Egy „kesser”, Szőke-Kiss

ID=12082 kolléga - a Kessersztori gazdája és szerkesztője - megkért, hogy én is készítsek "riportot" az oldalára néhány olyan ládásszal, akik meghatározó tagjai a geocaching családnak.

Szőke-Kiss Laci kimagasló mennyiségű és minőségű (értékelésük átlaga 4,16) ládájával ide sorolandó.
Nem vagy a legszószátyárabb fórumozó, de az a teljesítmény, amit öt éve folyamatosan produkálsz, egyértelműen a geocaching elkötelezett játékosává tesz Téged.
Mivel Te vagy "ládailag" a Dél-Kelet-Alföld ura, arra gondoltam, hogy talán mások számára is érdekes lehet egy írás Veled.


Nem tartom magam a Dél-Kelet-Alföldi ládák urának, de az tény, hogy jelenleg Magyarországon nekem van a legtöbb láda rejtésem - igaz Mikicache egyel több ládát rejtett, de az ő ládáiból több is Erdélyben van.

-Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

2002-be egy internetes keresés után dobta ki az oldalt a rendszer. A játékszabályok elolvasása után azonnal vettem egy gps-t, és belevetettem magam a játékba. Az első magtalálásom nem volt egyszerű, háromszor is vissza kellett menni a helyszínre, mire meglett.


----Az első megtalálásom, egy kivételesen nem
-------általam rejtett Wenckheim kastélynál.


-Változott az életstílusod a kessing hatására?

Az életstíluson talán nem, viszont bármerre járok az országban, mindig megnézem hogy ott milyen ládák vannak elrejtve. A szabadságom eltöltésekor is fontos szempont, hogy a környék ládáit is megkeressem. Ez vonatkozik a külföldi utakra is, hisz ez a játék nemzetközi.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

Többnyire egyedül. Egy helyi cég társtulajdonosa és vezetőjeként a napi munka eléggé leszívja az energiámat, így jól esik a természetbe menekülni, élvezni a csendet és a nyugalmat. Hosszabb szabadságok alkalmával egyszer-egyszer elkísérnek a gyerekeim és a feleségem is.

-Milyen gyakran keresel ládákat?


-------------- Először - és utoljára -
------fordult elő velem hogy eltévedtem.
-----Azóta mindig megjelölöm a gps-ben
--a kiinduló pontot is, hogy visszataláljak.


Nincsenek előre elhatározott terveim, hogy mikor mit szeretnék megkeresni (ez alól természetesen kivételek a szabadság ideje alatt tervezettek). Manapság inkább a ládák rejtésére fordítok nagyobb hangsúlyt, mert a környezetemben nagyon sok olyan érdekesség található, amely előbb utóbb feledésbe fog merülni, ha ezt valaki nem karolja fel. Ezek közül is kedvenceim a kastélyok, melyek a vidék egykori gazdagságának a relikviái.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Ha a konkrét ládatípusokra gondolsz akkor a hagyományos, multi, virtuális a sorrend. A keresésekkor azonban már nem ezek az elvek vezérelnek, hanem hogy mit akar megmutatni a rejtő. Legfeljebb a végén bosszankodom ha tetszett a hely és csak virtuális a láda, hogy igazán megérne egy hagyományos ládát. Véleményem szerint ugyanis ennek a játéknak a sava-borsa, a láda megtalálása, amely azonnali pozitív élményt ad.

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát? Ha igen, milyen módszered van rá?

Igen. Erre csak egy módszer van; a láda megjelenését követően azonnal autóba ülni :)

-Külföldön is kerestél már meg ládát?



--Az első külföldi megtalálásom,
--az Il Feropic7


Igen. Az első külföldi ládámat Olaszországban találtam meg. A tengerparton kb. 3 km-t kellett érte gyalogolni, de megérte. Már csak azért is, mert a tengerpart egy olyan részére kalauzolt, ahol háborítatlanul tudtunk fürödni, távol a zsúfoltságtól.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Igen. A ládáimat azért is fordíttatom le, hogy minél több Travel Bugot tudjanak fogadni.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Gyűjteni nem gyűjtök, túl egyszerűvé tenné a keresést. Egyszer csináltam egyet az egyik ládám megtalálásához mert elég bonyolult volt a hozzájutás. Később ezt a ládámat többször ellopták, így át kellett helyeznem. Ezt követően a track log elvesztette értékét. Ekkor úgy döntöttem, csináljon aki akar :)

-Miért rejtettél saját ládát?

Először azért, hogy segítsem a játékot. Ma már azért, hogy a veszendőbe menő értékeinkre felhívjam a figyelmet (és továbbra is segítsem a játékot).

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Igen. Van vagy egy tucat terv a tarsolyomban.



----------Barangolásaim során
------több kálváriát is megjártam,
----------de a sátoraljaújhelyi
----------tettszett a legjobban-

-Hogyan szoktál a ládák közelébe utazni?

A helyszínt autóval közelítem meg, majd a rejtektől kb. 1 km-re parkolok, onnan gyalog folytatom az utamat, hogy élvezhessem a természetet és a szabad levegőt. Ott ahol ajánlott parkoló van, azt veszem igénybe, és onnan folytatom a keresést.

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Egyszer elhagytam a napszemüvegemet, de visszamentem a ládához, és útközben megtaláltam. Találni nem találtam semmit.

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszarejtéskor?

Ha csak azt nem vesszük kellemetlen helyzetnek, hogy a keresés és visszarejtés a sok járókelő miatt nehézkes volt, akkor nem. Kezdő ládavadászként többször elkövettem azt a hibát, hogy nem voltam elég körültekintő a kereséskor és a visszarejtéskor. Ma már erre nagyon ügyelek. Többször előfordult már, hogy a sok ember miatt lehetetlen volt a keresés-visszarejtés, így el kellett halasztanom a megtalálást. Mint közel 50 láda gazdájának nekem is rosszul esik, ha valakinek a trehánysága miatt ellopnak egy ládámat.

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kessinget körülvevő közegben?

Csak egy dolgot, de azt nagyon. A moderátorok, a saját maguk alkotta szabályokat tartsák be!

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Nekem olyan mint a többi. Ha egy a közelembe jár, levadászom.

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?



-Az első saját rejtésem; Bandika-fa
Ha az a nemzetközi oldalon van regisztrálva, akkor támogatom. Ha a magyar oldalon, akkor vegyesek az érzéseim. Azokban az országokban ahol magyarul is elérhető a nemzeti geocaching oldal, a rejtéseket ott kellene regisztrálni nem a magyar oldalon. Ahol nem érhető el magyarul a geocaching, azokban az országokban rejtett ládák magyar oldalon történő regisztrációját elfogadhatónak találom. Ez azonban kizárólag a környező országokra vonatkozik.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Nem. Nekem a geocaching nem verseny, hanem kikapcsolódás. Ilyenkor a magányt, és a csendet szeretem.

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

Sajnos a 2002-ben vásárolt GPS-em joystick-ja felmondta a szolgálatot, így most átmenetileg egy GPS-es PDA-val járom a területet. Ebben már Sirf III-as GPS van, ami megkönnyíti a pozicionálást. Lehet hogy ennél is maradok?
Van PMR-em is, de itt az alföldön nem igazán lehet vele kommunikálni. Legfeljebb ha a családdal megyek keresgélni és egymás között. Mindig van nálam kés, és zseblámpa is.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet/ csalódást/bosszúságot?

Csalódott igazán egyiknél sem voltam, bár általában nem szeretem a városi multikat. A legnagyobb élmény a Páneurópai Piknik láda volt. Magam sem tudom hogy miért, de jó volt érezni ott a szabadságot (2003-ban).


--- Az első igazán nagy élményt nyújtó láda
--------------a Páneurópai Piknik


-Mennyire figyeled a pontszámok listáját?

A listát semennyire. A saját ládáim pontozását viszont annál inkább. Ha egy rejtésemet sok kritika éri, megpróbálok változtatni rajta. Ez több ládámnál is előfordult már. Bár ez sem válik be mindig; a biharugrai ládám első pár megtalálója úgy vélte jobb lenne ha nem multi lenne. Átalakítottam hagyományos ládává. Nemrégen egy olyan logot találtam, hogy jobb lenne, ha multi lenne... Így legyen okos az ember.

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

Hátha valaki felfigyel arra a sok értékre amit a ládáimmal megmutatok, és történik is valami azok megvédéséért.



----Egy igazi geoláda a Szépalma kincsénél.
----- A Szépalma fogadóban ettem először
----------------sütőtök levest.

-Milyennek látod a kessing jövőjét?

Ezen még nem gondolkodtam. Jelenleg működőképes és ez jó. Bizonyára lehetne jobb is, de hát ez van, ezt kell szeretni. Jelenleg 306 pártoló tag van a 7400 felhasználóból. Ez még az 5%-ot sem éri el. Talán a tulajdonosnak el kellene gondolkodnia azon, miért ilyen csekély ez az arány.

-Számomra külön érdekesség a Wenckheim ládasorozat, és a pusztuló műemlékek sorozatod.
Érdelekne, hogyan sikerült megtalálni ezeket a pontokat?

Lokálpatriotizmus és sok, sok kutatómunka :)

Egy „újonc kesser”, pepe1948

A hivatalos oldal adatbázisából - Attibati adatbázis kezelő ismereteit segítségül kérve - kigyűjtöttem azokat a "kollégákat", akik 2007-ben kezdtek bele közös hobbinkba, és egy év alatt legalább 50 megtalálást értek el. Ez a megtalálás-szám már feltételezi, hogy ráéreztek a geocaching "ízére", és komolyan érdekli Őket a ládázás. Ezután átnéztem a logokat, és kiválasztottam azokat a kessereket, akik érdemben is hozzátesznek valamit a játékhoz, veszik a fáradtságot, és néhány mondatban leírják tapasztalataikat, élményeiket. Küldtem Nekik egy körlevelet, néhány gondolatébresztőnek szánt kérdéssel.


pepe1948 levele:



----------GCgyom -
-----a ládafelé menet


Úgy kezdődött, hogy 2005 őszén beszereztem egy PDA-t és egy Bluetooth GPS-t, de ezeket másfél évig csak autós navigálásra használtam. Barátainknak már régebben volt egy Garminja, amit a hétvégi kirándulások közbeni tájékozódásra használtak. Egyszer elmentünk velük a Naplás tóhoz, ahol megmutatták, hogy a GPS-t geoláda keresésre is lehet használni. Az élmény rövid időre feledésbe merült, de 2007. márciusában, amikor Hévizen üdültünk pár napot, a mindennapi 2,5 km-es tavi úszás utáni délutáni pihenő alatt játszadoztam a PDA-val, és ekkor kiderült, hogy az ágyamtól mindössze 290 méterre egy geoláda van elrejtve! Hú, rögtön kipattantam és elmentem megkeresni a ládát, de bevallom, hogy végül csak harmadjára sikerült, részben a tapasztalatlanságom miatt, részben meg azért, mert fogalmam nem volt, hogy mit és kb. hol kell keresnem.

Az események ezt követően vészesen felpörögtek. Volt olyan időszak, amikor egy hónapon át napi átlagban 2 ládát vadásztam be, de több mint fél évig tartottam a napi 1 feletti átlagot. Feleségem válással ugyan nem fenyegetett, de közölte, hogy megpróbál geoládává alakulni, hátha akkor neki is több figyelmet szentelek. :-) Sajnos őt nem sikerült beoltanom, mégis néha -ha autóval utazunk el valahova- kénytelen elkísérni a ládavadászatra, és belátta, hogy néha érdekes helyekre visz a GPS - így pl. a GCSZTU, GCTemp, GCSZMD, GCegrk, GCTPLC ládáknál is együtt voltunk.
----------GCBHNJ - télire a tó betakarva, hogy meg ne fázzon...



---GCSZTU - egy kis nosztalgia,
---ha már Thaiföld nem lehet...


Rendhagyó módon nemcsak az első megtalálás öröme, hanem feleségem ezt követő súlyos autóbalesete is közrejátszott abban, hogy nem álltam meg az első megtalálás után. A legutóbbi években ugyanis beleszerettem Délkelet-Ázsiába, ahová három éven belül hátizsákos turistaként ötször sikerült eljutnunk, de a baleset minden tekintetben keresztülhúzta az ilyen utazásokkal kapcsolatos jövőbeli reményeket. Emellett rádöbbentem: nemhogy Magyaroszág látnivalóit, de még a budai hegységet is alig ismerem, igaz, hogy 15 éves koromig külföldön éltem. Korábban semmilyen természetjáró gyakorlatom nem volt, és igazából nem is érdekelt csak úgy elmenni valamerre, gyönyörködni a tájban és szívni a friss levegőt.


--------GCPAAI - "Irén" kedves,
------- de pontot nem erő fotója


Mivel egyedül kesselek, minden "merre, hogyan tovább?" döntést magammal kell megbeszélni. Eleinte túlságosan bíztam a kütyüben, és a rejtek közelében addig-addig lépkedtem ide-oda, amíg a GPS 0 métert nem mutatott, ami különösen meredek sziklás terepeken eléggé kockázatos volt. Ma már -ha a GPS 10 méteren belül jelzi a rejteket- teszem is el a PDA-t, és inkább a szememre hagyatkozom. Amikor megvan a láda, meg szoktam kérdezni a GPS-t, hogy szerinte most mennyire van tőle, amire legtöbbször 5 m a válasz.

A megtalálások számának növekedésével egyre könnyebbé vált a ládák megtalálása. Már régóta nem ragaszkodom mereven a GPS által jelzett pozícióhoz, hiszen úgy a rejtő, mind az én eszközöm véges pontosságú, ezenkívül gyakran kesserösvények már jó előre jelzik a rejteket.


---GC700H - a szőkedencsi
-------- 700-éves hárs


Háromnegyed év elteltével is ugyanazzal a kütyüvel ládázom, amivel kezdtem, és nem is tervezek változást. A "nagy" kesserek ugyan lenézik a PDA-t, pedig -ahogy flektogon is meggyőződött- fut rajta az Ájgo és turmixgép használata nélkül is felvarázsolhatók rá a turistatérképek :-). Nekem -elsősorban a nagyobb képernyő miatt- vált be, ezenkívül -a Garminokhoz képest- rugalmasabban megy a szoftver- és térképbeszerzés, a Russa meg némi "Garminos" feelinget ad PDA-nak. A PDA egyetlen hátrányának a rövid üzemidőt érzem, amit azonban egy külső akkumulátorral sikerült kiküszöbölni.



-----GCKEKE -
-----a Királykő
-------tetején
A ládavadászatra elég módszeresen készülök fel, elolvasom az addigi megtalálók -különösen a legutóbbiak- bejegyzéseit és megnézem, hogy nincs-e szükség a láda felkutatására valamilyen segédeszközre. Eltűnt vagy sérült ládákhoz gyakran viszek magammal pótlást, lásd a GCMEKH, GcPapi és GCFaUr ládákat, ez utóbbit a közeljövőben remélhetőleg adoptálhatom is. Több láda együttes bejárása esetén a lehetséges sorrendeket végiggondolva választom ki az optimumot. A ládaleírás első 2-4 oldalán kívül kinyomtatom az utazásra igénybevett tömegközlekedési eszközök (busz, vonat) menetrendjét is, néha térképet is viszek, és mivel tájékozódási képességem igen rossz, nagyritkán irányűre is szükségem van.
Kb. a 200. megtalálással egyidőben rejtettem első -és ezideig egyetlen- .hu-s ládámat, Horvátországban, Zára mellett (GCPETR). Szeretek szörfözni, korábban is sokat nyaraltunk az Adrián, az utóbbi két évben viszont hatszor is jártunk ott. A GCPETR GC15JC3 azonosítóval a geocaching.com-on is szerepel, sőt ott van még egy, GC18BW0 jelű ládám, amelyet az ottani megtalálók dícsérnek, a szigorú .hu-s moderátoraink viszont nem engedték át... Egy kicsit keserű emiatt a szám íze, hiszen annyi nívótlan .hu-s ládát tudnék felhozni ellenpéldaként, igaz ezek zöme még a moderálás bevezetése előtti időkből származik. Éppen ezért nagyon megörültem és azonnal csatlakoztam az NLKP-hez (Nagy LádaKarbantartó Projekt), aminek keretében segíthetek ezen ládák színvonalának emelésében.
kányavári sziget-----------------GCKANY - ez a hely "leg"-jeim közétartozik


-----GCKrVo -
--Magyarpolány,
------ a multi
-----3. pontja


Ha már az adminisztrációnál tartunk, csak dícsérni tudom a geocaching.hu weboldal formai és tartalmi kivitelét, sokkal áttekinthetőbbnek látom a geocaching.com-nál. A fórumot igen hasznosnak tartom, igaz nem csüngök rajta, időnként beleolvasok, de nem nagyon akarok beleszólni a nagyok dolgába. Viszont éppen a fórumon keresztül kértem és kaptam segítséget, nem is akármilyet. Történt ugyanis, hogy a GCokor ládát hiába kerestem egy óráig, végül rá kellett döbbennem arra, hogy egy szakadék szélén van elrejtve, ahová tériszonyom miatt szóba nem jött, hogy le merjek lépni. Ekkor beírtam a fórumra, hogy keresek valakit, aki feljönne velem és megmutatná, hogyan kell a ládához hozzáférni, majd -kötéllel biztosítva- én is megpróbálkoznék. Többen is válaszoltak, vigasztaltak, hogy ne bánjam, ők sem mertek, végül jelentkezett egy élvonalbeli budaörsi kesser, aki ugyan már többször is járt a 24 ökrös hegyen, mégis önzetlenül felajánlotta segítségét. Scele volt az, gondolom, hogy az idei Geoszilveszter miatt is többen ismeritek.

Miután a Csiky csárdától felértünk a hegyre és Scele lazán lelépett a cache-hez, tériszonyos félelmeim elszálltak, és a kötélről elfeledkezve, minden teketória nélkül követtem. Azonkívül, hogy megnyugtató volt a puszta jelenléte, az oda- és visszaúton rengeteg hasznos információt kaptam tőle a geocachinggel kapcsolatban. Scelével való találkozás számomra meghatározó élmény és további motiváció volt a folytatásra.

----------GCDUZZ - az ikervári
-------------- duzzasztómű


Ha úgy adódik, .com-os ládákat is megkeresem, de azokból még messze nincs meg annyi, mint a magyarokból, egyelőre csak a BoB I - BoB IV (Bridges of Budapest) sorozat van meg. Ami a pedig külföldi magyar ládákat illeti: nem érzek különbséget a határokon innen és azokon túl rejtett magyar ládák között. Szerintem minden ládának az az alapvető szerepe, hogy olyan érdekes látnivalókra hívja fel a figyelmünket, amelyekre magunk nehezen vagy egyáltalán nem bukkannánk rá. Nem értek egyet moderátoraink egy részével, akik -leszámítva az Erdélyi ládákat- nemigen lelkesednek a külhoni rejtésekért, így pl. a GCPETR ládám is csak második nekifutásra, nagy küzdelem árán ment át a moderáláson.


--- GCarbi - kecskeméti
---kiruccanás 1. pontja


Ugyanez a helyzet a budapesti ládákkal: miért lenne baj, ha azok száma tovább növekedne, hiszen annyi érdekes látnivaló van a fővárosunkban, ahol mellesleg a lakosság egy ötöde lakik, és gyanítom, hogy a kessereket tekintve ez az arány még magasabb.

Valamivel 250 megtalálás felett járva nehezen tudnék megnevezni egyetlenegy legjobb ill. legrosszabb ládát. Ha viszont arra gondolok, hogy sok ládát más-más szempontból találtam "leg"-nek, akkor már könnyebb a döntés:



  • Legizgalmasabb: GCHOKN, Szigecsépi hókonyvilág - igazi kaland, csúcskánikulában


  • Legmeglepőbb: GClibc, Libanoni cédrus - hogy egy ilyen, itt?!


  • Legagyamentebb: GCsoro, Rákosrendezői sorompó - Rubik-díjas ötlet!


  • Legeredetibb: GCXC01 Hídláb - egyedül a nagyváros szívében


  • Legrejtelmesebb: GCayur, Fantasy Budapest - misztikus kalandtúra Budapesten


  • Legtanulságosabb: GCMaFi - Földtani Intézet - több mint egyórás, személyreszabott idegenvezetés


  • Legjátékosabb: GCGER, Gercse - a templom mögötti fa körül 400 m futással kirajzolt margaréta (szára kb. 60 m)


  • Legemberpróbálóbb: GCSEGE, Segesd vármegye - az országos melegrekord napján 42 km, ebből az utolsó 7 km üres első keréken


  • Legérdekesebb: GCVDRA, Vidrapark - vidrák etetése, nem kézből!

  • Leglátványosabb: GCCSBC, Csobánc - körpanoráma, paplanernyősök


  • Legváratlanabb: GCNkov, Királyi panoráma - hú, erre nem számítottam


  • Legléleknyugtatóbb: GCkgat, Lápi póc - a béke vizei


  • Legpityókásabb: GCPapi, Pátyi pincesor - ládapótlás után az egyik pincébe betérve


  • Legcsendesebb: GCBHNJ, Bohinj tó - egyedül a holdvilágos éjszakában




    -------GCBLED - az első
    -----ELSŐ megtalálásom


  • Legértékesebb: GCBled, Bledi vár - első ELSŐ, Karácsony napján


  • Legpechesebb: GCBZS, Bajtemetés - egy kerékpártúra alatt két defekt


  • Legérdektelenebb: GCzipp, Magyarország geoladaológiai közepe - bocs, Magpet!


  • Legunalmasabb: GCLyme, Kullancs ambulancia - bocs, ÉvaSanKri!


  • Leglehangolóbb: GCFUTU, FUTURA2100 - ez meg mire volt jó?




----- GCFark - farkasvölgyi kápolna,
------------- a multi 1. pontja


A felsorolás egyébként jól tükrözi a magyar geoláda-rejtők színes fantáziavilágát, a helyszínek és rejtések messzemenően kielégítik a magyar kesser társadalom geoládákkal kapcsolatos igen szélsőséges elképzeléseit és elvárásait. A kínálatot tovább színezik az eseményládák, így az év végén felkerestem a közelembe eső GeoMikulás ládát és ellátogattam a GeoKarácsony helyszínére is. De az igazi buli a Geoszilveszter volt, ahol a jól szervezett játék előtt és után sok, csak névről ismert kesserrel ismerkedtem meg. Ha úgy adódik, minden évben részt veszek ezen az összejövetelen.

------------------ GCTsag - Ság-hegy a Kissomlyó-hegyről


A helyzetmeghatározással kapcsolatos egyéb -mugliknak szóló- írásaim:


Egy „ezres”, jspanyik

Az ezernél több találattal rendelkező kesserek jobban szem előtt vannak, mint a többiek, ezért nagyobb az érdeklődés is irántuk. Itt jspanyik válaszolt kérdéseimre. Köszönöm a közreműködését.






-------------------Fotó: pulbrich
-Hogyan ismerkedtél meg a geokesinggel?

2001 szeptemberében egy családi Csóványos-túra előtt Ulbrich Péter (pulbrich) barátom hívta fel figyelmem a játékra és az útba ejthető Pogány Gyökér (GCPOGA) ládikára. Első kísérletünk, GPS nélkül nem járt sikerrel, de egy héttel később kölcsön műszerrel visszatérve harmadiknak írtuk be magunkat az ország 15. geoládájának naplójába. Saját GPS-hez csak két évvel később jutottam, így aktívan csak 2003 szeptembere óta játszom.

-Változott az életstílusod a kesing hatására?

Annyiban igen, hogy többet túrázom és így több időt töltök a szabadban.

-Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

Családommal és barátaimmal, de szívesen veszek részt szervezett akciókban is (pl. szemétszedés, K2-túra).

-Milyen gyakran keresel ládákat?

Amikor csak tehetem, de mégsem annyiszor, ahányszor szeretnék.

-Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

Leginkább a hegyvidéki túrázós, panorámás ládákat szeretem, de szívesen keresem a települések nevezetességeit bemutató multikat is. A két típust vegyítő (városnézés + dzsindzsa) ládákon viszont mindig mérgelődöm!

-Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát?

Ha módomban áll igen, de a növekvő konkurencia miatt ez egyre reménytelenebb vállalkozás.

-Külföldön is kerestél már meg ládát?

Igen, de csak akkor, ha azért mentem.

-Érdekelnek a Travel Bug-ok?

Nem.

-Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

Nem. De emiatt lelkiismeret furdalásom van!

-Miért rejtettél saját ládát?

Hogy ne csak „potyautas” legyek, azaz én is hozzájáruljak valamivel ehhez (az általam igen kedvelt) szabadidős tevékenységhez.

-Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

Ha találok erre érdemes helyszínt, akkor feltétlenül.

-Budapesti ládák rejtéséről mi a véleményed?

Szerintem több van a kelleténél, de az adminisztratív korlátozásokat nem kedvelem.

-Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

Amerre egyébként is járok, amelyikhez kevesebb benzin kell, avagy mire futja az időmből.

-Hogyan szoktál oda utazni?

Autóval. De nem a ládáig, csak addig, amíg az aszfalt tart!

-Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

Igen az olvasó szemüvegem már többször is elhagytam, de eddig szerencsém volt, mert mindig megtalálta valaki!

-Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

Párszor már előfordult. Például a győri belvárosi multinál egy padon csókolózó szerelmespártól pár méterre kellet elővarázsolnom a ládikát! Avagy rövid időre „lezárták” miattam a debreceni repülőtér környékét.

-Szeretnél valamit megváltoztatni a kesinget körülvevő közegben?

Igen, de nem feltétlenül! Szeretném, ha a játékot érintő kérdések nem ötlet szerűen, hanem a játékosok többségi véleménye alapján dőlnének el. Egyébként inkább játszom, mint vitatkozom!

-Mi a véleményed a mozgó ládákról?

Van amelyik, mint ötlet, tetszik, de nem keresem őket. Ha véletlenül szembejön velem valamelyik, akkor belogolom!

-Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

Szerintem nincs velük semmi probléma, de sajnos igen ritkán áll módomban a keresésük.

-Részt szoktál venni a versenyeken?

Igen, de nem kimondottan a verseny, hanem inkább a társaság miatt. Ezért látogatom szívesen a geoeseményeket is!

-Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

GPS-n kívül, fényképezőgép és mobiltelefon mindig van nálam, de ha eszembe jut, akkor PMR-t is viszek.

-Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet, csalódást/bosszúságot?

Néhány a kedvenceim közül: GcBorz, GcElka, GcFeVa, GcHorv, GcInoc, GcK2, GcPrep, GcRuda, GcSpar, GcSzea, GcTery, GcZapo. A rosszakat nem jegyzem!

-Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kesinggel kapcsolatban elérni?

Kitűzött célom nincs, de szeretnék minél több ládikát megtalálni és így sok olyan helyre eljutni, ahol még nem jártam.

-Milyennek képzeled a magyar geokesing jövőjét?

Nem képzelem, csak remélem, hogy lesz!

Egy „kesser”, macikupac

Vannak olyan kesserek, akik nem a találataik számával, vagy a hivatalos megbízatásukkal tűntek fel nekem. Ők a hozzáállásukkal, a fórumokon tanúsított magatartásukkal, logjaikkal hívták fel magukra a figyelmemet. Őket is megkérdeztem, mert érdekel a véleményük erről a játékról. Itt macikupac (772 megtalálás) válaszolt kérdéseimre.
Köszönöm a közreműködését.



+ Hogyan ismerkedtél meg a geokessinggel?

- Az első "találkozás" páromnak, Gabcsinak köszönhető. A céget, ahol dolgozik elvittem egy Naszály-túrára. Jött a főnöke is, aki a családjával játszotta már akkor is ezt a játékot (de nem regisztrált) és ő mondta, hogy majd "kincset is fogunk keresni". Legyen... A helyszínre érve szinte mindent összetúrtunk, de nem találtuk a ládát. (Mai szemmel persze tudom, hogy a rejtek meglett. Akkor még nagyon távol állt tőlem a dolog, s olyan fogalmakról, mint "beteg" vagy "eltúnt" láda nem volt sejtésem.) Legalább fél órán át kersetük, vagy 15-en, de eredménytelenül. Másnap az Andezit 30 ttúrán hasonlóan jártunk a GCBera ládával. Mindez 2004. tavaszán volt. Utána párszor ránéztem a honlapra és megdöbbenve láttam, hogy mennyi olyan helyen jártam már, ahol van láda. A következő találkozás 2005. októberében volt. Gabcsi ekkor már utolsó hónapos terhes volt Árpival, a kisfiunkkal. Messzire így nem tudtam elmenni túrázni. Mivel nem tudok otthon ülni a seggemen, így valamit csinálnom kellett. Gondoltam megint szerencsét próbálok a játékkal. Bicajra ültem, betekertem Vácra és (gps nélkül) abszolváltam GC412-t és GCVAC-ot. Utána pedig nem volt megállás...

+ Változott az életstílusod a kessing hatására?

- Alapvetően nem. Eddig is a hétvége egyik (néha a másik) napján túráztam. Legyen az teljesítménytúra, túramozgalom, vagy csak spontán túra a barátokkal. Az elején az útvonal behatárolta, hogy melyik ládák jöhetnek szóba, most a ládák köré tervezem meg az útvonalat. A lényeg nem változott. Talán annyiban, hogy több időt töltök a gép előtt. Amíg nem volt gps-em, addig sokkal tovább tartott a logok és képek elemzése, mely információk alapján a terepen nekiálltam a keresésnek. Attól, hogy van saját ketyerém, még mindig elolvasom a leírásokat és megnézek pár képet, így elég sok időt nyerek. A gép előtt és a terepen is.

+ Kikkel szeretsz együtt ládázni, és miért?

- Bármely értelmes, érdekes és vicces emberrel szívesen megyek. Régebben elég sokat jártam egyedül, vagy olyanokkal akik nem ládáztak; elsősorban a teljesítménytúrák miatt. A 2006-os Geoszilveszterre jöttünk először össze érchegyiával és Kokóval. Azóta elég sűrűn megyünk együtt. Később csapódott hozzánk 19izsi73 és Mathau. Innen pedig már csak egy kis lépés volt a Kofola BT. megalapítása.

+ Milyen gyakran keresel ládákat?

- Amikor csak lehet. Konkrétan: néhány kivételes alkalomtól eltekitve minden hétvégén. Egyik nap túrázok és/vagy ládázok, a másik nap a családé. Van, hogy őket is sikerül rávenni egy kis keresgetésre. :) De nagyritkán előfordul, hogy több napos túrára megyek, ilyenkor egymást követő napokon is van megtalálásom. Nagyon ritka alkalommal hétközben is. Ilyenkor vagy valamilyen nagyobb multi egy-egy pontját keresem meg, vagy ha épp szabadnapos vagyok, akkor egyedül megyek egy túrázós ládázásra.

+ Milyen típusú ládákat kedvelsz/nem kedvelsz?

- Előre nem tudom megmondani, hogy egy adott láda tetszeni fog, vagy sem. Nincsenek előítéleteim a ládákkal kapcsolatban. Volt rá példa, hogy egy sokak által dícsért láda nekem nem jött be, mert lehet, hogy én nem voltam megfelelő hangulatban, vagy egyszerűen csak az időjárás nem volt kegyes. De az ellenkezőjére is akadt precedens. Utólag persze tudom, hogy amit láttam, az adott-e nekem valamilyen pluszt, avagy csak szürke lett a térképen az adott láda jele. Bármilyen ládát szívesen megkeresek: legyen szó virtuálisról, hagyomásról, multiról vagy eseményről. Ha mindenáron választani kell, akkor a túrázós, jó kilátással és történelmi háttérrel (várrom, templomrom) bíró ládákban kevéssé tudok csalódni.

+ Próbálsz elsőként megtalálni egy új ládát? Ha igen, milyen módszered van rá?

- Szeretnék egyszer egy hazai ládánál első lenni. De ezért nem teszek meg mindent. Azaz, nekem többet számít a helyszín, a bemutatni kívánt objektum, mintsem az éjszaka közepén elinduljak a ládáért. Maximum egy hozzánk (Nagymaros) közeli városi sétálós ládáért. Elsőség már jött össze és a sors különös szeszélye során ezért Görögországig "kellett" utaznom. De azóta két hazai, de csak a .com-on bejelentett láda is általam találódott meg elsőként.

+ Külföldön is kerestél már meg ládát?

- Igen. Amerre járok, próbálom úgy alakítani a dolgokat, hogy jusson idő egy-két láda megkeresésére. Nem csak a .hu-n bejelentett ládák érdekelnek, hanem a tisztán .com-osak is. Az előbbiekből csak Szlovákiában találtam meg úgy egy tucatnyit, míg az utóbbiak közül Ausztria, Görögország és Szlovákia területéről van találatom.

+ Érdekelnek a Travel Bug-ok?

- Erre határozott igen a válasz. Ha összeakadok eggyel és nem irreális a célja, akkor továbbviszem és igyekszem maximálisan eleget tenni a feladatnak. Jónéhánnyal sikerült már megismerkednem és kettőt én hoztam be az országba. Sajnos ezek közül az egyik már jóideje nem adott életjelt magáról. Ha olyan ládánál járok, amit korábban már megtaláltam, de tudom, hogy van benne TB, akkor előfordult már, hogy elvittem onnan. Egyszer szeretnék sajátot is indítani.

+ Tracket szoktál gyűjteni, vagy rajzolsz a Tuhu számára?

- Nem, ez a vonal nem köt le. De minden elisméresem azoké, akik csinálják. Ezzel nekem is sokat segítenek. Elképzelhető, hogy egyszer engem is elkap a gépszíj, de erre nem fogadnék nagy összeggel. :)

+ Miért rejtettél saját ládát?

- Saját ládám nincs és a jelenlegi helyzetben nem is lesz. Egy örökbe fogadott ládánk van a Kofola BT.-vel, annak igyekszünk nyugalmas sorsot biztosítani. Én úgy vélem, hogy a rejtő is megtalálhassa a saját ládáját. Ez olyan körülbelül, hogy egy főrendező hiába gyalogolja végig az általa kitalált teljesítménytúrát, nem veheti át az érte járó díjazást. Szerintem senki sem így akarna első megtaláló lenni. Ráadásul arról snake is tudna mesélni, amikor a rejtő csak keresi a terepen az általa rejtett ládát, mert az jóval távolabb került az eredeti rejtekből.

+ Számíthatunk még új ládá(k)ra Tőled?

- Saját néven biztosan nem. Korábban volt olyan elgondolásom, hogy a párom (Gabcsi) nevén rejtek, de azután ez elsikkadt. Ötleteim vannak, de ezek jó része nemzeti park területére esik., vagy pesti. Ha ezek közül bármelyik megvalósul, akkor a felhasználó a Kofola BT. lesz.

+ Hogyan döntöd el merre keresel ládákat egy-egy alkalommal?

- Ez mindig attól függ, hogy milyen a csapat összetétele. Ha többen (értsd Kofola BT.) megyünk, akkor közös konszenzus alapján döntjük el, hogy merre induljunk. Lehetőleg mindenkinek minél több találata legyen - hisz' kell a pont :) - és nézzünk meg esetleg olyan helyeket is, ahol nincs láda. Ilyenkor az én "feladatom", hogy összeállítsam a tervet. Bár ez nálunk nem szentírás és menet közben is gyakran változik a terv. Ha egyedül megyek, akkor fontos szempont a logisztika. Vagyis, minél kevesebbet kelljen várni vonatra/buszra. Ilyenkor gyakoriak a 35-45 kilométeres túrák is, melyekhez sok ládát lehet kapcsolni. A teljesítménytúrákat is aszerint választom ki, hogy ládázás szempontjából érdekes legyen. Amikor családilag indulunk útnak, akkor Árpi mozgásigényével is számolnunk kell. Vele lehet kilométereket is gyalogolni ( persze hátihordozóval), de hagyni kell, hogy a saját energiát is kiélje. Sokszor előfordult már, hogy Gabcsi emiatt nem jött el a ládához, vagy például a veleméri templomot egymást váltva néztük meg, amíg Árpi aludt a kocsiban.

+ Hogyan szoktál oda utazni?

- Ha egyedül megyek, akkor tömegközlekedek, ha többen megyünk, akkor szigorúan autóval. Így anyagilag is jobban jövünk ki és nem mellesleg nem vagyunk különböző, nem túl utasbarát menetrendekhez kötve.

+ Vesztettél el/találtál már valamit kesselés közben?

- Szerencsére "csak" a fényképezőgépemet hagytam el. Még 2006-ban a mecseki Vár-völgy (GCmerk) ládánál. Sajna, azóta sem került elő. Akkor sem a gépet sajnáltam, hanem a túra addigi 2 napján készített felvételeket. Találni? A komlóskai geoverseny előtti napon, a tállyai multi első pontjánál egy telefont találtunk. De ezeknél sokkal lényegesebb, hogy a játék során igazi barátokra is akadtam. Szóval, a mérleg igazán pozitív.

+ Kerültél már vicces/kellemetlen helyzetbe logoláskor/láda-visszeréjtéskor?

- Talán olyanba, ami viccesnek nevezhető. Az egyik tavasszal volt, amikor az Olimposz-hegységből jöttünk haza. Macedóniában kinéztem két ládát is, ami az országút mellett volt. Az egyik ilyennél már csak 30-40 méterre mutatta a gps a rejteket. De ez a hely egy falusi ház hobbikertjében volt. (Az már otthon gyanús volt, hogy túl kerek a koordináta) A leírás szerint egy folyó melletti malomról volt szó, így a helyszínen beigazolódott az otthon megfogalmazódott gyanú. Egy darabig tanakodtunk, hogy bemenjünk-e a kertbe, de mivel a háziak épp a teraszon minket bámultak, letettünk róla. Sejtettük, hogy az angol-német-magyar nyelvek egyikével sem boldogultunk volna, macedónul viszont mi nem beszélünk. A másik most októberben a "Barbibaba" (GCBARB) ládánál volt. Már épp végeztem a logolással és a visszarejtéshez készülődtem, amikor egy nagy gyerekcsapat ellepte a hegy csúcsát. Gondoltam, nem csapok zajt és ott, a bokorban ülve kivárom, amíg elmennek, hogy ne hívjam fel a figyelmet a rejtekre. (Ők nem láttak engem...) Már kínomban megebédeltem és a térképet nézegettem, de csak nem akartak elindulni. Egy negyedórai hasztalan ücsörgés után csendben visszaraktam a ládát és egyszerűen kisétáltam a bokorból. Nem néztem vissza, hogy észrevettek-e.

+ Szeretnél valamit megváltoztatni a kessinget körülvevő közegben?

- A közeget, ha-ha! A viccet félretéve: alapos szemléletváltásra van szüksége a hazai gc-társadalom jelentős részének. Kezdve ezt egészen az alapoktól. Kicsit a funkcionális analfabétizmus jeleit vélem sok emberben felfedezni. Értem ez alatt azt, hogy a játékos (elvben) tudja, hogy mi a TB, s tudja, hogy mit kell(ene) csinálnia vele (mert elvileg elolvasta a Szent Szövegeket), de a gyakorlat mást mutat. Egy példa: adva van egy TB, aminek deklarált célja, hogy dél felé utazzon. Mit csinál vele a delikvens? Visszahozza Pest környékére a déli országhatártól... Sok logban olvasható, hogy: jelszó? Ja, azt nem is tudom, hogy hol kellett volna megnézni... Vagy egy másik példa: a törött ládák, betelt logfüzetek esetei. Heteken-hónapokon keresztül írogatják be a játékosok (már persze azok, akik nem a ".", "ok", "megtaláltam" bejegyzéseket teszik), hogy a "láda törött", vagy a "füzet betelt", esetleg "mi sem találtuk a ládát, kérjük a megtalálás elfogadását", de alig valakinek jut eszébe, hogy tegyen a ládába egy új füzetet, cserélje ki, avagy telepítse újra az eltűnt ládát. A nagy többség alapvető jogának érzi, hogy mindig pedáns, ajándékokban gazdag ládát találhasson meg, de ő maga ezért semmit nem tesz. A ládák szeméttel való feltöltése már csak hab a tortán.

+ Mi a véleményed a mozgó ládákról?

- Jó dolognak tartom őket. Egyrészről ad egy bizonyos temetikát a ládákhoz, s olyan helyekre is elviszi a játékosokat, ahol még nincs állandó láda. Szerintem jónéhány olyan láda jelent már meg, melyek ötletét egy jól elhelyezett mozgó adta. Másrészt ad egy plusz motivációt a kereséshez. Nem tudok azokkal a fórumbeírásokkal egyetérteni, melyek megkérdőjelezik a létjogosultságukat, vagy nyilvánosan dühöngenek egy "lecsúszás" miatt. Aki elindul egy mozgóra, az számítson rá, hogy elvihetik előle. Az egyetlen eset amit elítélek, az a bocsi-cetli elmaradása. Ilyenkor joggal dühös a "lyukrafutó". Mivel nekem nincs wapom (ebből kiindulva tudom, hogy más is nagyon jól eléldegél nélküle), így azt is a játék részének tekintem, hogy más is csak az első adandó alkalommal jelenti be, hogy elvitte a ládát. Nincsenek egyforma lehetőségeink, ezt tudomásul kell venni.

+ Mi a véleményed a külföldön rejtett magyar ládákról?

- Vegyesek az érzéseim ezzel a témával kapcsolatban. Egyrészt jó dolognak tartom, mert rengeteg gyönyörű hely van, aminek ráadásul van magyar vonatkozása. Az, hogy .hu-s láda került oda előbb, csak a hazai gc-élet erősségét mutatja és talán azt, hogy ezen a téren előrébb járunk, mint a környező országok játékosai. Másrészt viszont abszolúte nem vagyok meggyőződve arról, hogy a moderátorok ezeken a helyeken is ugyanolyan szigorúan veszik-e a védett természeti értékekre vonatkozó szabályokat. Továbbá, lehet ugyan azzal takarózni, hogy Erdély, a Partium és a Felvidék is Magyarország szerves része volt többszáz évig, de tudomásul kell venni, hogy most nem az. Ennyi erővel megszórhatnánk ládával az Etelközt, vagy Nyugat-Európa jelentős részét is, mert a kalandozó magyarok oda is eljutottak. Vagy hovatovább sok afrikai láda is megjelenhetne, mert Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Teleki Sámuel és még sokan mások is eljutottak olyan helyekre, melyek talán még ma is őriznek valamit egykori "felfedezőjükről".

+ Miért lepődtél meg egy Seres Péter láda láttán?

- Ez nem meglepődés volt, hanem inkább egy hangos rácsodálkozás. Tudtam arról, hogy SP több próbálkozását is visszadobták már a moderátorok és többekben visszatetszést kelt az a mód, ahogy a ládákra ő pontszámot ad. Egyszer régebben a fórumon valaki beírta, hogy kíváncsi lenne egy SP-ládára, mert annak mindenféle szempontból rendkívül különlegesnek és tökéletesnek kell majd lennie, ha ilyen sajátos elvek alapján pontoz. Ezen előzmények után jött ki az ominózus budai sétálós multi, mely kihozta belőlem az "Atyavilág!"-ot. :)

+ Részt szoktál venni a versenyeken?

- 2006-ban mindkét verseny idején olyan programom volt, melyeket hónapokkal előbb fixáltunk le és nem tudtunk arról az időpontról elmozdítani. Így 2007-ben annál nagyobb öröm volt, hogy sikerült tavasszal és ősszel is részt vennem rajtuk. Ezeket jó bulinak tartom és olyan alkalmaknak, ahol igazán jókat lehet - akár addig csak a fórumokról, logokból ismert emberekkel is - beszélgetni.

+ Milyen kütyüket cipelsz magaddal kesseléshez?

- Elég puritán vagyok ezen a téren. Az első kb. 170 megtalálásban csupán térkép, tájoló és helyismeret segített. Egy Garmin map60-as gps és egy Kodak EasyShare Z740 fényképezőgép jelenti a felszerelést. Ezekkel én teljesen jól elvagyok. PDA, PNA a többieknél általában van, én meg rühellek fölösleges cipelni bármit is. Meg különben is: a gép csak az egyik része a kessernek.

+ Melyik láda nyújtotta a legnagyobb élményt/örömet/csalódást/bosszúságot?

- Húúúú, ez fogós kérdés. Rengeteg érdekes és szép helyre vitt el a gc. Ezek jó részén korábban már jártam. De lehet, hogy az időjárás és a hangulatvilágom együttállása akkor nem volt megfelelő. Bosszúságot igazán csak a Vár-völgyben a fényképezőgépem elvesztése miatt éreztem. Csalódottságra nem emlékszem. Minden láda felkeresése öröm számomra, de természetesen van néhány, ami a többinél nagyobb élményt adott. Ilyenek pl. (a teljesség igénye nélkül): Börzsöny körút, Tátrai kirándulás, Izgimozgi (az első mozgóláda-találat) gps nélküli megtalálása a Jancsi-hegy oldalában, Szádelői-völgy, Hernád-áttörés a Szlovák-paradicsomban vagy a Fantasy Budapest.

+ Mennyire figyeled a pontszámok listáját?

- Vannak az ember életében korszakok, amikor egy-egy tevékenység prioritást élvez. Nekem ilyen volt régen az ásványgyűjtés. Amikor rátaláltam a teljesítménytúrázásra, akkor szembesültem vele, hogy több kilónyi "kő" cipelése ezen keretekbe nem fér bele. Miután volt, hogy egy naptári év alatt 61 teljesítménytúrán vettem részt (legyen bármilyen mocsok idő), akkor feltettem magamnak a kérdést, hogy: szükségem van a minden hétvégi koránkelésre; az akkor még üzemelő éjszakai postavonatokon való zötyögésre; a csak kutyafuttában látok mindent-túrákra? Idén 6 teljesítménytúrán voltam és hazudnék, ha azt mondanám, hogy hiányoznak. Így vagyok a ládázással is. A tavalyi évben (eddig) 436 ládát találtam meg. Hogy ez kevés, vagy sok, mindenki döntse el. Tudom azt, hogy 2008-ban jóval kevesebbet fogok felkeresni, mert tavaszra várjuk a második gyerkőcöt. Jó érzés megelőzni más játékosokat, ugyanakkor ez számomra nem verseny. Több szempontból is nem az. Egyrészt nem azonosak a feltételek. Akinek elég ideje/pénze/lehetősége/megszállottsága van, az akkor is megelőz, bárhogy kapálózok is. Másrészt az nem verseny, amiről csak az egyik félnek van tudomása. Célokat lehet kitűzni, hogy X ládát szeretnék megtalálni adott időn belül, vagy az évvégére szeretném megelőzni XY-t. De tudni kell, hogy ha sikerül is, ettől nem lesz olcsóbb a boltban a kenyér. Rá-ránézek a listára, örülök magamnak, hogy ott állok, ahol, de tudom, hogy mindez csak pillanatnyi állapot.

+ Van valamilyen különleges cél, amit szeretnél a kessiggel kapcsolatban elérni?

- Olyan nagyon különleges nincsen. Egyik célom volt, hogy a börzsönyi ládákat megtaláljam és ezt már teljesítettem. Szeretnék a jövőben is szép és érdekes helyekre eljutni.

+ Milyennek látod a kessing jövőjét?

- Mivel aktív részese és szemtanúja voltam a teljesítménytúrázás adaptív radiációjának, így tudok némi párhuzamot vonni a két tevékenység között. Most a gc abszolúte felfutóban van. Egyre több embernek van gps-e, akik ráadásul ládázásra használják. Ebből adódóan több most a "probléma" is. Idővel majd megnyugszik a folyamat és bár folyamatosan jönnek új játékosok, sokan el fogják veszíteni érdeklődésüket. Előbb-utóbb az egyesületnek is reagálnia kell majd a megváltozott helyzetre, viszonyokra, arányokra. Szerintem idővel helyreáll a világ rendje és lecsillapodnak a hullámok... és mindenki megtalálja a számítását ebben a nagyszerű játékban. Talán még a jogalkotók és a természetvédelmi hatóságok is felülbírálják korábbi érthetetlen döntésiket. Én optimistán tekintek a jövőbe.

Egy "keserkölyök", Balázs

Balázs (Akebono fia)





















Az első közös túra, amibe ozeki "rángatott" bele, ládarejtés a Padragi szikláknál. (gcpadr)
















Padragról továbbhaladva mindjárt be is gyűjtöttük az első pontot a
taliándörögdi Úrtávközlő állomásnál. (gcutav)
















Az első mozgóláda. (gcjelv)













Aztán volt még néhány, de ezeket már közösen rejtettük el. (gcto az ajkai Csónakázó tónál,
























gcpant
Sümegen)
























A veszprémi Csatár hegyen. (gcviko)
























Márkói golgota (gcmago) és a herendi multi ozekivel. (gcporc)



gcscsi
2006 karácsonyán a Sárcsi kútnál, ahol megcsúsztam és véresre vertem az államat a Pokol lik barlangnál. (gcscsi)





Közös ládakeresés a az egykori veszprémi vidámparkban. (gcvvid)

































Sárvári kirándulás a fürdőben, visszafelé pedig a kilátónál egy virtuális pont. (gcsvhk)










Ládaellenörzés ozekivel a padragi sziklánál (gcpadr)


















Hangulatos és izgalmas hajókázás a Balaton közepe ládához az L.G.T. csapattal.(gcbkoz)


















Ládázás után...(hazafele)