Egy "kesser", Brogan

Vannak olyan kesserek, akik nem a találataik számával, vagy a hivatalos megbízatásukkal tűntek fel nekem. Ők a hozzáállásukkal, a fórumokon tanúsított magatartásukkal, logjaikkal hívták fel magukra a figyelmemet. Őket is megkérdeztem, mert érdekel a véleményük erről a játékról. Itt Brogan (79 gc.hu megtalálás) válaszolt kérdéseimre.
Köszönöm a közreműködését.



-Hogyan ismerkedtél meg a geokesinggel?


Még Amerikában éltem, amikor beszereztem egy PDA-t GPS-szel és navigációs programmal, hogy könnyebben odataláljak különféle helyekre. A weben keresgéltem, hogy mire lehet még használni a GPS-t, és akkor bukkantam a geocachingre. A közelben volt is egy láda, elmentem, meg is találtam, és onnantól kezdve nem volt megállás.

-Változott az életstílusod a kesing hatására?

Feltétlenül, hiszen sokkal többet mozdulok ki, mint azelőtt. Ezenkívül sok mindent megtudtam a világról, a geocachinget ugyanis némiképp a világ megismerése egyik módjának tekintem, olyan módnak, amely a helyeken keresztül történik. Egyébként ebből következően nem gondolom azt, hogy geoládákat csak szép, látványos helyekre kell tenni. Persze a legnépszerűbb ládák a leglátványosabb helyeken vannak, de egy félreeső vagy éppenséggel csúnya, elhanyagolt hely sokszor még többet is mondhat például az ott élő emberek életkörülményeiről, gondolkodásmódjáról, mint egy népszerű turistacélpont.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

Barátokkal, akik nem föltétlenül ládászok maguk is. De egyedül is szívesen nekivágok, ilyenkor élvezem, hogy a magam ura vagyok.

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Ez eléggé évszak- és időjárásfüggő. Télen eléggé inaktív vagyok, kellemesebb évszakokban igyekszem minden hétvégén ládázni.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Azokat a ládákat kedvelem, amelyek kihívást jelentenek, akár fizikait, akár szellemit. Ez lehet akár egy hosszú túra, vagy nehéz terep, de lehet egy nehéz rejtésekből álló multi is. A lényeg a kaland! Ennek megfelelően nem szeretem az olyan ládákat, amelyek túl könnyűek, túl kiszámíthatóak, de azokat sem, amelyek a leírás folyamatos tanulmányozását igénylik.

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Nem, ezt nem ambicionálom.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Hogyne, hiszen életem első kb. 200 ládáját Amerikában találtam meg. Egyébként rövidebb külföldi utakon kevés időm szokott maradni ládázásra, de ha marad, akkor kihasználom.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Igen, sőt sajátom is van, egy zebra, aki Amerikából indult, Afrikába szeretne eljutni, jelenleg Németországban vesztegel.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Nem, és a meglévőket sem nagyon használom.

-Miért rejtettél saját ládát?

Egyrészt azért, mert több mint 200 megtalálás után már úgy éreztem, szeretnék beszállni a játék másik oldalába is, másrészt azért, mert a rejtés az önkifejezés eszköze is, vagyis így szeretném megmutatni, mi az én koncepcióm a geocachingről. Az eddigi két ládámra általánosságban nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, és ami a legnagyobb dicsőség: született olyan láda, amit úgy gondolom, legalább részben az én ládáim inspiráltak. Én arra ösztönöznék mindenkit, hogy akinek tetszett a ládám, az próbáljon maga is hasonlót rejteni.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Igen, jelenleg négy-öt ládaötletet is forgatok a fejemben, könnyebbet is, nehezebbet is, olyat is, amilyen Magyarországon tudomásom szerint még nem volt. Remélem, tavasszal-nyáron sikerül is néhányat megvalósítani, bár nem biztos, hogy mindegyik átmegy a moderáción, de a .com-on biztosan jóváhagyják.

-Budapesti ládák rejtéséről mi a véleményed?

Abszolút támogatom őket. Igazából ellene vagyok mindenféle mesterséges korlátozásnak. Budapesten szerintem rengeteg hely van még, ahová lehetne ládát rejteni. Lehet, hogy nem mindegyik a világ hét csodája közül az egyik, de mégis egy célpont, ahová el lehet menni. Mert mit csináljon az a budapesti kesser, aki már az összes budapesti ládát megtalálta, de volna vasárnap délután egy-két szabad órája? Budapest elég nagy, szerintem a külsőbb kerületeket nem nagyon ismeri az, aki nem épp az adott kerületben lakik.

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Nehezen. Ezen sokat szoktam rágódni, már az is előfordult, hogy mire eldöntöttem, már túl késő lett elindulni. Néha jobb híján véletlenszerűen sorsolok megkeresendő ládát.

-Hogyan szoktál oda utazni?

Általában autóval, de újabban, ha alkalmas a célpont, akkor biciklit is bevetek. A kifjezetten kerékpáros multikat mindenképpen szeretném végigjárni.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Autókat találtam! Még Amerikában nagyon meglepődtem azon, hogy milyen sok rozsdásodó autóroncs van az erdőkben. Néha olyan helyen, hogy nem is értettem, egyáltalán hogy kerülhetett oda. Olyan is volt, hogy a motorházból már egy jókora fa nőtt ki. Egész kis gyűjteményem van ilyen autók fényképeiből.

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszerejtéskor?

Még Amerikában egy nehéz multi második pontját keresgéltem, ami egy nagyméretű tájékoztató tábla hátoldalán volt valahogy elrejtve, ezért a tábla mögött kellett bujkálnom. Gyanús viselkedésem láttán egy éber állampolgár kihívta rám a rendőrséget. De nem volt probléma, igazából már fel voltam készülve arra, hogy egyszer velem is meg fog ez történni előbb-utóbb. Elmagyaráztam a rendőrnek, mi is az a geocaching, és az állampolgár is megnyugodott, hogy nem vagyok sem terrorista, sem mutogatós bácsi. Viszont ezután már nem volt kedvem tovább keresni a pontot, így az a láda sosem lett meg...

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

Jó lenne tiszta viszonyokat teremteni a kesing körül. Értem ezalatt egyfelől azt, hogy jó lenne, ha demokratikus alapon szerveződő, nyitott egyesülete lenne a kessereknek, vagyis olyan, amibe bármely játékos beléphet rendes tagnak, és a vezetőséget a teljes tagság választja. A másik dolog, hogy a ládaelhelyezés jogi oldalát is tisztázni kellene. Én nem tudok arról, hogy jogszabályban vagy valamely hatóság által kiadott nyilvános szabályzatban, házirendben említve volna a geocaching, jelenleg informális csatornákon futnak az információk arról, hogy melyik hatóság melyik embere épp mit gondol a ládák elhelyezéséről, hogyan értelmezi a jogszabályokat. Ezt jogilag rendezni kéne, egyértelművé kéne tenni.

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

A mozgó láda érdekes ötlet, de szerintem az adminisztrációja túl bonyodalmas, ezért nem vált igazán be. Nem okoznak annyi élvezetet, mint amennyi bonyodalommal járnak.

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Úgy gondolom, ezeket elsősorban a geocaching.com-on kellene bejelenteni, két okból is: egyrészt ez jobban garantálja, hogy ne kerülön láda tiltott helyre, másrészt pedig nem szép dolog az adott ország lakóit kizárni a láda megkeresésének lehetőségéből. Sőt, igazából szerintem a .hu-n nincs is igazán értelme ezeket a ládákat bejelenteni, hiszen azok a magyar kesserek, akik külföldön ládát keresnek, úgyis a .com-ot használják ehhez.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Eddig nem vettem részt, nem vonz különösebben a versengés.

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Egy Vista C-t, valamint egy PDA-t a ládaleírásokkal, bár ez utóbbit otthon szoktam felejteni.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

A csúcs kétségkívül a Truly Evil Cache volt, a New York állambeli, festői szépségű Letchworth State Parkban, amit egyébként "a Kelet Grand Canyonja" néven is emlegetnek. A láda egy négypontos multi (azóta már megszűnt), elképesztően nehéz rejtésekkel és helyenként szinte leküzdhetetlenül nehéz tereppel (megfelelően a 4,5/4,5-es nehézség-terep osztályozásnak). Öt látogatást igényelt a multi végigcsinálása, igazi kihívás volt, és fantasztikus érzés volt, amikor végre sikerült. A rejtője tiszteletére az ő nickjét vettem fel a .hu-n. Igen gonosz ládái voltak, és ezért kicsit példaképemnek is tekintem :-)

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

Szerintem az objektív szempontok alapján történő moderációt mindenképpen el kéne érni. Nem tartom jónak, hogy tapasztalt kesserek egy szűk körének az ízlése határozza meg, milyen ládák születhetnek. Azt vallom, hogy igazából nincsen jó láda meg rossz láda, csak az egyik láda nekem tetszik, a másik meg neked. A tapasztalat ebből a szempontból inkább hátrány, ugyanis az nem más, mint megcsontosodott előítéletek halmaza. Én eltörölném a ládarejtéshez előírt 20 megtalálásos feltételt is, ugyanis néha éppen a kezdőknek vannak a legkreatívabb ötleteik, húsz megtalálás után viszont már nagy valószínűséggel inkább olyan ládát rejtenek, amilyet másoktól is láttak, hiszen azt érzékelik, hogy ez az elvárás.

-Milyennek képzeled a magyar geokesing jövőjét?

Nehéz kérdés, a jövőbe senki sem lát, legfeljebb tippelhetek vagy a vágyaimat fogalmazhatom meg. Igazából arra tippelek, hogy stílusában közeledni fog a nemzetközi geocachinghez. Magyarországon, elsősorban az induló csapat ízlése és célkitűzése nyomán kicsit másfajta geokesing alakult ki, mint külföldön. A "virtuális útikönyv" koncepció erre erősen rányomja a bélyegét, vagyis a ládák fő célja a helyszín bemutatása, és a láda emellett csupán azt a szerepet tölti be, mint a túramozgalmaknál a pecsételőhelyek: igazolod, hogy ott voltál. De az eredeti geocaching koncepció ennél több. Természetesen minden rejtő szeretné a helyszínt is bemutatni és ennek megfelelően arra érdemes helyszínt választani. De ha csak a helyszínekről szólna a geocaching, akkor nem lenne több egyszerű turistáskodásnál. Ami a geocachinget megkülönbözteti az egyszerű turistáskodástól, az a kaland szelleme. A kaland pedig az eljutás módjában van, meg magában a láda megtalálásában. Úgy érzem, a dolognak ez a része a magyar geokesingben nem eléggé hangsúlyos. Az eljutás rendszerint eleve adott, kiszámítható, a rejtések pedig sokszor érdektelenek. Kevés kreativitást látok a magyar ládáknál, és ezért általánosságban azt mondhatom, hogy kevésbé találom őket élvezetesnek, mint az amerikai ládákat.

Viszont a ládák számának növekedésével ez a helyzet javulhat, hiszen a szokványos turistacélpontok kifogyásával fel fog merülni az igény, hogy a rejtők valami módon érdekessé tegyék a ládáikat akkor is, ha a helyszín nem annyira különleges, vagy különleges ugyan, de van már másik láda a közelben. A ládák száma úgy növekedhet tovább, ha a már meglévő, ám túl könnyű ládák közelébe teszünk nehezebbeket is, illetve ha a kevésbé érdekes helyszínekre olyan ládákat teszünk, amelyeknél a furfangos, kreatív rejtés jelenti a kihívást. Az ügyes rejtés, jó álcázás nagyon fel tud dobni egy ládát, jó megfigyelőképességre, csavaros észjárásra van szükség az ilyen ládák megtalálásához, tehát intellektuális kihívást jelentenek és ezáltal remek szórakozást nyújtanak. De nemcsak a furfangos rejtésekkel, hanem az előre ki nem számítható multikkal is növelni lehet a játék kaland jellegét. Tehát arra számítok, hogy a jövőben a "virtuális útikönyv" koncepció dominanciája csökkenni fog, és jobban előtérbe kerülnek a kalandosságot fokozó elemek. Persze a könnyű ládákat sem kell száműzni, ahogy az emberek is sokfélék és sokféle igényük van, úgy legyenek a ládák is sokfélék, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek megfelelőt.

Szokatlan geoládák, "elektromosak"

Ebben a sorozatban olyan geoládákat mutatok be, amelyekkel nem mindennap találkozhat a magamfajta kesser. A kizárólag külföldről származó, mások által készített fotók gyűjteményében találhatunk szellemes, meglepő, undorító és egyéb megoldásokat geoládák készítésére. Csoportokba gyűjtve mutatom be őket.

Az elektromos kategóriába tartozó ládák remélhetőleg nincsenek áram alatt. Különböző elektromos szerelvények vannak átalakítva geoládává.


Ha valaki elég vakmerő, akkor egyszerűen felerősíthet egy fémládát egy villanyoszlopra. A lakatot nyitó számkombinációt kell a koordináták alapján megkeresni.




Az ilyen csatlakozódoboz a rejtett tartalmával egyszerűen leszúrható a fölbe és kész.


Egy villanyoszlop tövénél kevésbé feltűnő.

Nagyobb dobozzal is megoldható, ha valaki ezt szereti.

Sőt, ez már egy egészen komoly méretű geoláda. A „földelt elektromos csatlakozó” felirat is része az elterelő hadműveletnek, habár valakinek ötletet adhat egy kis áramlopáshoz.



Itt már egy dobozkombináció alakult ki.

Így néz ki belülről egy ilyen láda.




Az a férfi szerelő, vagy kesser?

Ennél a ládánál matat.

A felirat szerint a koordináta utolsó négy számjegye a lakat kódja.

A doboz tartalma.




Házfal tövébe szúrt geoláda.

Megtévesztésig hasonlít az Amerikában használatos konnektorokra.

Azt nem tudom megállapítani, hogy melyik a logbook.




Ha zöldre festették volna azt a dobozt, akkor még jobban beleolvadna a környezetébe.

Így néz ki belülről. Biztosan a szokásos mágnes rögzíti.




Ez a láda így eléggé feltűnő. Különösen, hogy figyelmeztető felirat is van rajta.

Az „elrejtett” láda.




Egy kapcsolódoboz és a geoládika.

Ide kell behelyezni a filmes dobozt.

A kihelyezett geoláda. Elég nehéz észrevenni.




Úgy tűnik, hogy egy nyílás le lett zárva egy fémlappal az oszlopon.

Itt egy másik hasonló megoldás.

Az a lap egyszerűen leemelhető, mert a kesser legjobb barátja, a mágnes tartja.

Egy kicsit öblösebb kivitelben is meg lehet vásárolni, vagy saját kezűleg elkészíteni.




A megfelelő helyen úgy néz ki, mint egy vízálló konnektor fedőlapja.




Két kábelcső.

Az egyik mégsem az.

Itt egy kicsit vastagabb csővel "birkóznak" a kesserek.




Erdőben feltűnő, de nem nagyon piszkálják.

A geoláda tartalma.




Ez is egy lakattal zárt vasszekrény.

A méretes gyertya…

... és a tartalma.




Villanyoszlop tövébe rejtett geoládika.

Valaki vicces kedvében csinált egy hasonló „rejtést”.




Ennél a rejtésnél egy távirányítót találsz. Azzal odaballagsz a tó partjára és felszínre hozod a tengeralattjárónak álcázott geoládát. Akkor van gond, ha a tengeralattjáróban lemerült az elem. Ja, és ne felejtsd el visszavinni a távirányítót a helyére.




Látod a mikro ládikát?

Aki túl törékenynek találja az égőt, az egy megfelelő üdítős üvegből is csinálhat „villanykörtét”.

Az egész foglalatot egy mágnes tartja a hűtőszekrény oldalán. Itt még csak a főpróba látható. Gondolom később kihelyezték egy megfelelő környezetbe. A csavarok csak a látszat kedvéért vannak a helyükön.

A mágnes.




Ha valaki szívesen kibelezne egy villanykörtét, akkor íme egy kis fényképes útmutató.









A témához kapcsolódó videók:









Egy „ezres”, Jutka

Az ezernél több találattal rendelkező kesserek jobban szem előtt vannak, mint a többiek, ezért nagyobb az érdeklődés is irántuk. Itt Jutka válaszolt kérdéseimre. Köszönöm a közreműködését.




>Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

-Unokaöcsém, Marci (felhasználóneve:marton-m, Freddy bátyja) mesélt róla először nekem, mikor 2002. januárjában eljött Szegedre meglátogatni. Az első ládamegtalálásaim valójában vele történtek akkor: a legelső a szegedi Református Templom előtt akkor még ténylegesen létező láda volt, meg a Tisza-party, persze GPS nélkül. Később Freddy biztatott, hogy kezdjek el a neten is logolni.

>Változott az életstílusod a kessing hatására?

-Túl nagyot nem, mert azelőtt is sokat csavarogtam, autóztam, kirándulgattam, egyedül is, Marcival, Freddyvel és más családtagokkal, barátokkal is. Ez a játék viszont sokat segített a megfelelő célpontok kiválasztásában, és persze még több csavargásra inspirált.

>Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

-Topolyával, mert vele mindig élménydús kirándulás a ládázás, sokszor több napos, és komoly túrázások tarkítják; Freddyvel, mert vele rendszerint kalandos, dinamikus rohanásban van részem; más családtagokkal (testvéremmel, sógornőmmel, unokahúgommal, édesanyámmal), mert együtt tölthetünk el kellemesen egy kis időt, egyéniségüknek és pillanatnyi hangulatuknak megfelelő kirándulóstílusban. Néhány fiatal kollégámmal is megismertettem már ezt a játékot. A magányos ládázásnak meg külön hangulata van; ilyenkor általában igyekszem mindent jól megnézni, és mindenben megkeresni az érdekeset.

>Milyen gyakran keresel ládákat?

-Amilyen gyakran tudok erre időt szakítani. Ez változó, mert nagyrészt a munkámtól függ, másrészt sokszor más családi programoknak van elsőbbsége a ládázással szemben (bármennyire is igyekszem összeegyeztetni ezeket).

>Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

-A túrázósakat kedvelem a legjobban (a legkedvesebbek nekem talán a Totál Brutál és a Horváth út); de a hegyi ládák mellett szeretem az érdekes alföldieket is - pl. a legutóbbi ládázós körből az Árvízkapu nagyon tetszett; és pl. a Csomorkányi templomrom is az egyik kedvencem.

>Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

-Csak ha a közelben van és éppen nem esik nehezemre levadásznom. Mindenáron nem hajtok az első megtalálásokra, azt sem tudom, mennyi ilyenem van (két veszprémi ládára emlékszem, meg néhány alföldire is, meg Freddyvel egy emlékezetes szülinapi éjszakai bakonyi ládázásra).

>Külföldön is kerestél már meg ládát?

-Nem kerestem külföldön ládát, csak rejtettem Freddyvel együtt a Rab-szigeten egyet, még 2004-ben.

>Érdekelnek a Travel Bug-ok? Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

-Travel Bugok nem érdekelnek, trackeket nem gyűjtök.
>Miért rejtettél saját ládát?

-A Vaisnava Templomot véletlenül találtam meg, még a geoládázós idők előtti alföldi bolyongásaim során, és nagyon megtetszett a hely sajátságos atmoszférája, valamint az ide tartozó emberek nyugalma és különleges szellemi élete. Gondoltam, megosztom másokkal is a hely és az itteni emberekkel való találkozás élményét; ahogy az egyik vaisnava hívő fogalmazott: szellemi ajándékot akarunk adni az erre járóknak. A logokból úgy látom, ez rendszerint sikerül is. A Csongrádi Virtúrát egy derékig érően havas januári napon csináltam meg, amikor ládakeresésre, autóba ülésre gondolni sem mertem, viszont vonattal szépen el tudtam döcögni Szegedről Csongrádra. Tehát ez részben pótcselekvés volt, ládakeresés helyett; és azért éppen itt, mert Csongrádot szeretem, és a láda mellett lévő ásatás megtalálása a helybeliek számára sem mindig egyszerű.

>Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

-Nem tervezek újabb ládarejtést, keresni jobban szeretek.

>Budapesti ládák rejtéséről mi a véleményed?

-Nem rajongok Budapestért, de azért a budai hegyekben (pl. a KFKI környékén) rejtett ládák okoztak már kellemes meglepetést.

>Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

-Attól függ, kivel megyek - az ő(k) igényeihez igyekszem alkalmazkodni. Ha egyedül ládázom, akkor a rendelkezésemre álló idő alapján választok célpontot.

>Hogyan szoktál oda utazni?

-Rendszerint autóval, de Budapestre csak vonattal utazom, így az ottani ládákat tömegközlekedési eszközzel, ill. gyalog közelítem meg.

>Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

-Igen, sajnos, az első GPS-emet (Etrex Camo) az autó tetején felejtettem egyszer. Megtaláltuk ugyan az országút mentén később a darabjait, de az a kütyü lényegében elveszett :((. Találni csak ládákat szoktam, esetleg szép színű/formájú köveket.

>Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

-Igyekszem elkerülni az ilyen helyzeteket, a láda megmaradásának érdekében.

>Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

-Nem.

>Mi a véleményed a mozgó ládákról?

-Szeretem őket!

>Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

-Nincs erről általános véleményem. Eddig két ilyen ládát vadásztam le (Sebesvár, Nagykövesdi vár), mindkettő nagyon tetszett.

>Részt szoktál venni a versenyeken?

-Mostanában már nem, régebben talán három versenyen is részt vettem Anna unokahúgommal, ill. egyszer pécsi kollégákkal. Versenyezni nem szeretek egyedül, úgyhogy ha nem sikerül rábeszélnem valakiket csapattagnak, akkor nem megyek. Meg talán azért sem, mert jobban szeretek ládákat keresni, mint versenyezni.

>Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

-GPS-t, fényképezőgépet, wap-os mobiltelefont.

>Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

-Ahányféle láda, annyiféle élmény. A kedvenceimről már írtam, bosszankodni meg nem szoktam, igyekszem megkeresni a pozitív élményt a kevésbé sikerült ládákkal kapcsolatban is.

>Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

-Nincs.

>Milyennek képzeled a magyar geokessing jövőjét?

-Nincsenek erről elképzeléseim. Reményeim vannak csak: hogy megmarad a geocaching.hu olyan jónak, amilyen most, és hogy még sok jó élményt fog nyújtani ez a játék sokaknak. És köszönet mindazoknak, akik ezért tettek, tesznek valamit.