Egy "kesser", Brogan

Vannak olyan kesserek, akik nem a találataik számával, vagy a hivatalos megbízatásukkal tűntek fel nekem. Ők a hozzáállásukkal, a fórumokon tanúsított magatartásukkal, logjaikkal hívták fel magukra a figyelmemet. Őket is megkérdeztem, mert érdekel a véleményük erről a játékról. Itt Brogan (79 gc.hu megtalálás) válaszolt kérdéseimre.
Köszönöm a közreműködését.



-Hogyan ismerkedtél meg a geokesinggel?


Még Amerikában éltem, amikor beszereztem egy PDA-t GPS-szel és navigációs programmal, hogy könnyebben odataláljak különféle helyekre. A weben keresgéltem, hogy mire lehet még használni a GPS-t, és akkor bukkantam a geocachingre. A közelben volt is egy láda, elmentem, meg is találtam, és onnantól kezdve nem volt megállás.

-Változott az életstílusod a kesing hatására?

Feltétlenül, hiszen sokkal többet mozdulok ki, mint azelőtt. Ezenkívül sok mindent megtudtam a világról, a geocachinget ugyanis némiképp a világ megismerése egyik módjának tekintem, olyan módnak, amely a helyeken keresztül történik. Egyébként ebből következően nem gondolom azt, hogy geoládákat csak szép, látványos helyekre kell tenni. Persze a legnépszerűbb ládák a leglátványosabb helyeken vannak, de egy félreeső vagy éppenséggel csúnya, elhanyagolt hely sokszor még többet is mondhat például az ott élő emberek életkörülményeiről, gondolkodásmódjáról, mint egy népszerű turistacélpont.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

Barátokkal, akik nem föltétlenül ládászok maguk is. De egyedül is szívesen nekivágok, ilyenkor élvezem, hogy a magam ura vagyok.

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Ez eléggé évszak- és időjárásfüggő. Télen eléggé inaktív vagyok, kellemesebb évszakokban igyekszem minden hétvégén ládázni.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Azokat a ládákat kedvelem, amelyek kihívást jelentenek, akár fizikait, akár szellemit. Ez lehet akár egy hosszú túra, vagy nehéz terep, de lehet egy nehéz rejtésekből álló multi is. A lényeg a kaland! Ennek megfelelően nem szeretem az olyan ládákat, amelyek túl könnyűek, túl kiszámíthatóak, de azokat sem, amelyek a leírás folyamatos tanulmányozását igénylik.

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Nem, ezt nem ambicionálom.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Hogyne, hiszen életem első kb. 200 ládáját Amerikában találtam meg. Egyébként rövidebb külföldi utakon kevés időm szokott maradni ládázásra, de ha marad, akkor kihasználom.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Igen, sőt sajátom is van, egy zebra, aki Amerikából indult, Afrikába szeretne eljutni, jelenleg Németországban vesztegel.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Nem, és a meglévőket sem nagyon használom.

-Miért rejtettél saját ládát?

Egyrészt azért, mert több mint 200 megtalálás után már úgy éreztem, szeretnék beszállni a játék másik oldalába is, másrészt azért, mert a rejtés az önkifejezés eszköze is, vagyis így szeretném megmutatni, mi az én koncepcióm a geocachingről. Az eddigi két ládámra általánosságban nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, és ami a legnagyobb dicsőség: született olyan láda, amit úgy gondolom, legalább részben az én ládáim inspiráltak. Én arra ösztönöznék mindenkit, hogy akinek tetszett a ládám, az próbáljon maga is hasonlót rejteni.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Igen, jelenleg négy-öt ládaötletet is forgatok a fejemben, könnyebbet is, nehezebbet is, olyat is, amilyen Magyarországon tudomásom szerint még nem volt. Remélem, tavasszal-nyáron sikerül is néhányat megvalósítani, bár nem biztos, hogy mindegyik átmegy a moderáción, de a .com-on biztosan jóváhagyják.

-Budapesti ládák rejtéséről mi a véleményed?

Abszolút támogatom őket. Igazából ellene vagyok mindenféle mesterséges korlátozásnak. Budapesten szerintem rengeteg hely van még, ahová lehetne ládát rejteni. Lehet, hogy nem mindegyik a világ hét csodája közül az egyik, de mégis egy célpont, ahová el lehet menni. Mert mit csináljon az a budapesti kesser, aki már az összes budapesti ládát megtalálta, de volna vasárnap délután egy-két szabad órája? Budapest elég nagy, szerintem a külsőbb kerületeket nem nagyon ismeri az, aki nem épp az adott kerületben lakik.

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Nehezen. Ezen sokat szoktam rágódni, már az is előfordult, hogy mire eldöntöttem, már túl késő lett elindulni. Néha jobb híján véletlenszerűen sorsolok megkeresendő ládát.

-Hogyan szoktál oda utazni?

Általában autóval, de újabban, ha alkalmas a célpont, akkor biciklit is bevetek. A kifjezetten kerékpáros multikat mindenképpen szeretném végigjárni.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Autókat találtam! Még Amerikában nagyon meglepődtem azon, hogy milyen sok rozsdásodó autóroncs van az erdőkben. Néha olyan helyen, hogy nem is értettem, egyáltalán hogy kerülhetett oda. Olyan is volt, hogy a motorházból már egy jókora fa nőtt ki. Egész kis gyűjteményem van ilyen autók fényképeiből.

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszerejtéskor?

Még Amerikában egy nehéz multi második pontját keresgéltem, ami egy nagyméretű tájékoztató tábla hátoldalán volt valahogy elrejtve, ezért a tábla mögött kellett bujkálnom. Gyanús viselkedésem láttán egy éber állampolgár kihívta rám a rendőrséget. De nem volt probléma, igazából már fel voltam készülve arra, hogy egyszer velem is meg fog ez történni előbb-utóbb. Elmagyaráztam a rendőrnek, mi is az a geocaching, és az állampolgár is megnyugodott, hogy nem vagyok sem terrorista, sem mutogatós bácsi. Viszont ezután már nem volt kedvem tovább keresni a pontot, így az a láda sosem lett meg...

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

Jó lenne tiszta viszonyokat teremteni a kesing körül. Értem ezalatt egyfelől azt, hogy jó lenne, ha demokratikus alapon szerveződő, nyitott egyesülete lenne a kessereknek, vagyis olyan, amibe bármely játékos beléphet rendes tagnak, és a vezetőséget a teljes tagság választja. A másik dolog, hogy a ládaelhelyezés jogi oldalát is tisztázni kellene. Én nem tudok arról, hogy jogszabályban vagy valamely hatóság által kiadott nyilvános szabályzatban, házirendben említve volna a geocaching, jelenleg informális csatornákon futnak az információk arról, hogy melyik hatóság melyik embere épp mit gondol a ládák elhelyezéséről, hogyan értelmezi a jogszabályokat. Ezt jogilag rendezni kéne, egyértelművé kéne tenni.

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

A mozgó láda érdekes ötlet, de szerintem az adminisztrációja túl bonyodalmas, ezért nem vált igazán be. Nem okoznak annyi élvezetet, mint amennyi bonyodalommal járnak.

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Úgy gondolom, ezeket elsősorban a geocaching.com-on kellene bejelenteni, két okból is: egyrészt ez jobban garantálja, hogy ne kerülön láda tiltott helyre, másrészt pedig nem szép dolog az adott ország lakóit kizárni a láda megkeresésének lehetőségéből. Sőt, igazából szerintem a .hu-n nincs is igazán értelme ezeket a ládákat bejelenteni, hiszen azok a magyar kesserek, akik külföldön ládát keresnek, úgyis a .com-ot használják ehhez.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Eddig nem vettem részt, nem vonz különösebben a versengés.

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Egy Vista C-t, valamint egy PDA-t a ládaleírásokkal, bár ez utóbbit otthon szoktam felejteni.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

A csúcs kétségkívül a Truly Evil Cache volt, a New York állambeli, festői szépségű Letchworth State Parkban, amit egyébként "a Kelet Grand Canyonja" néven is emlegetnek. A láda egy négypontos multi (azóta már megszűnt), elképesztően nehéz rejtésekkel és helyenként szinte leküzdhetetlenül nehéz tereppel (megfelelően a 4,5/4,5-es nehézség-terep osztályozásnak). Öt látogatást igényelt a multi végigcsinálása, igazi kihívás volt, és fantasztikus érzés volt, amikor végre sikerült. A rejtője tiszteletére az ő nickjét vettem fel a .hu-n. Igen gonosz ládái voltak, és ezért kicsit példaképemnek is tekintem :-)

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

Szerintem az objektív szempontok alapján történő moderációt mindenképpen el kéne érni. Nem tartom jónak, hogy tapasztalt kesserek egy szűk körének az ízlése határozza meg, milyen ládák születhetnek. Azt vallom, hogy igazából nincsen jó láda meg rossz láda, csak az egyik láda nekem tetszik, a másik meg neked. A tapasztalat ebből a szempontból inkább hátrány, ugyanis az nem más, mint megcsontosodott előítéletek halmaza. Én eltörölném a ládarejtéshez előírt 20 megtalálásos feltételt is, ugyanis néha éppen a kezdőknek vannak a legkreatívabb ötleteik, húsz megtalálás után viszont már nagy valószínűséggel inkább olyan ládát rejtenek, amilyet másoktól is láttak, hiszen azt érzékelik, hogy ez az elvárás.

-Milyennek képzeled a magyar geokesing jövőjét?

Nehéz kérdés, a jövőbe senki sem lát, legfeljebb tippelhetek vagy a vágyaimat fogalmazhatom meg. Igazából arra tippelek, hogy stílusában közeledni fog a nemzetközi geocachinghez. Magyarországon, elsősorban az induló csapat ízlése és célkitűzése nyomán kicsit másfajta geokesing alakult ki, mint külföldön. A "virtuális útikönyv" koncepció erre erősen rányomja a bélyegét, vagyis a ládák fő célja a helyszín bemutatása, és a láda emellett csupán azt a szerepet tölti be, mint a túramozgalmaknál a pecsételőhelyek: igazolod, hogy ott voltál. De az eredeti geocaching koncepció ennél több. Természetesen minden rejtő szeretné a helyszínt is bemutatni és ennek megfelelően arra érdemes helyszínt választani. De ha csak a helyszínekről szólna a geocaching, akkor nem lenne több egyszerű turistáskodásnál. Ami a geocachinget megkülönbözteti az egyszerű turistáskodástól, az a kaland szelleme. A kaland pedig az eljutás módjában van, meg magában a láda megtalálásában. Úgy érzem, a dolognak ez a része a magyar geokesingben nem eléggé hangsúlyos. Az eljutás rendszerint eleve adott, kiszámítható, a rejtések pedig sokszor érdektelenek. Kevés kreativitást látok a magyar ládáknál, és ezért általánosságban azt mondhatom, hogy kevésbé találom őket élvezetesnek, mint az amerikai ládákat.

Viszont a ládák számának növekedésével ez a helyzet javulhat, hiszen a szokványos turistacélpontok kifogyásával fel fog merülni az igény, hogy a rejtők valami módon érdekessé tegyék a ládáikat akkor is, ha a helyszín nem annyira különleges, vagy különleges ugyan, de van már másik láda a közelben. A ládák száma úgy növekedhet tovább, ha a már meglévő, ám túl könnyű ládák közelébe teszünk nehezebbeket is, illetve ha a kevésbé érdekes helyszínekre olyan ládákat teszünk, amelyeknél a furfangos, kreatív rejtés jelenti a kihívást. Az ügyes rejtés, jó álcázás nagyon fel tud dobni egy ládát, jó megfigyelőképességre, csavaros észjárásra van szükség az ilyen ládák megtalálásához, tehát intellektuális kihívást jelentenek és ezáltal remek szórakozást nyújtanak. De nemcsak a furfangos rejtésekkel, hanem az előre ki nem számítható multikkal is növelni lehet a játék kaland jellegét. Tehát arra számítok, hogy a jövőben a "virtuális útikönyv" koncepció dominanciája csökkenni fog, és jobban előtérbe kerülnek a kalandosságot fokozó elemek. Persze a könnyű ládákat sem kell száműzni, ahogy az emberek is sokfélék és sokféle igényük van, úgy legyenek a ládák is sokfélék, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek megfelelőt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm az interjút. Brogan fórummegjegyzései néha megszúrtak, kellemes meglepetés volt a nagyon szimpatikus nyilatkozat!

Nathalie