Katicák vagy csótányok: Bogarak
(jppj (J&J))

Ez az írás azért született, mert kicsit csodálkozva olvastam, hogy nagyon sokan, még a gyakorlott ládázók közül is kicsit ellenszenvesen viszonyulnak a „vándorbogarak”-hoz. Gyakran olvasható, hogy „nem érdekel”, „ez a gc.com játéka”, stb. Hát igen, ahogy a geocachinget, a Travel Bug-ot (TB) is Amerikában találták ki.

Ráadásul nagyon sok elveszik a TB-okból Magyarországon, és ez szerintem nem azért van, mert szándékosan ellopják, hanem azért, mert nem ismerik a működésüket.

Igaz, hogy mi sem vagyunk elszánt bogarászok, nem szoktunk ládát keresni csak azért, mert „bogár” van benne, de azért már elég sokat továbbutaztattunk. (Azokat az utazókat, amelyeket továbbvittünk, itt láthatjátok)

A TB egy vándorló ajándék, amit kölcsönbe kapsz, valahol megtalálod, és egy másik ládába berakod. Persze, mit se érne a dolog, ha nem tudnád, mi lesz a sorsa. Ezért a TB-ok egyedi azonosítószámmal rendelkeznek, és az Interneten a geoládákhoz hasonlóan saját oldaluk van, ahol a megtalálást és rejtést log beírásával követik. (Kb. Olyasmi, mint egy mozgó láda).

A logoláshoz kell egy kis nyelvtudás, (elsősorban angol, de más nyelveken, pl németül, csehül, hollandul stb. is vannak logok) de nem igényel felsőfokú nyelvvizsgát.

A technikai részletekről itt nem akarok sokat irni, magyarul olvashatjátok a „kessersztorin”, a „gc.hu FAQ”-ban, vagy angolul a „gc.com”-on.

Egyébként vannak magyar (csak a gc.hu-n jegyzett) TB-k is, pl. a Geoszöcske, de ezeknek nem lévén nemzetközi azonosítószámuk, csak a magyar (gc.hu-n jegyzett) ládákba rakhatóak. Éppen ellenkező a helyzet a nemzetközi bogarakkal: csak olyan .hu-ládába rakhatóak, amelyek a .com-on is be vannak jelentve. (Általános vélemény, hogy a gc.hu oldal sokkal jobb, mint a gc.com, de ez nem mondható el a TB-k követéséről, ahol a magyar lap messze mögötte áll a nemzetközinek.)

A mi bogarászkarrierünk is éppen egy „magyar TB” megtalálásával kezdődött. Megtetszett az ötlet, de szűknek találtuk az országot, így utánanéztem, hogyan lehetne .com-os TB-t inditani. (Ebben talán mi voltunk itthon az elsők, bár nem biztos)

Első probléma az azonosítószám megszerzése. Ez néhány fontért megoldható volt Angliából (más országokban is megvehető) és néhány nap múlva postán meg is érkezett, kis számozott fémlapocska formájában (Azóta több ingyenes lehetőség is van). Mivel a postaköltség kb. annyi volt, mint a TB ára, ezért mindjárt 2 db-ot vettünk, a fajlagos költség csökkentése céljából.

A következő feladat a TB aktiválása, vagyis a gc.com-on be kell jelenteni az azonosítószámot, ekkor létrejön a TB honlapja. A fémlapocska persze nem magában utazik, hanem valamilyen jellegzetes tárgyhoz rögzítve, és többnyire valamilyen céllal. TörpökÍgy elhatároztuk, hogy két törp-öt, Törppapát és Törpillát indítunk el, azzal a céllal, hogy a földet ellentétes irányban megkerülve jussanak vissza Magyarországra, esetleg útjuk során valahol találkozzanak is. Saját geoládáinkba helyeztük őket 2005 júliusában, kb. 30 km-es távolságba Budapesttől keletre [N47 43, E19 17] , illetve nyugatra [N47 35, E18 43] , és lestük, hogy most mi lesz. (Az egyes állomások koordinátáit közelítőleg adjuk meg)

A nyugati irányba tartó Törppapa volt a gyorsabb, bár vagy egy hónapig mozdulatlanul várta megmentőjét, aki végül megérkezett kisvuk személyében, és Zsámbéktol Vértesszőlősig [N47 38, E18 23] vitte. Ezután Hz következett, igy jutott a TB Tatáig [N47 28, E18 20] , majd skj vitte ki az országból Bécsbe [N48 12, E16 22] .
BurgtorA Flago nevű német ládász jutatta el az Atlanti Óceán partjára, Hollandiába [N51 44, E03 46] .
DeDobbeInnen kis tévelygés után átrepült a túlpartra, Georgiába, Atlanta közelébe [N33 43, W84 34] .
Boat RockItt Jimtrakay vette gondozásba, és jónéhány másik TB-vel együtt elindult Hawai-ra. Na, de itt csúful alakultak az események.

Kesserünk már hazafelé indult Hawai-ból, és indulás előtt a honolului reptér mellett levő ládába [N21 20, W157 54] helyezte a nála levő bug-okat, mikor a rendőrség rajtaütött.

HonoluluA láda ugyanis a reptér biztonsági zónáján belül volt, így elkobozták és Jimtrakay-t jól le....tolták. Szerencsére a TB-k elkobzásáról elfelejtkeztek, így azok visszautaztak Atlantába [N33 27, W84 35] ... (A ládát egyébként egy amerikai pilóta helyezte el, aki valószínűleg szabadon járkálhatott a területen. Ezután az incidens után a láda megszűnt). Szegény Törppapa ugy megijedt, hogy több ládát is végigjárt Atlanta körül, de nagyobb útra nem vállalkozott.
Healing WatersVégül erinorino lelt rá, aki Boston-i illetőségű, és magával vitte Massachusetts-be [N42 26, W71 07] .
BogletEz keletebbre van, mint Atlanta, így ellentétes volt a TB céljában megadott szabállyal, de legalább utazott egy kicsit. Erinorino azonban fél évig nem vitte tovább a TB-t (ez is csúnya dolog), úgyhogy meguntam a tétlenséget, és írtam neki, hogy mi lesz már....

Ekkor végül Boston mellett elhelyezte, és már vagy négyen továbbvitték, de csak néhány kilométerrel, úgyhogy még most is Massachusetts-ben van [N42 29, E71 53]
lookoutforcacheUtolsó megtalálója célzott rá, hogy Hawai-ba készül. Ajjjajj....

Eddig 24372 km-t utazott.

Törpilla júliustól októberig aludta Csipkerózsika-álmát, míg Esztelneki képében megjött a királyfi, aki a siroki vár ládájába [N47 56, E20 12] helyezte. Batka Mano találta meg, azonban ugy alakult, hogy nem tudta továbbvinni, és átadta Kunbela-nak, aki jökorát lenditett rajta, mindjárt Ausztráliáig [S31 58, E115 50] .
AustraliaItt találta a helybeli Dr Doc, aki éppen Londonba tartott, és úgy vélte, hogy ezzel közelebb viszi a céljához [N51 32, W00 09] . Nekünk azonban nem tetszett ez a megoldás, mivel a TB nem haladt át a dátumválasztó vonalon, így nem előre, hanem visszafelé haladt. Egy ideig kóborolt szerencsétlen Törplány a város körül, míg rátalált az éppen Londonban tartózkodó kesstársunk, Somloci, avagy gc.hu-s nick-je szerint Veszett disznó. Meglepődve írta a logjában, hogy egy magyar TB-t talált [N51 32, W00 22] .
BillercaiDickyEkkor elhatároztuk, hogy újraindítjuk TB-nket, hogy immár szabályosan is meg tudja kerülni a Földet, így megkértem a megtalálót, hogy hozza haza, és ő elhelyezte a budakeszi Vadas parknál. Úgy gondoltuk, hogy nem illik beleszólni egy TB életébe, és nem nyulunk hozzá, hadd menjen, amerre akar.

Ezután Cachelyuk [N47 29, E19 23] majd Csepipeti következtek, így jutott el a Domonyvölgyig [N47 38, E19 24] .

Itt kissé zavarossá vált a kép, mert Urbanferi (alias amoeba) találta meg, és innen nem volt róla több információnk.

2006 októberében elindultunk a Csepel szigetre, megkeresni a Szigetcsépi Hokonyvilág ládáját, ami igen ravasz rejtés, így kétszer is nekivágtunk, mire a végére értünk. A ládát [N47 16, E18 59] felnyitva Törpilla mosolygott ránk, alig hittünk a szemünknek. Hát ezután már kegyetlenség lett volna otthagyni. Később kiderült, hogy Urbanferi átadta Freddy-nek, aki Szigetcsépre vitte, de mielőtt logolta volna, mi megtaláltuk.

Nagyjából egy évvel ezelőtt, 2006 szilveszter éjjelén a Szádvár ládájába [N48 33, E20 40] tettük, ahol utolérte a végzet: nyom nélkül elveszett. Mivel azóta nincs róla hír, így végleg lemondtunk róla, felemásra sikerült útján 29575 km-t tett meg.

(A fotók a geocaching.com oldalairól származnak, de nem mindig a TB továbbvivője készitette.)

Bogárhatározó
Itt röviden ismertetjük a további utazó bogarak fajtáit (amennyire ismerjük)

Geocoin : Érme, amelynek mintáját egy gyűjteményből kiválaszthatod, vagy saját tervedet is megvalósítják, de nem olcsó, és csak nagy tételben érdemes vele foglalkozni.
Honlap: www.geocaching.com

Traveller Tag Itt regisztráció után ingyen adnak 5 azonosítószámot, amelyet aktiválás után fel lehet írni valamire, és útnak indítani. További azonosítókat vásárolni lehet. A Travel Bug-hoz hasonló számozott fémlapok is beszerezhetőek
Honlap: http://www.travelertags.com/

Geolutin: Ezen a lapon regisztráció után ingyenesen lehet azonosítószámot kapni. Nemcsak angolul, hanem franciául, németül, hollandul, lengyelül is elérhető.
Honlap: geolutins.com

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

a geolutin.com hamarosan magyarul is olvasható lesz, lefordítottam, de a srác még nem töltötte fel ...

juhturo