetnek (GCWWW). Ebben a ládában található a 4 pont koordinátája. A feladat az, hogy a kesser megállapítsa, hova esik a terepen a pontokat összekötő képzeletbeli vonalak metszéspontja (piros körrel jelöltem). Ezen a ponton van a valódi geoláda.
Nekem semmi ötletem nincs a pont megtalálására. Terepen nagyon nehéz lehet nyílegyenesen menni, így nem tudnám megrajzolni az egymást metsző két egyenest a GPS kijelzőjén. Szóval nem tudom, hogy fognék hozzá a metszéspont és egyben a láda megtalálásához.
Ha valakinek van ötlete, kérem, írja be a megjegyzésekhez.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én biztos, hogy koordinátageometriai úton állnék neki a metszéspont meghatározásához, síknak tekintve a Föld felszínét ezen a területen (valószínűleg nem túl durva közelítés). Az 1-2. pontra fel lehet írni egy egyenes egyenletét (y = mx+b alakban, x és y helyére behelyettesítve az elő és a második pont ismert koordinátáit meg lehet kapni m-et és b-t), a 2-3. pontra is, a 3-4. pontra is (értelemszerűen más-más m és b jön ki). Ezek a térképen sárgával jelölt vonalak. Ha az egyenesek között nincs két párhuzamos, akkor összesen 3 helyen metszik egymást (ez bármely három, páronként nem párhuzamos egyenesre igaz a síkon). A három helyből kettő szükségképpen az eredetileg megadott 2. és 3. pont (ez ellenőrzésre is jó), a harmadik pedig a keresett metszéspont.

Névtelen írta...

Kis korrekció: az nem teljesen igaz, hogy mindig három metszéspont van, lehet három egyenest úgy választani a síkon, hogy csak egy vagy két metszéspontjuk legyen, de asszem ha csak négy pont van, és ezek a feladatban leírt módon határozzák meg a három egyenest, akkor mindig három metszéspont lesz.

Névtelen írta...

rém egyszerű:
csinálsz négy útpontot a megadott koordinátákon és utat tervezel közöttük. csak állítsd át az útvonal tervezés beállításainál, hogy légvonalban tervezzen.
most már csak menj a gps képernyőjén látható útvonalak kereszteződéséhez és megtalálod a ládát.